Ziua Logo
  Nr. 4341 de vineri, 19 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
UE baga Romania in tribunal
-- Comisia Europeana a decis sa aduca Romania si Bulgaria in fata Curtii Europene de Justitie, pentru ca serviciul 112 nu functioneaza conform reglementarilor comunitare
Comisia Europeana (CE) a decis, ieri, sa aduca Romania si Bulgaria in fata Curtii Europene de Justitie pentru inaccesibilitatea serviciului 112 si pentru lipsa informatiilor privind localizarea apelantului in ceea ce priveste telefoanele catre acest numar. Punerea in aplicare a decizie va fi amanata cu trei luni, aceasta fiind ultima sansa de a remedia deficientele semnalate. Vestea vine la doua zile dupa ce ministrul Comunicatiilor, Karoly Borbely, a declarat ca Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112 (SNUAU) va fi implementat pana la finele lunii noiembrie.
"Cu toate ca atat Bulgaria, cat si Romania au depus eforturi pentru instituirea numarului unic european pentru apeluri de urgenta 112, nu ne putem declara multumiti atunci cand este in discutie siguranta cetatenilor nostri. Orice intarziere inregistrata in implementarea serviciului 112 poate pune in pericol viata si sanatatea calatorilor. Solicit Romaniei si Bulgariei sa implementeze integral si rapid serviciul 112", a declarat Viviane Reding, comisarul UE pentru Telecomunicatii.
Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) a anuntat ca a luat act de scrisoarea CE. "Amintim ca in urma cu doua zile (n.r. - miercuri) a avut loc testarea sistemului de localizare a apelurilor din telefonia mobila, iar in perioada urmatoare sistemul se va implementa conform graficului transmis Comisiei. Testele realizate in prezenta reprezentantilor MCTI, au decurs conform asteptarilor, concretizandu-se intr-o garantie in plus pentru completa functionare a serviciului 112, la nivel national. Termenul de realizare a localizarii la nivelul intregii tari este 22 noiembrie 2008", se arata intr-un comunicat al ministerului.
Normele europene in domeniul telecomunicatiilor prevad obligatia statelor membre de a se asigura ca numarul unic european pentru apeluri de urgenta 112 poate fi apelat gratuit de pe intreg teritoriul national, de la orice tip de telefon, iar apelantul poate fi localizat.
Reamintim ca, Romania a primit o scrisoare oficiala de notificare in noiembrie 2007, iar Bulgaria in octombrie 2007, iar in aprilie 2008 ambele tari au primit avize motivate, care reprezinta ultimul avertisment inainte ca UE sa dea statele in judecata.
Inca un avertisment
Tot ieri, CE a adresat Romaniei un ultim avertisment scris privind nerespectarea obligatiei de a desemna un numar suficient de arii protejate pentru pasarile salbatice, potrivit unui comunicat oficial. In ciuda celor cateva progrese inregistrate, Romania nu a desemnat inca suficiente arii protejate pentru pasarile salbatice migratoare si vulnerabile, incalcand astfel directiva UE privind protejarea pasarilor salbatice, a observat comisia. Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a anuntat ca deja lucreaza la scrisoarea de raspuns catre comisie, in care urmeaza sa prezinte modul in care vor fi rezolvate problemele ridicate de oficialii europeni in legatura cu aceasta problema.
Florin BARBUTA 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
chestiunile esentiale   de avarfreson
Sa rad sau sa plang ?   de srelu
A r h i v a
  "Amfiteatru" pentru tineri    
  Rectificare bugetara de toamna    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Baietii destepti inventeaza taxa pe sticla (2144 afisari)
 De la agent Mossad la premier (1920 afisari)
 Condoleezza pune Rusia la punct (1553 afisari)
 Baza militara Renault (1293 afisari)
 America pe sponci (1254 afisari)
 O superba manechina din Rusia a devenit regina sahului (2184 afisari)
 Avocatul Ucrainei: "Romania seamănă cu grupul acela de englezi pletoși care repetau refrenul la nesfarsit " (1962 afisari)
 NASA a publicat cele mai recente fotografii de pe Marte (1919 afisari)
 Imagini care demonstreaza: Suporterii dinamovisti au fost provocati de fanii olandezi (1722 afisari)
 Salarii mai mari pentru politisti, de la 1 ianuarie 2009 (1658 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00944 sec.