Ziua Logo
  Nr. 4327 de miercuri, 3 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Romania denunta ocupatia URSS in Insula Serpilor
-- Ministerul roman de Externe a declansat, ieri, la Haga, ofensiva juridica pentru delimitarea corecta a platoului continental si a zonelor economice exclusive din Marea Neagra * Diplomatii romani au demontat argumentele juridice si geografice false ale delegatiei ucrainene
Insula Serpilor trebuie tratata conform normelor de drept international care se refera la stanci, asa cum a acceptat si Ucraina la momentul incheierii Tratatului din 1997 - MAE
Delegatia Romaniei a deschis, ieri, la Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga, conform practicii juridice, pledoariile Romaniei in procesul impotriva Ucrainei pentru delimitarea spatiilor maritime din Marea Neagra, relateaza serviciul de presa al MAE.
Pledoariile Romaniei au fost sustinute de Bogdan Aurescu, Agentul Romaniei pentru CIJ, Alain Pellet, expert international care reprezinta Romania, pe tema "Jurisdictia si dreptul aplicabil", Cosmin Dinescu, co-agentul Romaniei pentru CIJ, care a descris "Contextul geografic al zonei delimitarii", si James Crawford, reprezentant al Romaniei, pe tema "Coastele si zona relevanta pentru delimitare". Aurescu a dezvoltat argumentul Romaniei conform caruia caracteristicile geografice ale zonei in care se efectueaza delimitarea in procesul Romaniei cu Ucraina de la Haga permit aplicarea fara exceptie a metodei clasice de delimitare folosita de CIJ in practica sa, singura circumstanta geografica mai aparte din zona fiind formatiunea maritima Insula Serpilor. Conform oficialului roman, prima parte a delimitarii maritime dintre Romania si Ucraina a fost deja realizata prin acorduri intre Romania si URSS, sub forma unor procese-verbale de demarcare a frontierei incheiate incepand cu anul 1949, care traseaza frontiera in zona din jurul Insulei Serpilor. Linia de delimitare merge, conform acestor acorduri, pe arcul de cerc din jurul acestei formatiuni, pe o raza de 12 mile marine, iar spatiile maritime exterioare acestei frontiere apartin Romaniei. Astfel, regimul postsovietic de la Kiev, ca succesor a URSS la aceste acorduri, este obligat sa le respecte.
Mostenirea sovietica
Romania nu poate accepta extinderea consecintelor inechitabile produse deja de nedreptatea istorica prin care formatiunea geografica Insula Serpilor a fost ocupata ilegal de catre URSS in 1948, a declarat Bogdan Aurescu.
Astfel, partea romana a aratat ca preluarea Insulei Serpilor in 1948 s-a facut contrar dispozitiilor Tratatului de Pace de la Paris din 1947, care indicau ca frontiera romano-sovietica este cea de la momentul iunie 1940. Se arata ca asa-zisul "acord" din iunie 1940, in realitate un ultimatum sovietic neacceptat niciodata de Romania, nu se referea la Insula Serpilor, ceea ce inseamna ca, in conformitate cu Tratatul de Pace, Insula Serpilor apartine de drept Romaniei.
Totodata, profesorul Alain Pellet a adaugat ca argumentul Ucrainei, conform caruia regulile de delimitare prevazute de Acordul Conex la Tratatul politic de baza din 1997 ar fi fost valabile doar pe perioada negocierilor, este fals, solutionarea de catre curtile internationale a unui diferend nefiind decat o continuare, cu alte mijloace, a solutionarii prin negocieri.
Stanca sau insula?
In continuare, partea romana, in procesul de delimitare maritima de la CIJ considera: "Insula Serpilor trebuie tratata conform normelor de drept international care se refera la stanci, asa cum a acceptat si Ucraina la momentul incheierii Tratatului din 1997. La momentul semnarii, in 1982, si la cel al ratificarii Conventiei privind Dreptul Marii, in 1996, Romania a facut o declaratie, necontestata de Ucraina anterior procedurilor de la CIJ, prin care mentioneaza ca statutul juridic al formatiunii Insula Serpilor, "nelocuita si lipsita de viata economica proprie" nu poate afecta delimitarea spatiilor maritime ale celor doua state. Cosmin Dinescu, director general pentru afaceri juridice din MAE roman, a mai aratat ca orice departare de la abordarile deja utilizate in acest context geografic ar putea conduce la un efect inechitabil, metoda de delimitare propusa de Ucraina in pledoariile scrise avand ca efect o modificare artificiala a geografiei obiective a zonei unde are loc delimitarea. Anterior, partea ucraineana a investit imense resurse finan�ciare in incercarea inutila de colo�nizare umana a insulei.
Mihai ISAC 
 Comentarii: 16 Afiseaza toate comentariile  
In acea epoca   de acvila
Coeziunea nationala ,curatenie generala in RO.   de Rhodos
Dar Luna ?   de Nicu Pruna
Pana la urma   de Budapestanul
Judecatorul    de Giuseppe Cocos
concluzia o trageti voi..........   de Nikon
cercetas...cernobal s-a intamplat cand eu eram prea mica   de BeDeii vechi si NOI
genul proxim si diferenta specifica   de BeDeii vechi si NOI
Despre despagubirile pt. Romania pt Cernobil ce se mai stie? Eu zic sa nu refuzam Ucraina, mai ales    de cercetas
Da, URSS-ul a fost ocupat de serpi si cameleoni dupa '92. De vipere catarate la varf, nu mai vorbesc   de cercetas
Insula Serpilor este o stanca nelocuibila. Se viseaza la un Gibraltar - dar mai mult de   de ionion
Daca FSN calaului Ilieku PSD nu semnau acordurile de slugi cu rusii lor....   de Radu Dragan
Stanca sau insula?...   de cotrofelnitza
Tinutul Herta   de vranceano
daca ar fi cu martori...   de dorumare
Imi retrag acuzatiile la adresa d-lui Aurescu   de Duras
A r h i v a
  Vadim infiat de PD-L    23 comentarii
  Regimul Voronin vrea sa interzica cuvantul "Basarabia"    10 comentarii
  Cobaii lui Adomnitei    6 comentarii
  Burlacie genetica    
  Un sfert dintre barbatii rusi au facut puscarie    11 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Mavrichie plange dupa Caiac (2442 afisari)
 Romania denunta ocupatia URSS in Insula Serpilor (2233 afisari)
 Regele lor (2138 afisari)
 Regimul Voronin vrea sa interzica cuvantul "Basarabia" (1481 afisari)
 Vadim infiat de PD-L (1316 afisari)
 Cei mai mari caini din lume! (FOTO)  (5230 afisari)
 Are 200 de orgasme pe zi  (4635 afisari)
 Scandal in SUA: Fotografii nud cu posibilul vicepresedinte republican incing cursa prezidentiala (4395 afisari)
 Premierul ucrainean, Iulia Timosenko, a cazut in nas! (VIDEO) (3902 afisari)
 Presa rusa publica lista unei Europe divizate in "tari rusofile" si "tari rusofobe"  (3142 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01047 sec.