Ziua Logo
  Nr. 4324 de sambata, 30 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
South Stream ar putea trece prin Romania
-- Acordul dintre Moscova si Belgrad privind constructia pe teritoriul sarb a unui tronson al gazoductul South Stream si achizitionarea de catre Gazprom a pachetului majoritar de actiuni al companiei petroliere Naftna Industrija Srbije este pe punctul de a fi reziliat.
Miscarea ar servi Romaniei si presedintelui Traian Basescu care se pregateste asiduu pentru o vizita la Moscova in aceasta toamna, unde trebuie sa si ofere ceva Rusiei.
Velimir Ilic, liderul partidului de opozitie Noua Serbie, ex ministru de stat pentru problemele investitiilor, care a semnat in ianuarie acordul energetic cu Gazprom, a avertizat recent ca rezultatul stabilirii unui evaluator strain pentru corectarea pretului la activele NIS ar putea duce la rezilierea tuturor acordurilor cu Moscova in domeniul energetic, transmite Lenta.Ru, preluat de Rompres. Pe langa vanzarea catre Gazprom a 51% dintre actiunile NIS si constructia unui tronson al South Stream pe teritoriul sarb, aceste acorduri mai presupuneau si crearea unei intreprinderi mixte cu Gazprom, precum si finalizarea constructiei la depozitul subteran de gaze Banatski Dvor. Ilic acuza acum ca incapatanarea guvernului sarb ar putea duce la pierderi importante pentru tara. Incercand sa majoreze de patru ori pretul actiunilor NIS, Belgradul pierde nu doar venituri anuale si posibilitatea ca teritoriul sarb sa fie tranzitat de o cantitate de 10 miliarde de metri cubi de gaz, ci si reducerea de 20% promisa de Gazprom pentru cantitatile de petrol si gaz cumparate de la Rusia. Ratificarea acordului cu Gazprom fusese amanata de mai multe ori, din cauza schimbarii guvernului de la Belgrad. Guvernul sarb a adoptat, in aceasta luna, documentul si l-a trimis in parlament, pentru ratificare. Dar dorinta vicepremierului Mladjan Dinkici de a majora de patru ori pretul NIS a facut ca partenerul Gazprom din cadrul proiectului South Stream, compania italiana Eni, sa propuna rezilierea contractului cu sarbii si constructia tronsonului pe teritoriul Romaniei. South Stream, considerat concurent al proiectului european Nabucco, trebuie sa treaca prin regiunea rusa Krasnodar, prin Marea Neagra si Bulgaria, pentru ca apoi sa se ramifice spre Italia si spre Europa Centrala. Prima ruta va trece prin Grecia si prin Adriatica, iar a doua prin Serbia, Ungaria si Slovenia. (L.P.)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Despre contracte   de Mache
Noi am picat de prosti   de octaaa
O fi trecand tzava prin RO dar...   de SpargeLL
A r h i v a
  Scenariul Putin    33 comentarii
  Karadzici refuza sa pledeze vinovat    3 comentarii
  Stiri pe scurt    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Maresalul Ion Antonescu in noile documente din Arhivele germane (3209 afisari)
 Urmareste Rusia o noua impartire a lumii? (2268 afisari)
 Fetele de la Urlati (1636 afisari)
 Scenariul Putin (1485 afisari)
 Trei Doamne si toti trei (1287 afisari)
 Un copil din Columbia, de numai unsprezece luni, a ajuns la greutatea unui copil de opt ani (2666 afisari)
 Ministrii de Externe Steinmeier si Lavrov spun ca vor sa calmeze tensiunile din Europa, la fel cum au spus in 1939 si Ribbentrop si Molotov  (2368 afisari)
 Smirnov respinge planul Kozak si acuza Romania ca a tinut in secret atacul Georgiei (2359 afisari)
 Analist american: "Rusia poate opri extinderea NATO" (1873 afisari)
 Nava americana Dallas va intra, pe 1 septembrie, in portul Sevastopol (1753 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01638 sec.