Ziua Logo
  Nr. 4341 de vineri, 19 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Felix se ascunde iar dupa Curte
-- Avocatii lui Voiculescu au reusit sa suspende din nou procesul in care CNSAS il acuza pe liderul PC de politie politica
Incercarile lui Dan Voiculescu de a suspenda pana dupa alegeri procesul in care a contestat decizia CNSAS care l-a declarat colaborator al fostei Securitati ca politie politica, au dat rezultatele scontate. A doua exceptie de neconstitutionalitate ridicata in acelasi dosar, in fata judecatorilor Tribunalului Bucuresti, dupa ce o alta mai veche a facut ca dosarul sa stea jumatate de an pe tusa, a fost admisa de judecatori.
Convinsi de pledoariile avocatilor lui Voiculescu, judecatorii Tribunalului Bucuresti au dispus retrimiterea cauzei la Curtea Constitutionala. Astfel, dosarul in care Dan Voiculescu contesta acuzele de politie politica pleaca pentru a doua oara la Curtea Constitutionala, unde va mai sta luni bune pana va fi solutionat. Timp suficient cat sa treaca alegerile si sa nu afecteze sansele politice ale liderului PC, in cazul in care judecatorii ar mentine decizia CNSAS. Avocatul lui Dan Voiculescu, Calin Andrei Zamfirescu (socrul ministrului Justitiei, Catalin Predoiu), a sustinut la dezbaterile pe exceptie ca articolul 34 din H.G. nr. 24/2008 privind functionarea provizorie a CNSAS ar intra in conflict cu articolele 21, 24, 53, 124 si 126 din Constitutie - care fac vorbire de dreptul la un proces echitabil, egalitatea justitiei sau interzicerea infiintarii de instante extraordinare - si a cerut suspendarea pocesului si trimiterea dosarului la Curtea Constitutionala pentru controlul legalitatii.
In august 2006, CNSAS a decis ca Dan Voiculescu a colaborat cu fosta Securitate, in sensul de politie politica, datorita trecutului sau de lucrator in diferite Intreprinderi de Comert Exterior ale fostei Securitati, intreprinderi in care era exclus sa poti detine functii-cheie fara sa cooperezi cu odioasa institutie. Cu atat mai mult cu cat legile perioadei comuniste obligau orice functionar din comertul exterior sa raporteze in scris orice discutie purtata cu vreun strain. Dan Voiculescu a fost, dupa cum se stie, un personaj cheie in comertul exterior al Securitatii, pe linia celor mai importante exporturi de marfuri strategice din Romania, care erau comercializate prin fosta firma cipriota CRESCENT, a carei filiala de la Bucuresti era condusa din 1982 de actualul lider conservator. Activitatea CRESCENT a facut dupa 1990 obiectul mai multor controale parlamentare si guvernamentale, firma fiind suspectata ca a apartinut dictatorului Nicolae Ceausescu in scopul acumularii unei averi uriase. Dan Voiculescu a negat ca ar fi facut politie politica. El a contestat imediat decizia CNSAS din 2006 si a ridicat prima exceptie de neconstitutionalitate a legii de functionare a CNSAS. La 31 ianuarie 2008, Curtea Constiïżœtutionala a decis ca legea CNSAS este neconstitutionala, dar in luna martie Guvernul a emis o ordonanta de urgenta care a permis CNSAS sa functioneze in continuare. Daca Dan Voiculescu va fi gasit vinovat de comiterea de acte de politie politica, el risca excluderea din Parlament si tragerea la raspundere penala pentru fals in declaratii.
Proces nou
CNSAS doreste sa deschida un proces nou la Tribunalul Bucuresti impotriva lui Dan Voiculescu, in care acesta sa aiba calitate de parat, au declarat ieri surse din Consiliu. Procesul actual, suspendat din cauza contestarii noii legi de functionare a CNSAS de catre liderul PC, vizeaza verdictul de politie politica dat de Colegiu in 2006. Noul proces va trebui sa stabileasca daca Voiculescu a fost colaborator pe baza Ordonantei de Guvern privind functionarea institutiei. (C.A.)
Banii albesc trecutul securist
"Armata" de juristi a CNSAS care trebuie sa demonstreze in instanta colaborarea unor personaje grele cu fosta Securitate, este formata din cinci oameni. Salariul unui jurist platit de stat atinge impresionanta suma de 1800 de lei, jumatate din remuneratia unei secretare de la o firma mare de avocatura.
Rolul juristilor a devenit esential in activitatea CNSAS, dupa ce Curtea Constitutionala a decis, in luna ianuarie, ca membrii Colegiului nu mai au voie sa dea verdicte de politie politica. Cel care a invocat neconstitutionalitatea hotararilor date de CNSAS a fost avocatul lui Dan Voiculescu, care a fost nemultumit ca a fost considerat colaborator al fostei Securitati. Dupa ce legea de organizare si functionare a institutiei a fost declarata neconstitutionala, Colegiul trebuie sa demonstreze in instanta legaturile anumitor persoane cu structurile represive comuniste. Trei consilieri juridici principali, unul secundar si directorul Directiei Juridice trebuie sa castige procesele in dosarele pentru care Colegiul a intocmit nota de constatare. Salariul lor variaza intre o mie si patru mii de lei. Din declaratia de avere a directorului de la Juridic, aflata pe site-ul institutiei, aflam ca salariul brut al acestuia cu sporurile aferente a fost in 2007 de 45.738 de lei. De partea cealalta, onorariile avocatilor celor care vor sa-si albeasca trecutul trece lejer de cateva mii de euro. "Suntem o institutie publica si nu avem voie sa angajam pe altcineva pentru a ne reprezenta in instanta. Pentru Directia Juridica toate numele aflate pe rolul instantelor de judecata sunt egale. Pe rol avem in acest moment 145 de dosare, iar in curs de redactare mai sunt 20", ne-a declarat purtatorul de cuvant al institutiei, Ancuta Median. Astfel, intr-o singura zi, pe 3 octombrie, juristul CNSAS va trebui sa pledeze in 15 dosare. Din cauza lipsei de personal, seful Colegiului, Ladislau Csendes, a decis sa faca noi angajari, fiind scoase la concurs inca cinci posturi. Pana in prezent, cel mai important proces castigat de Departamentul Juridic a fost cel impotriva fostului deputat PD-L Mona Musca.
Marius Oprea, consilier al premierului, ne-a declarat, ieri, ca grila de salarizare a personalului juridic de la CNSAS este multumitoare si ca ar trebui sa existe o inflatie de avocati in institutie care sa "lupte pentru glorie". "Daca il bati pe Dan Voiculescu in proces nu mai esti un avocat cu cas la gura si reprezinta un start bun in cariera", a explicat Marius Oprea. El a precizat ca nu este nevoie ca legea sa fie schimbata pentru externalizarea serviciului juridic. "Este o mentalitate birocratica ca daca nu spune in lege ca poti cere ceva, nu o poti face. Managementul CNSAS trebuie sa iasa in evidenta. Dar cei de la juridic sunt cei care au balbait sase luni Protocolul cu Ministerul de Interne, uitandu-l prin sertare. Daca doresc, ei pot cere, printr-o nota la Guvern, suplimentarea posturilor in Departament", a adaugat consilierul premierul si initiatorul legii de functionare a CNSAS.
Avocatii mogulului stau bine financiar
Dan Voiculescu este reprezentat in procesul
cu CNSAS de avocati de prestigiu, iar onorariul perceput de profesionisti de calibrul acestora pleaca de la 250 de euro pe ora, potrivit unor surse din breasla.
Deputatul Sergiu Andon si-a rotunjit veniturile de parlamentar, anul trecut, cu 170.537 de lei - bani incasati de cabinetul sau de avocatura. Conform declaratiei sale de avere, Andon a achizitionat, tot in 2007, trei terenuri in Covasna. Alt aparator al lui Voiculescu, Calin Andrei Zamfirescu (foto), este senior partner la casa de avocatura "Zamfirescu Racoti Predoiu", care anul trecut a avut o cifra de afaceri de 2,98 milioane de euro, potrivit Finmedia. Intr-un interviu acordat anul trecut Standard Business, Zamfirescu afirma ca, de regula, profitul unei case de avocatura este sub 35%, iar un rezultat bun este cotat la incasari de circa 100.000 de euro pentru un avocat. (O.B.)
Razvan SAVALIUC, Cristian ANDREI 
 Afisari: 699  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 15 Afiseaza toate comentariile  
acuma   de Andrada Tiparas
si sa lase    de Andrada Tiparas
secrete mosad?   de Andrada Tiparas
sa va traduc ce inseamna ester   de Andrada Tiparas
nu-mi pun problema   de Andrada Tiparas
voi credeti ca e simplu   de Andrada Tiparas
pe cine dracu vreti sa desconspirati?   de Andrada Tiparas
sa revenim la normal   de Andrada Tiparas
IARA MA COMPROMIT   de Andrada Tiparas
Turnatori,avocati si justitie   de Mona G.
Poa ar fi cazu sa lamurim ce inetlegem prin a facut politie politica   de Ghita Bizonu'
Atunci presu preaiubt sa-si dea imediat demisia de dezonoare !!   de Ghita Bizonu'
Huooo...   de Aelectrostivuitoritei
ramane de vazut cat de independenta e justitia....   de silvia777
ORICUM NU-L VOTEAZA NIMENI !   de wasp
A r h i v a
  De la agent Mossad la premier    33 comentarii
  America pe sponci    24 comentarii
  Pesedism fara frontiere    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Baietii destepti inventeaza taxa pe sticla (2144 afisari)
 De la agent Mossad la premier (1920 afisari)
 Condoleezza pune Rusia la punct (1553 afisari)
 Baza militara Renault (1293 afisari)
 America pe sponci (1254 afisari)
 O superba manechina din Rusia a devenit regina sahului (2184 afisari)
 Avocatul Ucrainei: "Romania seamănă cu grupul acela de englezi pletoși care repetau refrenul la nesfarsit " (1962 afisari)
 NASA a publicat cele mai recente fotografii de pe Marte (1919 afisari)
 Imagini care demonstreaza: Suporterii dinamovisti au fost provocati de fanii olandezi (1722 afisari)
 Salarii mai mari pentru politisti, de la 1 ianuarie 2009 (1658 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01364 sec.