Ziua Logo
  Nr. 4338 de marti, 16 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Inflatia creste cu PIB-ul
Lucian Curelariu - ZIUA FOTO
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, sustine ca o incetinire a ritmului de crestere economica nu insemna recesiune. Pe de alta parte, cresterea economica mare inseamna mentinerea unei inflatii ridicate, potrivit economistului sef al Bancii Centrale, Valentin Lazea.
Incetinirea cresterii economice, dar mentinerea pe un ritm pozitiv, care, dupa unii, e prea redus, nu inseamna recesiune, ci mai degraba politizare, in opinia guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. "O slabire a cresterii economice, un ritm pozitiv, dar care, dupa unii, este prea mic, asta este politizare. Nu mai este stiinta noastra. O ducem la politicieni sa se intepe, dar noi trebuie sa tinem stindardul, sa utilizam notiunile", a declarat Isarescu in cadrul conferintei "Tinerii Economisti". Potrivit oficialului BNR, recesiunea este definita, din punct de vedere tehnic, ca o crestere negativa a PIB timp de doua semestre. "Daca nu intelegem ce este recesiunea si spunem ca o crestere economica de 4% este recesiune, atunci se rupe firul", a spus Isarescu.
Pe de alta parte, economistul sef al BNR, Valentin Lazea, sustine ca o rata de crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de peste 6% va mentine inflatia la cote ridicate, fiind foarte putin probabila o revenire a indicelui preturilor de consum la sub 3%. "Orice crestere a PIB peste 6%, care este potentialul economiei, are darul de a mentine inflatia la cote ridicate si este foarte putin probabila temperarea acesteia sub 3%", a declarat Lazea. In primul semestru, Romania a inregistrat o crestere a PIB de 8,8%, in timp ce in trimestrul doi aceasta a fost de 9,3%. (G.B.)
 Afisari: 245  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Afirmatia este surprinzatoare   de flery99
A r h i v a
  Atentie cad banci!    14 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Marca Traian (3650 afisari)
 Groapa lu' Pelivanu (2114 afisari)
 Singuri in fata Rusiei (2078 afisari)
 Haos nuclear la Magurele (2010 afisari)
 Atentie cad banci! (1251 afisari)
 Penisul de hamster al celebrului Harry Potter, Daniel Radcliffe (3046 afisari)
 La 62 de ani, "Mireasa lui Frankenstein" este in tandreturi cu un tanar (2922 afisari)
 Georgia dezvaluie interceptari telefonice ca sa demonstreze ca Rusia a fost cea care a initiat atacul (2506 afisari)
 Basescu si-a gasit sosia la Tebea (2247 afisari)
 Presedintele comunitatii rusesti de la Chisinau: Bucurestii au inceput procesul unirii Moldovei cu Romania (2115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00690 sec.