Ziua Logo
  Nr. 4340 de joi, 18 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Reportaj
Proceduri de tamaiere
Sute de mii de pensionari isi pun in fiecare an speranta in bilete de tratament oferite de Casa Nationala de Pensii si alte drepturi de Asigurari Sociale. Mirajul biletelor de tratament produce o miscare browniana permanenta a pensionarilor care, odata ajunsi la destinatie, constata ca au strabatut sute de kilometri pentru doar doua proceduri balneare. "Aici nu ne vindecam! Tot acasa, la taica popa e tratamentul!", face haz de necaz Ion Prisacariu, pensionar din Turnu Magurele.
Sase milioane de pensionari aspira in fiecare vara la biletele de tratament oferite de CNPAS prin Casele de Pensii Judetene. In 2007, un numar de 242.117 pensionari, reprezentand 4% din numarul total, au reusit sa obtina un bilet de tratament. In 2008, un numar de 195.514 pensionari vor fi in posesia biletelor de tratament, respectiv, 3,25%. Scaderea cu aproape 50.000 a numarului de bilete de tratament acordate de CNPAS in 2008 este explicata de reprezentantii institutiei prin scaderea dramatica a populatiei active, pepiniera de constituire a bugetului anual de asigurari sociale. Somonii-pensionari urca cu indarjire in fiecare an spre gurile de rau unde obtin bilete de tratament balnear. Ei sustin insa ca aceste bilete au doua mari hibe: sunt intotdeauna prea putine si nu le poti obtine niciodata in perioada dorita. Batalia pentru biletele de tratament este acerba si incepe cu o luna inainte de sfarsitul anului, cand pensionarii se aduna in cozi imense la Casele Judetene de Pensii pentru a depune cererile. Cu cat numarul de inregistrare este mai mic, cu atat sansa de a obtine in anul urmator un bilet de tratament este mai mare. Pentru obtinerea ravnitului bilet, comparat cu jumatate din valoarea pensiei, se pune la bataie totul. Este activat si sistemul de relatii subterane, care functioneaza de cand lumea in fiecare judet. In final, dupa o lupta apriga, castigatorii isi anunta victoriosi rudele: "Maine plec la bai! Am bilet!".
La pomul laudat
Nauci de somn, cu ochii carpiti, pensionarii coboara in garile din statiuni, cu speranta inca intacta. A doua zi incepe insa un alt calvar: cozile de la usile medicilor fizio-terapeuti. Dupa ore de asteptare, pensionarul reuseste sa patrunda in cabinet, unde afla cu stupoare ca are dreptul doar la doua proceduri. "Doar atat?", ingaima pensionarul. "Doar atat!" - raspunde sec medicul. "Restul procedurilor se platesc!" Cu o procedura majora si cu una adiacenta trecute in fisa, pensionarii ies din cabinet derutati. Injura in gand sau pe fata si se gandesc ca au batut drumul degeaba. "Acu', daca tot am venit, asta e!", se consoleaza. Si se indreapta oftand spre lista cu tarife.
Stapanii biletelor
Autoritatea care acorda anual prin licitatie publica biletele de tratament este Casa Nationala de Pensii si alte drepturi de Asigurari Sociale. La licitatie sunt invitati toti operatorii economici din turismul balnear care fac dovada ca au capacitatea de a asigura servicii hoteliere, de restaurant, in regim de pensiune si de tratament. Concurenta dintre societatile pe actiuni si SRL-urile care au ca obiect de activitate turismul balnear este acerba si se desfasoara la suprafata, prin participarea la licitatiile organizate de CNPAS si subteran, prin modalitati neortodoxe. CNPAS, in calitate de autoritate contractanta, stabileste numarul de locuri scoase la licitatie si le repartizeaza ofertantilor in baza unui algoritm sau, in anumite cazuri, asa cum considera ca este necesar. Painea si cutitul se afla la autoritatea contractanta, iar ofertantii, care vor un os cat mai gros, se prezinta la licitatie cu dosare cat mai atractive si cu o mare doza de "respect" fata de autoritate.
Economia afecteaza reumatismul
Visul fiecarui ofertant este sa castige licitatia. Criteriul aplicat de comisia de evaluare este sec. Castiga oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic. Castigatorului i se atribuie cel mai mare numar de locuri. Ceilalti participanti intra pe algoritm si sunt net dezavantajati fata de castigator. CNPAS are dreptul sa suplimenteze oricand numarul de locuri acordat unei unitati prestatoare, fara a da nimanui explicatii. Desi nu sunt medici, sefii de la CNPAS inscriu in contractele de prestari servicii o prevedere dezavantajoasa pentru pensionari. Ea se refera la obligatia prestatorului de servicii balneare de a asigura detinatorilor de bilete de tratament cel putin doua proceduri de tratament pe zi, "in functie de natura bolii care se trateaza si de specificul statiunii". Pensionarii sustin ca cele doua proceduri de tratament sunt insuficiente si ca ar fi fost corect sa se acorde numarul necesar de proceduri specific fiecarei afectiuni. Precizarea CNPAS cu privire la minimum doua proceduri de tratament pe zi este inutila, intrucat orice operator de turism ar cadea in ridicol prin acordarea unei singure proceduri de tratament.
"Tratament" cu mancare
Precizarea prin care CNPAS intervine fara niciun fel de autoritate in actul medical a dat ani de zile apa la moara operatorilor din turism si a dus la scaderea calitatii serviciilor medicale. Intrucat criteriul de desemnare a castigatorului licitatiei este cel economic, toti prestatorii de servicii din turismul balnear judeca lucrurile in mod simplu si extrem de cinic: "Atat ma costa masa, atat ma costa cazarea si ce ramane este pentru tratamente!". Nicio unitate care contracteaza servicii balneare nu mai pune pe primul plan tratamentul care se mai face si el, printre altele. In aceste conditii, in mod paradoxal, desi biletul este de tratament, el se transforma in bilet de cazare si de masa. O baie de sulf si putina parafina pe genunchi si gata, tratamentul! Pensionarilor nu le mai ramane decat sa constate calitatea meniurilor de la cantina si sa-si inmoaie de trei ori pe zi picioarele in apa marii. Daca chiar tii mortis sa faci si alte proceduri, ti se ofera contra cost orice fel de proceduri balneare iti doreste sufletul, cu o singura conditie: sa le platesti din buzunar. In 90% din cazuri, pensionarii se resemneaza, consulta indelung lista si platesc din buzunar, atata cat isi permit. "Altfel, ar insemna ca am venit atatea sute de kilometri degeaba!", explica resemnat Vasile Onisciuc, pensionar din Suceava.
Stapanii procedurilor
Sanatoriul balnear si de recuperare din Mangalia a castigat in 2008 licitatia de atribuire pentru statiunea Mangalia. In baza algoritmului CNPAS, i s-au repartizat 3022 locuri pentru 2008. Marius Ciocanel, directorul financiar-contabil, este nemultumit: "Numarul de locuri acordat nu este in concordanta cu numarul de locuri scoase la licitatie pentru statiunea Mangalia - 5100. In 2008 au fost atribuite pentru statiunea Mangalia un numar de 4525 locuri, rezultand o diferenta de 575 locuri neatribuite. Am facut o nota de clarificari si solicitari la CNPAS, la care nu am primit raspuns!". Suma alocata in caietul de sarcini pentru licitatie a fost de 18 lei pe zi, pentru fiecare pensionar. "Oferim aceste trei proceduri la pachet. Tarifele pentru cumpararea de proceduri la cerere sunt mai mari!", precizeaza Marius Ciocanel. Analizand suma propusa in oferta de catre Sanatoriul Balnear din Mangalia, deducem ca valoarea fondurilor financiare cheltuite pentru tratamentul pensionarilor beneficiari de bilete reprezinta doar 16% din valoarea biletului! Diferenta se regaseste in costul serviciilor de masa, cazare si personal. Dar, asa cum se stie, nimeni nu a venit vreodata in statiune sa se ingrase.
Doctorita Stefania Andrei, director medical la Sanatoriul din Mangalia, sustine ca, din 1990 si pana in prezent, s-au acordat in fiecare an doar doua proceduri. "Noi acordam trei proceduri. La noi vin pensionarii in varsta si bolnavi de inima. Uneori, nu le putem face nici doua proceduri. Este adevarat insa ca, de cele mai multe ori, se impune efectuarea mai multor proceduri de tratament!", recunoaste ea. "Nu am venit in statiune sa vad valurile spargandu-se de tarm! Am venit in special pentru tratament. O baie de sulf si un masaj nu sunt suficiente pentru reumatism!", este de parere Gheorghe Adam, pensionar din Targoviste. Nu a cumparat proceduri suplimentare, pentru ca este hotarat sa faca un memoriu la Ministerul Muncii. "Si la Parlament!", mai adauga, confidential.
"Nu am venit in statiune sa vad valurile spargandu-se de tarm! Am venit in special pentru tratament" - pensionarul Marius Ciocanel
Aici nu ne vindecam! Tot acasa, la taica popa e tratamentul! - Ion Prisacaru
Reportaj si fotografii de Teodor SERAN 
 Afisari: 351  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
tamaiere   de Viorica Ianc
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Maestrul a lasat via neculeasa (2692 afisari)
 Fierbe Marea Neagra (2079 afisari)
 Raul abia incepe (1513 afisari)
 Gardianul banului public e in coma (1276 afisari)
 PSD si PNL s-au impacat pe banii nostri (1222 afisari)
 Porno profesoara din Roman figureaza ca membru activ pe un site de lesbiene (3667 afisari)
 Madalin Voicu: Elena Udrea este co-etnica mea (3391 afisari)
 Sotia lui Stefan Iordache vrea sa se sinucida (2830 afisari)
 Lipseste doar "un chibrit aprins" pentru ca Peninsula Crimeea sa se separe de Ucraina (2336 afisari)
 "Ahmadinejovschi" vrea sa se implice in reglementarea crizei din Caucaz (1913 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02278 sec.