Ziua Logo
  Nr. 4329 de vineri, 5 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Puci esuat la Morar
-- CSM a respins nominalizarea Monicai Serbanescu la sefia DNA, in ciuda laudelor ministrului Justitiei
Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins, ieri, cu patru voturi "impotriva" si trei "pentru", propunerea ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, de numire in functia de sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a procurorului Monica Serbanescu (foto). La anuntul respingerii candidaturii protejatei sale, Predoiu s-a limitat sa declare ca "solutia adoptata de CSM nu este potrivita si nu este in interesul DNA pe termen lung" si ca nu isi explica respingerea candidaturii Monicai Serbanescu. Ministrul Justitiei anunta, pe 11 august, ca-i propune lui Daniel Morar postul de Inalt Reprezentant al Ministerului Justitiei la Bruxelles sau cel de adjunct al DNA. Morar l-a refuzat.
Monica Serbanescu a fost audiata de Sectia pentru procurori a CSM, in fata careia si-a prezentat un plan de management si a raspuns intrebarilor membrilor. Avizul CSM este consultativ. Serbanescu s-a caracterizat a fi un "procuror incomod de corect", curat, sustinand ca probitatea si bunele intentii pe care le are, vor ajuta DNA sa satisfaca cerintele societatii civile si ale comunitatii internationale.
Catalin Predoiu afirma ca sub aspect profesional nu are ce sa comenteze in ceea ce o priveste pe Monica Serbanescu. "Mi-as dori sa aiba un astfel de CV majoritatea magistratilor", a spus Predoiu. El a adaugat ca spera ca prin desemnarea Monicai Serbanescu sa nu mai existe suspiciuni cu privire la impartialitatea anchetelor procurorilor . Ministrul a mai spus ca, in momentul in care a ales-o pe Monica Serbanescu, a tinut cont si de caracterizarea facuta de unii membri ai CSM. "Are o bogata experienta profesionala, unele caracterizari le-am aflat chiar de la domniile voastre", a spus Predoiu.
Monica Serbanescu sublinia ca DNA nu este o institutie noua pentru ea, intrucat in 2003 a infiintat sectia judiciara a Directiei.
Kovesi a inclinat balanta
Codruta Kovesi, Procurorul General al Romaniei a declarat ca a votat impotriva numirii Monicai Serbanescu pentru ca nu indeplinea conditiile profesionale pentru a fi sef al DNA si ca nu a fost convinsa de proiectul de management prezentat de Serbanescu. Kovesi a mai spus ca i se pare normal ca numirea sefului DNA sa tina cont si de compatibilitatea programului acestuia cu dezideratele Procurorului general al Romaniei, cel care coordoneaza aceasta structura a Parchetului.
De altfel, Kovesi a fost singurul membru al CSM care a pus intrebari care au deranjat-o pe Monica Serbanescu. Chestionata in legatura cu "un dosar adevarat", Serbanescu a raspuns ca in cei 18 ani de cariera a facut numeroase rechizitorii, afirmand totodata ca, in calitate de procuror de instanta, i-a fost sporita abilitatea de a identifica greselile procurorilor din rechizitorii. (Marian GHITEANU)
Ura senatorilor pentru Basescu e mai tare decat directivele UE
Sapte senatori din Comisia Juridica au stabilit ieri ca procurorii sefi sa fie numiti de CSM si nu de presedintele tarii ca pana acum. Decizia il vizeaza direct pe Daniel Morar, seful DNA, al carui mandat a expirat la jumatatea lunii august, dar a fost prelungit cu 90 zile. Modificarea Legii privind Statutul magistratilor poate sa fie supusa adoptarii plenului Senatului, dar este contrara directivelor Comisiei Europene . Rugat sa comenteze ce s-a intamplat, seful statului a replicat sec: "Eu nu pot sa spun decat ce spune Constitutia".
Procurorii-sefi ai DNA, DIICOT si Parchetului ICCJ vor fi numiti de plenul CSM, la propunerea ministrului Justitiei si cu avizul sectiei de procurori a CSM. Procurorii trebuie sa indeplineasca o serie de conditii: vechime de minimum zece ani in functia de procuror sau judecator, grad profesional corespunzator de procuror de pe langa Curtile de Apel sau de Casatie. Numirea se face pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data. Comisia a mai decis ca in textul Legii privind Statutul magistratilor sa nu se mai specifice modalitatile in care poate fi sesizat ministrul Justitiei, pentru a propune revocarea procurorilor sefi, ceea ce inseamna ca ministrul poate fi sesizat de oricine, dar se poate si autosesiza. Toate aceste modificari au fost sustinute de Doru Ioan Taracila (PSD), Serban Nicolae (PSD), Danut Ungureanu (PSD), Norica Nicolai (PNL), Ion Basgan (PNL), Verginia Vedinas (PRM) si Gavrila Vasilescu (PC). Impotriva s-au pronuntat Peter Eckstein Kovacs (UDMR) si Gheorghe Constantin (PD-L). "Mentinerea actualei proceduri de numire si revocare a Procurorului General, a procurorilor-sefi ai DNA si DIICOT se regaseste in obiectivul de referinta nr. 3" - Comisia Europeana
Reactia dura a Comisiei Europene
"Pozitia noastra a fost consecventa pe parcursul intregului proces, anume ca mentinerea actualei proceduri de numire si revocare a Procurorului General, a procurorilor-sefi DNA si DIICOT se regaseste in obiectivul de referinta nr. 3, care a fost explicat in totalitate si in numeroase ocazii autoritatilor romane, regasindu-se si in toate rapoartele noastre", a spus Mark Gray, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, citat de NewsIn, referind-se la decizia Comisiei juridice senatoriale. Intrebat daca incalcarea acestui obiectiv de referinta va duce la activarea clauzei de salvgardare, Gray a spus ca "autoritatile romane sunt perfect constiente de acest benchmark si de ce le-am cerut sa faca. Suntem vigilenti, mai ales ca in luna august au fost luate mai multe decizii, unele dintre ele interimare, si vom urmari atent cum se vor finaliza acestea", a adaugat Gray, facand referire la propunerea ministrului Justitiei de a-l inlocui pe procu�rorul-sef al DNA Daniel Morar. Senatorii Comisiei juridice nu au tinut cont ieri de aceste solicitari, chiar daca Romania se afla in continuare sub monitorizare. (Anca HRIBAN)
PD-L va apela la Curte
Democrat-liberalii vor ataca la Curtea Constitutionala legea privind numirea procurorilor sefi de catre CSM, daca propunerea votata de senatorii juristii va fi aprobata de plenul Senatului si va parcurge toate etapele procedurale, a precizat ieri, pentru NewsIn, vicepresedintele PD-L Valeriu Stoica.
El a mentionat ca numai dupa ce vor fi parcurse toate etapele procedurale, PD-L va recurge la arbitrajul Curtii, intrucat amendamentele contravin principiului constitutional potrivit caruia presedintele Romaniei este cel care numeste procurorii si judecatorii. El a amintit ca exista si posibilitatea ca presedintele Basescu sa respinga legea si sa o retrimita Parlamentului spre reexaminare. In conditiile in care, chiar daca plenul Senatului va aproba initiativa legislativa, exista posibilitatea ca seful statului sa refuze o singura data promulgarea si, tinand cont de intentia PD-L de a bloca o astfel de initiativa prin atacarea la CCR, Stoica a precizat ca este exclus ca modificarile sa intre in vigoare in timp util pentru ca Monica Serbanescu sa poata fi numita in fruntea DNA, dupa noile proceduri. (A.H.)
Catalin Predoiu, ministrul Justitiei
"Mi se pare normal"
"Aceasta varianta schimba situatia existenta. Pur si simplu este vorba de o solutie tehnica, atata vreme cat insa ministrul Justitiei face propunerile mi se pare normal ca sa spunem ca varianta pastreaza cel putin in parte procedura. Si este normal ca ministrul Justitiei sa faca aceste propuneri pentru ca are responsabilitatea functionarii Ministerului Public".
Verginia Vedinas (PRM), membru al Comisiei Juridice
E armonizarea Constitutiei
"In Comisie s-a vorbit doar de armonizarea cu Constitutia... Garantul suprem al justitiei, conform Constitutiei revizuite, este CSM. Comisia Europeana nu ne poate spune sa incalcam Constitutia".
Peter Eckstein Kovacs (UDMR), membru Comisia Juridica
O lege pentru Morar
"Mie nu-mi place sa facem o lege pentru un singur om. Aici, mi se pare ca modificarea acestei legi il tinteste practic pe conducatorul DNA, astfel incat presedintele sa nu se poata opune la numirea unui alt candidat. Aceasta modificare deschide poarta ca sa fie aleasa o alta persoana, iar in conditiile in care DNA a deschis anchete la persoanele cu greutate in lumea politica aceasta masura va fi interpretata ca o piedica in cauzele de coruptie".
Gheorghe Constantin (PD-L), membru Comisia Juridica
Interese politice
"Din Raportul de tara reiese ca lucrurile in justitie merg bine si sunt incurajatoare aprecierile. Nu cred ca trebuia facuta o asemenea modificare pe fond. Abia acum se demonstreaza ca sunt anumite interese politice in aceasta modificare. Sa iei din prerogativele presedintelui nu mi se pare normal in acest moment cand Raportul de tara apreciaza favorabil mersul Justitiei". (Grupaj realizat cu sprijinul Hotnews)
Norica Nicolai (PNL), presedintele Comisiei Juridice
Presedintele nu are o astfel de atributie
"In numirea procurorilor in functii de conducere, seful statului nu are o astfel de atributie, nu a avut-o niciodata, a fost o interpretare alaturi de textul constitutional. Singura atributie pe care seful statului o are in continuare - si ea deriva din Constitutie vizeaza numirea in profesia de procuror si judecator a celor care indeplinesc conditiile prevazute de lege".
 Afisari: 1181  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
un prost   de stan patitu
Care directive UE ?   de Socrate
Reactia damboviteana a a Comisiei Europene   de Ghita Bizonu'
trebuie ca csm sa preia conducerea   de avarfreson
Pozitia lui Eckstein Kovacs ...   de Hantzy
A r h i v a
  Bucurestii fara scut    36 comentarii
  Ucraina contesta Curtea de la Haga    14 comentarii
  Nostalgie si flamenco in Piata Sfatului    
  Elefant dependent de heroina    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Ucraina contesta Curtea de la Haga (4601 afisari)
 Sex ieftin la Londra (2544 afisari)
 Bucurestii fara scut (2368 afisari)
 Tandemul Basescu- Vadim (2160 afisari)
 Puci esuat la Morar (1181 afisari)
 Un atlet rus, mort de beat in timpul concursului de la Lausanne (VIDEO)  (2419 afisari)
 A aparut o noua boala cu transmitere sexuala  (2317 afisari)
 De ce nu a avut Ion Iliescu urmasi (2260 afisari)
 Jason Priestley sau ce a mai ramas din Brandon din Beverly Hills 90210 - VEZI FOTO (2028 afisari)
 La o luna dupa ce si-a scos ambii sani de teama cancerului, Christina Applegate arata ca o invingatoare (1939 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01063 sec.