Ziua Logo
  Nr. 4342 de sambata, 20 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Coliva si braga ne impun in UE
-- La Brasov a fost inaugurat Oficiul National pentru Produse Traditionale si Ecologice * Autoritatile promit bani pentru certificarea si protejarea alimentelor din aceste categorii
Oficiul National pentru Produse Traditionale si Ecologice, cu atributii in sprijinirea producatorilor pentru promovarea si protejarea alimentelor traditionale si ecologice, a fost inaugurat oficial, ieri, la Brasov, unde se afla sediul central al institutiei. Guvernul a decis infiintarea Oficiului la jumatatea lunii aprilie a acestui an, iar institutia este deja functionala din luna iulie.
"Avem deja un dosar in lucru, pentru obtinerea protectiei indicatiei geografice pentru un produs, respectiv, magiun de prune, si se pregatesc alte patru dosare", a declarat directorul executiv al Oficiului, Lucia Romanescu, informeaza Mediafax. "Avem peste 1800 de produse traditionale, care trebuie luate la mana si certificate si promovate, avem 3800 de operatori in agricultura ecologica, care au nevoie de sprijin pentru a se promova, iar Oficiul asta va face, ii va ajuta sa se promoveze, sa protejeze produsele la nivel national si european, prin informare, prin consiliere, prin seminarii de formare si asa mai departe", a spus secretarul de stat din Ministerul Agriculturii Gheorghe Albu.
El a adaugat ca sediul central a fost amplasat la Brasov pentru ca institutia se adreseaza producatorilor mici si mijlocii, iar Brasovul este o zona mai accesibila decat Bucurestiul. "Oficiul trebuia infiintat de mult in Romania, in statele comunitare exista de mult astfel de institutii. Romania are un mare potential in acest domeniu si speram ca aceasta institutie sa ajute la valorificarea lui", a mai spus Albu.
Gheorghe Albu a precizat ca ministerul a initiat o hotarare de guvern prin care produsele ecologice sa aiba un suport printr-o schema compatibila cu piata comunitara in care 50% din cheltuielile de certificare a unui produs ecologic si traditional sunt suportate din bugetul ministerului.
Strategie de promovare
Potrivit regulamentului de functionare a Oficiului, acesta va realiza si difuza materiale de informare destinate producatorilor, va organiza seminarii, cursuri si activitati de formare si informare pentru grupuri de producatori sau procesatori, fermieri si asociatii profesionale.
Institutia va elabora o strategie nationala de promovare a produselor traditionale si ecologice romanesti si va organiza expozitii cu degustari de astfel de produse. Totodata, va sprijini producatorii in elaborarea documentatiei necesare pentru protejarea produselor la nivel national si european. O alta atributie a Oficiului este promovarea imaginii produselor traditionale si ecologice romanesti prin mijloacele de comunicare. Noul organism are reprezentare la nivel regional, in judetele Timis, Bihor, Alba, Iasi, Arges, Galati, Brasov.
Produse de parastas
La ora actuala, cel mai des intalnite produse traditionale sunt branzeturile si produsele alcoolice - tuica si palinca. Interesant este faptul ca exista un singur producator de braga (n.r. - bautura racoritoare obtinuta din mei), din Galati, care a solicitat protectie pentru acest produs. In registrele Ministerului Agriculturii figureaza ca produse traditionale inregistrate si coliva sau colacii pentru inmormantari si parastase.
Protectia la nivel comunitar pentru produsele traditionale este foarte importanta, in special din punct de vedere economic, cel mai recent caz fiind cel referitor la reducerea accizelor la tuica si palinca. Romania sustine reducerea accizelor tocmai pentru ca aceste bauturi sunt catalogate ca traditionale.
Luminita MOROIANU 
 Afisari: 520  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
CEPECAA anunta Doctorat in coliva si braga   de Ion Caramache
ne impun in UE   de Viorica Ianc
Povestea bragai   de Ion Caramache
A r h i v a
  Orase cu potential    
  Iarna ne costa miliarde    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Rusia sparge scutul (3084 afisari)
 Actualitatea "Principiului Trotki": nici pace, nici razboi! (2172 afisari)
 Dedesupturile "scutului anti-racheta" (1848 afisari)
 Bagabontii lui Dinamo le-au stricat imaginea (1478 afisari)
 Kim Jong il cu un picior in groapa (1450 afisari)
 Fidel Castro a facut sex cu cel putin 35.000 de femei (5960 afisari)
 Ghici cine este vedeta care si-a aratat sanii in public? (3130 afisari)
 Arges: Preot acuzat de agresiune sexuala (VIDEO) (2249 afisari)
 Britanicii se tem ca raman fara muncitori romani, dupa ce se speriasera ca vor fi invadati de ei (2096 afisari)
 Madonna a cazut pe scena (VIDEO) (2053 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00883 sec.