Ziua Logo
  Nr. 4329 de vineri, 5 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Tandemul Basescu- Vadim
Sorin ROSCA STANESCU 
-- Imi puneam ieri intrebarea, iar astazi incerc sa raspund de ce a recurs Partidul Democrat Liberal la solutia unei mezaliante cu Partidul Romania Mare. Si de ce PRM face, la randul lui, o mezalianta cu PD-L. Care este beneficiul vizat? Si cine este artizanul acestei operatii? Este pe cale de a se forma un nou si surprinzator tandem. Printr-o combinatie transpartinica. Si extrem de cinica, din punct de vedere politic. Tandemul Basescu-Vadim. Primul, in mod oficial, este sef de stat si, ca atare, parte a Executivului, iar neoficial, conducator autocrat al unui partid care s-a dat de trei ori peste cap si a devenit din socialist, conservator.
FArA a-Si schimba imnul, statutul ori trandafirul. Si, cu atat mai putin, crezul. Miscare generata de Traian Basescu. Celalalt membru al tandemului, Corneliu Vadim Tudor, este liderul la fel de autocrat al unui partid aflat tot timpul in opozitie, cu exceptia unei scurte perioade, cand a facut parte din "patrulaterul rosu". PRM si Vadim au fost infinit mai consecventi din punct de vedere politic decat democratii lui Basescu, exceptand o perioada foarte scurta din 2003, cand au existat tentative de a deveni, dintr-o formatiune xenofoba si antisemita, o formatiuna xenofoba dar filosemita. Politica, insa, este o arta a compromisurilor care, sub aspectul moralitatii, prezinta grave derapaje. Aliante si chiar mezaliante socante, cum este cea incheiata acum intre PD-L si PRM, se fac pretutindeni in lume. Fiindca cele doua partide sunt conduse nu democratic, ci autocratic - avand, in acest fel, o prima trasatura comuna - pentru a avea acces la adevarata explicatie a evenimentului si pentru a anticipa efectele bune si rele, este obligatoriu sa facem o radiografie a tandemului. Ce ii uneste pe Basescu si Vadim? Ce ii desparte?
Ambii sunt personalitATi accentuate. De aceea si sunt atat de autoritari, incat au trasaturi specifice dictatorilor. Si unul, si altul sunt ahtiati dupa putere. Pe care refuza cu obstinatie sa o delege. Ambii se comporta violent. In primul rand, verbal. Si nu numai. Si unul, si altul sunt rasisti dovediti. In ambele situatii, discursul principal utilizeaza marota luptei impotriva coruptiei. In prezent, amandoi sunt adversari inversunati ai UDMR. Dar ce ii desparte? Desi e bun ca orator, Traian Basescu se remarca prin incultura. Este o persoana care, pur si simplu, a refuzat in tinerete, dar si mai tarziu, sa puna mana pe carte. In timp ce Vadim, orator de exceptie, este unul dintre cei mai cultivati politicieni pe care ii are Romania. Chiar si cei mai inversunati dusmani ai acestuia sunt siliti sa recunoasca acest adevar. O alta deosebire este aproape comica. Traian Basescu a condamnat comunismul si Securitatea, desi a fost, asa cum a recunoscut, comunist si a fost si unul dintre marii securisti, desi, pana in prezent, a refuzat sa recunoasca. In timp ce Vadim l-a atacat violent pentru condamnarea comunismului, in ciuda faptului ca a fost doar un membru de rand PCR, dupa care, de altfel, a si demisionat si, in ciuda realitatii ca, desi a avut bune raporturi cu securitatea si inainte, si dupa, nu a fost dovedit securist. Si poate nici nu a fost. Ii mai desparte camarila. Desi constipat, sub aspect cultural, Basescu a reusit sa adune in jurul lui cativa "intelectuali subtiri" care, tocmai prin aceasta fratie ciudata, arata a fi pe zi ce trece simpli impostori. In timp ce Vadim este urat in cel mai inalt grad chiar de sustinatorii lui Basescu. Se pare ca Basescu nu mai are nevoie nici de "intelectualii subtiri" si nici de limbricii de presa, transformati in trompete prezidentiale si carora li se spune, in batjocura, "deontologi" pentru ca, urmand modelul sefului statului, dau neintrebati lectii in stanga si-n dreapta. Basescu se pregateste sa se lepede si de unii si de altii. De altfel, si unii, si altii au amutit. Este efectul modului in care l-au idealizat pe seful statului, ridicand osanale PD-L-ului si incercand sa-i demonizeze pe ceilalti si, in primul rand, pe peremistii lui Vadim. In viitorul editorial ma voi referi la obiectivul tandemului Basescu-Vadim.
 Comentarii: 17 Afiseaza toate comentariile  
Care vas zica aleatii vor sa omoare uninominalul ? Umbla zvonul ... Si fum far de foc ...   de gili
faci spumeeeeeeee la gura degeaba sorinele tot BASESCU iese presedinte   de costicaa
Coane SRS, parca nu mai scrii asa de prost ca inainte   de SpargeLL
Boc e pe cale sa faca Poc, bineinteles, politiceste vorbind   de DanBruma
Scurta perioada de timp domnule Stanescu ?   de alwis46
Frectie g....   de Petronius jr
Noi cei multi si "prosti"   de acvila
Intelepciune   de YOGHINUL
SRS, sa-ti trimit niste Lecitina!   de Elena-Elly
Este adevarat ca sint niste prostovani !   de sorge
PROFILE !!!   de UNFORGIVEN
Presedintele in Romania e parte a Executivului (a Guvernului) ?!   de benef2006
Oricare formatiune politica in momentul in care pierde teren se agata ca ultima scapare   de ionion
te implici din ce in ce mai mult   de cosor ion
Foarte bun articolul, dle. SRS!   de Ho Ciu Tzi
Nu ai obosit ?   de Aladin
Vanitatea si datul in gropi a celor 322   de Alex.Pandrea
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Ucraina contesta Curtea de la Haga (4601 afisari)
 Sex ieftin la Londra (2544 afisari)
 Bucurestii fara scut (2368 afisari)
 Tandemul Basescu- Vadim (2160 afisari)
 Puci esuat la Morar (1181 afisari)
 Un atlet rus, mort de beat in timpul concursului de la Lausanne (VIDEO)  (2419 afisari)
 A aparut o noua boala cu transmitere sexuala  (2317 afisari)
 De ce nu a avut Ion Iliescu urmasi (2260 afisari)
 Jason Priestley sau ce a mai ramas din Brandon din Beverly Hills 90210 - VEZI FOTO (2028 afisari)
 La o luna dupa ce si-a scos ambii sani de teama cancerului, Christina Applegate arata ca o invingatoare (1939 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.85255 sec.