Ziua Logo
  Nr. 4335 de vineri, 12 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Basescu s-a eschivat in scandalul Catedralei
-- Victor Bostinaru a declarat ca presedintele a evitat problema la Vatican spunand "ca nu are competente" sa intervina in litigiu * Seful Bisericii Catolice din Romania a confirmat informatia lansata de europarlamentarul PSD
Comisia pentru petitii din cadrul Parlamentului European l-a audiat ieri la Bruxelles pe Arhiepiscopul Mitropolit de Bucuresti, Ioan Robu, venit sa ceara sprijinul forului european "sa ne ajute sa fie puse in aplicare masurile prevazute in Art. 9 al Conventiei de la Granada" si sa activeze toate procedurile legale in Raport cu Guvernul si Parlamentul Romaniei pentru a se putea pune de urgenta in aplicare Hotararile Senatului Romaniei nr.40/17.11.2006 si 05/23.02.2007". Seful Bisericii Catolice din Romania a subliniat ca in tara noastra "exista baza legala necesara pentru aplicarea acestor Hotarari, dar a lipsit si lipseste vointa la nivelul autoritatilor in cauza".
Spre cinstea lor, cei doi euro�parlamentari romani membri ai acestei Comisii, Victor Bostinaru si Nicolae Vlad Popa, s-au implicat activ in sprijinirea demersului initiat de Arhiepiscopul Robu si au venit cu argumente pertinente in discutie. Din pacate, totul se opreste aici, deoarece, asa cum sublinia reprezentatul Comisiei Europene, nu exista nici un fel de baza juridica reala care sa permita organismelor europene sa se implice, deoarece lucrarile de constructie la proiect au inceput inainte de aderarea Romaniei la UE. "In conditiile in care recunoastem ca proiectul acestei constructii este o monstruozitate, altceva decat sa transmitem acest mesaj nu prea putem face", recunostea Sir Atkins, unul dintre membrii Comisiei, sprijinand insa ideea lansata de Victor Bostinaru care solicita Comisiei sa elaboreze o scrisoare catre primul ministru al Romaniei in care sa se ceara toate precizarile necesare. Pe aceeasi idee a mers si Marcin Libicki, presedintele Comisiei pentru petitii, care a reamintit ca privind respingerea proiectului "Cathedral Plaza" exista deja o petitie semnata de peste 400 de europarlamentari. In acest sens, a sugerat ca pozitia Comisiei sa fie ca Hans-Gert Pottering, presedintele Parlamen�tului European, sa-si asume indatoririle care-i revin in sprijinirea documentului si pozitiei europene, fapt care il obliga sa initieze discutii la cel mai inalt nivel in Romania.
Colosul ilegal
Constructia colosului de otel si sticla de langa Catedrala Sfantul Iosif a demarat la inceputul anului 2006, in baza unei documentatii plina de autorizatii dubioase.
"Cathedral Plaza", monstrul prevazut a avea 75 de metri inaltime, a fost "implementat" de Millennium Building SRL, o firma care si-a tot schimbat actionariatul, format din off-shor-uri cipriote, precum si conducerea executiva. Proiectul a fost sustinut permanent de fostul primar general al Capitalei Adriean Videanu. Situatie lesne de inteles daca luam in considerare faptul ca firma care construieste apartine unui prieten al lui Videanu, Raul Doicescu, patronul Bog'Art. Ridicarea constructiei a starnit nenumarate proteste ale opiniei publice. Mai mult, conflictul a fost internationalizat prin implicarea, fireasca, a Sfantului Scaun. In ciuda acestor lucruri, monstrul din otel de langa Catedrala Sfantul Iosif nu a fost demolat si nici macar redus la dimensiuni normale zonei. (M.G.)
Arhiepiscopul Mitropolit de Bucuresti, Ioan Robu
Presedintia nu ne-a informat ca-l va invita pe Papa
Confirm cele spuse de dl Bostinaru, fara insa a putea intra in multe alte amanunte. Esential este ca ceea ce a afirmat dl. Bostinaru este adevarat.
Victor Bostinaru preciza ca raspunsul dat Papei de presedinte privind subiectul "Cathedral Plaza" a fost unul evaziv, spunand ca atributiile functiei sale fac ca sa nu se poata implica. Confirmati si acest lucru?
Stim foarte bine care sunt atributele functiei prezidentiale in statul roman. Dar dumnealui, desi mi-a promis personal ca se va implica prin exprimarea publica a pozitiei sale pe aceasta problema, n-a facut-o niciodata. Asa ca eu, daca as fi fost in locul dvs, as fi formulat intrebarea nu folosind termenul "daca se poate implica", ci "daca vrea sa se implice". Istoria insa este mai lunga. Domnia-Sa, pe vremea cand era primar general al Bucurestiului, a sprijinit proiectul "Cathedral Plaza", a concesionat si un teren in acest sens fara nici un titlu. Asta pentru ca ar fi trebuit sa ne consulte si pe noi, cei de la Arhiepiscopie, care aveam un drept de pre-emptiune. Nu a facut-o. A dat terenul pe baza unui articol de parca acolo ar fi existat deja o constructie care trebuia continuata, constructia din
proiectul "Millennium", ceea ce este o fantasmagorie. Problema a continuat cu urmasul sau, dl Videanu, care si el concesioneaza o alta suprafata de teren, in aceleasi conditii, deci fara a respecta dreptul de pre-emptiune al Arhiepiscopiei. Daca, retrospectiv, privim la atitudinea avuta de acesti doi fosti primari generali ai Bucurestiului, trebuie sa trag o linie si sa afirm ca nu prea au dorit sa inteleaga problema noastra.
Informatia asta banuiesc ca ati transmis-o si la Vatican. Atunci cum ramane cu acceptarea invitatiei ca Papa sa efectueze o vizita in Romania? Sau cele doua subiecte pot fi cumva legate intre ele?
Acestea sunt lucruri pe care le intelegeti foarte usor pentru ca stiti extrem de bine cum se discuta lucrurile aici. Dar sunteti si roman, asta insemnand ca stiti si care sunt formele de dialog de la noi care, de prea multe ori, din pacate, sunt insotite si de dusmanie si de foarte multi nervi. Parlamentul European este un model pentru cum se poate discuta in termeni foarte linistiti si respectuosi cu ceilalti, cei care au o alta parere decat a ta, cei care fac sau nu fac ceva. Lucrul acesta este demult practicat in Biserica cu experienta sa de doua ori milenara. Asa incat va pot spune, din cunoastere directa, ca Biserica stie sa vorbeasca foarte linistit si despre probleme care nu sunt urgente, dar si despre cele care sunt urgente. Sa poata sa faca o distinctie foarte clara intre posibilitati reale si fuga de responsabilitati. Fara sa am pretentia ca judec pe cineva, mai degraba imi exprim speranta ca, pana la urma, toate se vor aranja spre binele tuturor.
Poate cu ocazia vizitei Papei la Bucuresti...
Eu cred ca este prea devreme sa vorbim despre o posibila vizita. Dar, din experienta vizitei anterioare a unui Papa la Bucuresti, ma refer la prezenta Papei Ioan Paul al II-lea, trebuie sa existe o scrisoare de invitatie din partea Arhiepiscopatului Catolic, o alta din partea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si o a treia din partea presedintelui Romaniei. Invitatiile astea trebuie sa mearga impreuna.
Ati adresat deja o asemenea invitatie?
Nu, pentru ca acest lucru nu s-a discutat niciodata. Vizita la Roma a presedintelui Basescu a constituit pe jumatate o surpriza totala pentru noi si pentru multi altii din Romania. Sigur ca noi am stiut ca va merge acolo, dar Presedintia Romaniei nu ne-a informat niciodata ca va exista aceasta vizita la Roma si, ca atare, nu ne-a spus niciodata ceva despre intentia de a-l invita pe Sfantul Parinte.
Victor Bostinaru, europarlamentar PSD, membru al Comisiei pentru petitii
Subiectul putea fi discutat
"Sunt informat oficial ca subiectul <<Cathedral Plaza>> a figurat pe agenda discutiilor avute la Roma de Presedintele Traian Basescu cu unul dintre reprezentantii Sfantului Scaun, aceasta persoana solicitandu-i sa intervina personal pentru stoparea lucrarilor la acest proiect si impiedicarea unor stricaciuni care ar putea fi aduse Catedralei catolice.
Informatiile primite indica si care ar fi fost raspunsul presedintelui Basescu?
Din cate stiu, presedintele s-a eschivat, spunand ca <<nu are competente in materie>>".
Pagina realizata de Cristian UNTEANU, Bruxelles 
 Afisari: 754  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
se pare ca a existat o aprobare initiala data de catedrala acestui proiect,   de silviana
Da si Robu lu Diumnezeu (si poate al Mamonei)   de Ghita Bizonu'
Competente   de Mona G.
Raspuns intentionat evaziv,   de demetrius
Ca de obicei.   de alwis46
De ce tace d-l Presedinte, scrisoare deschisa.   de neamtu tiganu
Nu are competente ?   de daniel
A r h i v a
  O scumpete de boboc    12 comentarii
  Camelia - al doilea dosar penal de la tata Felix    8 comentarii
  Iliescu VIP in China    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cele mai controversate femei din istorie (3015 afisari)
 Basarabia: de la fapte la cuvinte (1535 afisari)
 Cyber Sutra (1513 afisari)
 CIA culegea bancuri cu Ceausescu (1368 afisari)
 Cititul aduce fericire, iubire si bunastare (1284 afisari)
 O gafa vulgara la adresa Mihaelei Radulescu face curatenie in Antena (VIDEO) (4858 afisari)
 De ce a esuat experimentul din Elvetia sau cum au salvat romanii lumea de Apocalipsa (3279 afisari)
 Lavrov catre Miliband: "Who are you to fucking lecture me?!" (2931 afisari)
 Iasi: O adolescenta a fost supusa la adevarate orgii sexuale de catre tatal vitreg (2713 afisari)
 Cel mai mare exportator mondial de petrol, Arabia Saudita, s-a retras din OPEC (2708 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01397 sec.