Ziua Logo
  Nr. 4340 de joi, 18 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Mita electorala miroase a tuica
-- In prag de alegeri, deputatii momesc alegatorii cu alcool * Alesii promit electoral reducerea accizelor la tuica si palinca, desi taranii striga de patru ani ca birul este prea mare
Inventivitatea politicienilor este fara limite atunci cand este vorba de a-si proteja propriile interese, la ora actuala primand obtinerea unui nou mandat. Ca sa mai adune voturi, s-au gandit ca tuica mai ieftina s-ar putea sa le fie de ajutor. De aceea, parlamentarii au facut demersuri pentru reducerea accizei la tuica, iar pentru o cantitate minima chiar sa fie desfiintata. Demersul lor s-ar putea sa fie oprit de Uniunea Europeana, care nu vede cu ochi buni facilitatile pentru alcool.
Negocierile de aderare la Uniunea Europeana, terminate pentru Agricultura in 2004, au fost aproape dezastruoase pentru Romania in ceea ce priveste tuica si palinca. Nu se stie oficial care a fost cauza pentru care reprezentantii Romaniei au cedat atat de usor in fata celor de la Bruxelles, dar taranii romani au voie doar la 50 de litri de tuica sau palinca de 100 de grade pe an, pentru fiecare gospodarie, pentru care acciza sa fie jumatate din valoarea celei percepute la nivel national. Oficialii romani s-au declarat multumiti, la vremea respectiva, de rezultatele obtinute in negocierile pe aceasta tema, dand exemplu Bulgaria, care sta si mai prost - cu doar 30 de litri de tuica cu acciza preferentiala.
Chiar de la finalizarea acestor negocieri, taranii si-au aratat nemultumirea fata de deciziile luate la nivel inalt. Ei au sustinut ca ar trebui o cantitate rezonabila, de 200 de litri de palinca, fara acciza, care sa poata acoperi necesarul de consum familial intr-un an.
Palincarii in strada
Sediul Comisiei Europene
Sute de producatori din nordul tarii au protestat, la jumatatea saptamanii trecute, in fata prefecturilor, cerand reducerea accizelor. "In Uniunea Europeana, micii producatori de alcool nu sunt accizati pentru prima suta de litri produsa, dar la noi aceasta regula nu e valabila, fiindca aderarea la UE a fost negociata in genunchi", a declarat Ilie Sabau, presedintele Asociatiei Micilor Producatori de Alcool din Bihor, informeaza Mediafax. Sabau a mai spus ca, de la aderarea Romaniei in Uniunea Europeana, s-au schimbat trei ministri ai Agriculturii, fiecare promitand reducerea fiscalitatii pentru micii producatori de alcool, dar nici unul nu si-a onorat promisiunea.
"Daca ne prinde ca facem un litru peste limita declarata, primim amenzi de la 5.000 la 20.000 de lei, iar daca ne dovedeste ca am si vandut palinca neaccizata, amenda este de la 10.000 la 30.000 de lei", a adaugat Sabau.
Pentru ca, potrivit legislatiei, cazanele de tuica satesti functioneaza ca orice fabrica de alcool, fiind declarate antrepozite fiscale, micii producatori s-au plans, in protestul lor, si de birocratia prea mare pe care cei care vor sa lucreze legal trebuie s-o infrunte. "Ca sa fac palinca, am nevoie de 27 autorizatii, de la Finante, de la Primarie, de la Metrologie, Sanepid si tot asa... Pana primesc ultima autorizatie, trebuie sa o iau de la capat, ca deja prima a si expirat", a afirmat unul dintre protestatari.
Demersuri comunitare
Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, si ministrul Economiei, Varujan Vosganian, au trimis, pe 25 iunie 2008, o scrisoare comuna comisarului european pentru Taxare si Uniune Vamala, Laszlo Kovacs, prin care au prezentat situatia actuala de accizare din Romania si au propus aplicarea unui nou regim. Pentru gospodariile individuale se propune exceptarea de la plata accizelor a unei cantitati de 100 de litri de tuica si rachiuri din fructe destinate consumului propriu, iar pentru fiecare detinator de materie prima (fructe) care se prelucreaza in micile distilerii, aplicarea unui regim de accizare diferentiat, astfel: pentru cei care realizeaza o productie pe an de 1-5 hectolitri, o acciza de 25% din acciza standard; pentru cei care realizeaza 5-10 hectolitri, o acciza de 50% din acciza standard, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii.
Interesant este faptul ca, odata cu protestul palincarilor, Comisia Europeana (CE) si-a prezentat punctul de vedere: semioficial, raspunsul este destul de ambiguu, iar neoficial, CE se opune accizarii diferentiate a tuicii in Romania.
"Pentru cine se astepta la un raspuns afirmativ, scrisoarea Comisiei poate fi considerata dezamagitoare. Insa Comisia a dat un raspuns diplomatic la solicitarea ministrilor romani", au declarat surse de la Bruxelles, precizeaza Agerpres. CE, in scrisoarea de raspuns, doar a indicat ca o decizie in acest sens se va lua abia dupa ce se va incheia procesul recent demarat de revizuire a legislatiei europene referitoare la accizele aplicate alcoolului si bauturilor alcoolice. Acest proces de revizuire a Directivei 92/83 ar putea dura "de la cateva luni pana la cativa ani". Totusi, pana la clarificarea situatiei la nivel comunitar, partea romana ar putea lua unele masuri cu caracter temporar in sensul reducerii accizelor ce trebuie platite de micii producatori, a mai precizat sursa citata, sugerand ca o intrevedere intre ministrul roman al Finantelor si comisarul pentru taxe, in care cel dintai sa ii explice oficialului european care este situatia in Romania, ar putea ajuta partea romana sa obtina ce doreste.
Alegeri alcoolizate
In conditiile in care CE nu prea agreeaza ideea reducerii accizei la palinca, parlamentarii romani au supralicitat oferta Guvernului. Deputatii din Comisia pentru buget, finante si banci au aprobat deja proiectul de lege prin care Codul fiscal este modificat, astfel incat gospodariile individuale care produc pana la 250 de litri de alcool pur nu vor mai plati accize. Ceea ce presupune netaxarea a 500 de litri de tuica de 50 grade sau a 750 de litri de 33 de grade. Nu mai este nevoie decat de votul final al Camerei Deputatilor pentru ca modificarea legislativa sa devina oficiala. Potrivit legislatiei, modificarile la Codul fiscal se aplica la sase luni de la adoptarea lor; se poate si mai repede, numai daca i se da caracter de urgenta. Cum alegerile bat la usa, este posibil ca si aceasta conditie sa fie indeplinita.
Daca ne prinde ca facem un litru peste limita declarata, primim amenzi de la 5.000 la 20.000 de lei, iar daca ne dovedeste ca am si vandut palinca neaccizata, amenda este de la 10.000 la 30.000 de lei - Ilie Sabau
Directiva selectiva
Autoritatile romane invoca, pentru intentia lor de a reduce accizele, prevederile Directivei 92/83 a Comisiei Europene privind armonizarea structurilor accizelor la alcool si bauturi alcoolice.
In scrisoarea trimisa Comisiei, Romania invoca faptul ca tuica si palinca sunt produse traditionale si, in multe cazuri, singura sursa de venit pentru gospodariile rurale din anumite zone ale tarii, unde conditiile pedoclimatice nu permit alte culturi. De altfel, autoritatile romane au promovat toate actele normative necesare ca tuica si palinca sa fie declarate produse traditionale. Oficiali ai Ministerului Agriculturii sustin ca autoritatile de la Bruxelles nu au motive legale ca sa se opuna introducerii accizei diferentiale in Romania, in cazul bauturilor traditionale. Potrivit directivei invocate de CE, "statelor membre trebuie sa li se permita aplicarea unor accize reduse sau scutirea de accize pentru unele produse cu caracter regional sau traditional".
Acciza legala
Potrivit Codului fiscal, tuica si rachiurile de fructe destinate consumului propriu al gospodariilor individuale, in limita unei cantitati echivalente de cel mult 50 litri de produs pentru fiecare gospodarie individuala/an, cu concentratia alcoolica de 100% in volum, se accizeaza prin aplicarea unei cote de 50% din cota standard a accizei aplicate alcoolului etilic.
Restul cantitatii obtinute se taxeaza cu acciza intreaga. La ora actuala, acciza standard pentru alcoolul etilic este de 750 de euro/hl. In aceste conditii, taranii, chiar si pentru tuica si palinca folosite pentru propriul consum, trebuie sa plateasca 375 de euro/hl, adica, 3,75 euro pentru fiecare litru de produs de 100 grade alcool. Acciza se aplica de la 1 ianuarie 2007, cand Romania a aderat la UE. In prezent, producatorii de tuica trebuie sa achite o acciza de 6,3 lei pe litru pentru o cantitate de pana la 100 de litri produsa, iar peste aceasta limita o acciza de 13,3 lei pe litru.
Pagina realizata de Luminita MOROIANU 
A r h i v a
  PSD si PNL s-au impacat pe banii nostri    15 comentarii
  Patru ani de impliniri marete    6 comentarii
  Rusia reintra in cursa inarmarii    9 comentarii
  Criza financiara lucreaza pentru Obama    7 comentarii
  Maestrul a lasat via neculeasa    3 comentarii
  AIG nationalizata    27 comentarii
  Premierul Bulgariei in aer    
 Top afisari / comentarii 
 Maestrul a lasat via neculeasa (2692 afisari)
 Fierbe Marea Neagra (2079 afisari)
 Raul abia incepe (1513 afisari)
 Gardianul banului public e in coma (1276 afisari)
 PSD si PNL s-au impacat pe banii nostri (1222 afisari)
 Porno profesoara din Roman figureaza ca membru activ pe un site de lesbiene (3667 afisari)
 Madalin Voicu: Elena Udrea este co-etnica mea (3391 afisari)
 Sotia lui Stefan Iordache vrea sa se sinucida (2830 afisari)
 Lipseste doar "un chibrit aprins" pentru ca Peninsula Crimeea sa se separe de Ucraina (2336 afisari)
 "Ahmadinejovschi" vrea sa se implice in reglementarea crizei din Caucaz (1913 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01458 sec.