Ziua Logo
  Nr. 4327 de miercuri, 3 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Basescu ii face avansuri diplomatice lui Tariceanu
-- Nabucco si PEOP sunt proiecte europene care, din pacate sunt intarziate chiar de europeni. Solicitarea noastra este ca in cel mai scurt timp sa se realizeze acordul pentru Nabucco.
Presedintele Romaniei a criticat ieri Europa in cazul proiectului Nabucco si MAE pentru asistenta consulara "profund deficitara"
Seful statului, care i-a primit ieri la Cotroceni pe membrii Corpului Diplomatic roman, participanti la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane, a declarat ca se poate constata un progres in extinderea retelei consulare si dotarea acesteia cu personal, dar a apreciat ca asistenta consulara ramane "profund deficitara". De asemenea, Basescu a cerut diplomatilor sa promoveze interesele economice ale Romaniei in statele in care sunt acreditati si proiectele energetice precum Nabucco, atragand insa atentia ca politica externa nu se face doar la nivel de presedinte, fiind nevoie si de Executiv. "As vrea sa fie extrem de clar pentru toti diplomatii nostri, legat de proiectele energetice, aici nu trebuie slabita deloc optiunea noastra pentru Nabucco si PEOP, sunt proiecte europene care, din pacate, sunt intarziate chiar de europeni. Solicitarea noastra si la Bruxelles este ca in cel mai scurt timp sa se realizeze acordul interguvernamental pentru Nabucco", le-a spus Basescu ambasadorilor. El a subliniat ca, in mod deosebit legat de zona Caspica, este necesara intensificarea efortului diplomatic, dar si contacte la nivelul comunitatii de afaceri. La randul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu le-a cerut ambasadorilor romani sa renunte la "suficienta si diplomatia de spectacol si sa promoveze mai eficient interesele tarii in alte state, in principal prin sustinerea proiectelor de investitii ale firmelor romanesti in strainatate. El le-a cerut diplomatilor sa demonstreze mai multa energie si coeziune, mai mult respect si pasiune pentru ceea ce poate fi interesul cetatenilor romani. Premierul le-a solicitat totodata diplomatilor romani sa defineasca "pe o baza mai pragmatica si mai profesionista" relatiile comerciale ale Romaniei cu tari din fostul spatiu sovietic, prin promovarea produselor romanesti. Tariceanu a mai aratat ca zona Orientului Apropiat si Mijlociu, America Latina, Africa, unde sunt tari cu traditie pentru comertul exterior al Romaniei, sunt inca insuficient exploatate ca oportunitati de afaceri. Ministrul de Externe, Lazar Comanescu, i-a indemnat pe diplomatii romani sa acorde o mai mare atentie oportunitatilor economice si sa colaboreze cu toti omologii lor pentru valorificarea acestora.
Eliza PROCOPIE 
 Afisari: 493  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
daca proiectele de interes european si interes national in aceeasi masura,sint straine diplomatilor,   de silviana
cred ca redactia ziua   de calator
Saraca limba de lemn.   de Aladin
ii face avansuri   de Viorica Ianc
A r h i v a
  Razboiul ambasadelor    3 comentarii
  Razbunarea Hezbollah    5 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Mavrichie plange dupa Caiac (2442 afisari)
 Romania denunta ocupatia URSS in Insula Serpilor (2233 afisari)
 Regele lor (2138 afisari)
 Regimul Voronin vrea sa interzica cuvantul "Basarabia" (1481 afisari)
 Vadim infiat de PD-L (1316 afisari)
 Cei mai mari caini din lume! (FOTO)  (5230 afisari)
 Are 200 de orgasme pe zi  (4635 afisari)
 Scandal in SUA: Fotografii nud cu posibilul vicepresedinte republican incing cursa prezidentiala (4395 afisari)
 Premierul ucrainean, Iulia Timosenko, a cazut in nas! (VIDEO) (3902 afisari)
 Presa rusa publica lista unei Europe divizate in "tari rusofile" si "tari rusofobe"  (3142 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00629 sec.