Ziua Logo
  Nr. 4338 de marti, 16 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Protan - mirosul urat al unei afaceri imobiliare
-- Se face deja o saptamana de cand linia tehnologica Protan a fost scoasa din priza * "Un act de sabotaj", sustine Cristina Miu, directorul general al companiei * Oprirea fabricii poate determina blocarea industriei alimentare
Camioanele Protan au fost trase pe dreapta
Oprirea fabricii Protan produce probleme serioase fabricilor din industria alimentara din jurul Capitalei. Acestea se vor orienta catre firme de profil din Ungaria sau Bulgaria, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, si presedintele Romalimenta, Sorin Minea. "Noi ne-am trezit ca deseurile nu mai pot fi colectate, pentru ca cineva cu interese imobiliare le-a blocat canalizarea. Toata lumea discuta daca firma si-a facut nu stiu ce investitii de mediu, ceea ce nu are nici o legatura. Oprirea fabricii determina blocarea industriei alimentare, ne creste costurile si este un butoi cu pulbere pentru Bucuresti", a spus Minea. Romalimenta va sesiza si Comisia Europeana despre criza de la Protan.
Compania Protan, concesionarul activitatii de ecarisaj, a anuntat, miercurea trecuta, printr-un comunicat, ca a inchis temporar unitatea de colectare si neutralizare a deseurilor de origine animala din Popesti - Leordeni, incetarea activitatii survenind, potrivit reprezentantilor companiei, unui "sabotaj tehnologic".
Miercurea trecuta, basculantele unuia dintre cei mai importanti dezvoltatori imobiliari din Romania, l-am numit aici pe viitorul deputat PSD Sorin Robert Negoita, au astupat canalizarea exterioara a Protan-ului cu zeci de tone de pietris, ciment, fier beton si alte materiale de constructii. Gestul, executat cu finete, "din greseala", a blocat activitatea singurei firme din Romania autorizata sa neutralizeze deseuri de origine animala de risc I, cum ar fi vaci nebune sau gaini gripate. Din cauza unui gard de vreo doi metri inaltime si a catorva bodiguarzi, Protan nu are acces la canalizarea cu pricina, pentru eventuale reparatii si repunere in functiune. Procesatorii din industria alimentara care aveau contract cu Protan-ul umbla acum cu portbagajele pline de oase, cranii si carcase de vaci, in cautarea unui camp pe care sa le arunce discret, la lasarea intunericului.
Lux printre gunoaie
Pe terenul care se invecineaza intr-o parte cu Protan si in cealalta cu groapa de gunoi Glina, acolo unde in debaraua fiecarui localnic se gaseste cate o masca de gaze, doar geniul imobiliar al unui tanar milionar si-ar fi putut imagina un ansamblu rezidential de locuinte scumpe. Sorin Robert Negoita, caci despre el este vorba, nu numai ca si l-a imaginat, dar l-a si construit in buna parte. La Primarie a declarat ca e vorba despre imobile destinate birourilor, asta ca sa obtina rapid autorizatie de constructie intr-o zona industriala. Muncitorii au dat dovada de zel si blocurile turn au inceput sa capete forma si consistenta cand, printr-o cruda lovitura a sortii, piata imobiliara din Romania a intrat in declin. Negoita si-a facut calculele, cam prin luna mai a acestui an, si a ajuns la o concluzie simpla: in blocurile turn din Popesti - Leordeni ar trebui sa vanda apartamente de lux la preturi exorbitante si nu niste amarate de birouri pentru firme care abia isi permit chiria de la o luna la alta. Pentru rapida schimbare de directie, Negoita si-a investit resursele in schimbarea caracterului industrial al locului, declarat de Ceausescu drept "zona de management al deseurilor". Si a descoperit ca nu este chiar atat de greu pe cat si-ar fi imaginat unii.
Primul pas: infiintarea unui ziar si a unui web site anti-poluare. Apoi cateva manifestatii la care, pe langa angajatii Confort Group, si-a facut aparitia si Mihaela Geoana, sotia liderului PSD, pentru un plus de credibilitate si ca semn al sustinerii politice a demersului.
Cu groapa de gunoi Glina lucrurile s-au lamurit rapid. Depozitarea deseurilor menajere aici are zilele numarate prin acordurile de mediu semnate de Romania la nivel european. Muntii de gunoaie vor deveni in scurt timp terenuri de golf, cat se poate de legal si de ecologic.
Acesta este contextul in care basculantele Confort Group au astupat "din greseala" canalizarea exterioara a PROTAN-ului si au fortat compania sa puna lacat o vreme pe usa afacerii din Popesti - Leordeni.
Dan MUSETOIU 
 Afisari: 966  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
afacerea gunoaielor... ca in italia...   de tzara
Tanarul milionar   de Eufrosin
la puscarie cu toata conducerea protan   de cristinel
hoiturile lui burci?   de monica stanescu
A r h i v a
  ANI a lui Bradisteanu    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Marca Traian (3650 afisari)
 Groapa lu' Pelivanu (2114 afisari)
 Singuri in fata Rusiei (2078 afisari)
 Haos nuclear la Magurele (2010 afisari)
 Atentie cad banci! (1251 afisari)
 Penisul de hamster al celebrului Harry Potter, Daniel Radcliffe (3046 afisari)
 La 62 de ani, "Mireasa lui Frankenstein" este in tandreturi cu un tanar (2922 afisari)
 Georgia dezvaluie interceptari telefonice ca sa demonstreze ca Rusia a fost cea care a initiat atacul (2506 afisari)
 Basescu si-a gasit sosia la Tebea (2247 afisari)
 Presedintele comunitatii rusesti de la Chisinau: Bucurestii au inceput procesul unirii Moldovei cu Romania (2115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01495 sec.