Ziua Logo
  Nr. 4324 de sambata, 30 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Eterna si fascinanta America
-- Previzibila din primul pana in ultimul moment, mai precis, o simpla formalitate, Conventia Nationala Democrata din SUA si-a incheiat lucrarile, joi, la Denver. Un final apoteotic, un Obama radios si energic, devenit, in mod oficial, candidatul partidului sau pentru finala prezidentiala din 4 noiembrie, s-a simtit in elementul sau, in fata celor 75.000 de sustinatori, veniti, pe giganticul stadion unde si-a rostit discursul de acceptare a candidaturii, sa-l aplaude si sa-l ovationeze.
Investirea lui Obama a fost, fara indoiala, o realitate greu de suportat pentru fosta Prima Doamna a Americii, Hillary Clinton, care viza aceasta postura de cativa ani buni. Pe parcursul lucrarilor Conventiei ea a demonstrat, insa, inca o data ca stie sa piarda cu decenta. Aceeasi decenta, acelasi bun simt pe care i l-a remarcat o lume intreaga in perioada scandalului sexual care i-a avut protagonisti pe sotul sau, Bill Clinton - pe atunci, aflat la al doilea mandat prezidential - si pe tanara Monica Lewinsky, stagiara la Casa Alba, foarte zburdalnica din fire si cam durdulie pentru varsta ei. Zburdalnicia tinerei l-a adus pe Clinton la un pas de a fi demis de catre Congres. Si atunci, ca si acum, Hillary a fost impecabila in toate aparitiile publice, atat in privinta esteticii vestimentare, cat si in cea a declaratiilor si a comportamentului. Asa cum, in 1988 nu a luat-o pe Monica de par si nici nu a barfit-o la diverse posturi de televiziune sau prin tabloide, nici acum nu a lasat sa transpara vreo umbra de invidie sau de rautate fata de cel care a invins-o. Mai mult: atat ea, cat si fostul presedintele Bill Clinton l-au sustinut pe Barack Obama si au facut apel la simpatizantii lui Hilllary sa procedeze la fel. E de asteptat ca si Conventia taberei republicane, care debuteaza pe 1 septembrie, sa fie tot atat de terna ca si cea a democratilor. Candidatul la Biroul Oval, John McCain, e deja ca si investit. Ieri dupa-amiaza, McCain a anuntat numele colistierului alaturi de care sa continue lupta electorala impotriva tandemului Barack Obama - Joe Biden. Este vorba de Sarah Palini, guvernator de Alaska, 44 de ani, mama a cinci copii. Indiferent cine va castiga scrutinul din 4 noiembrie, Obama va ramane in istorie ca primul candidat de culoare ajuns in finala prezidentiala americana. Sau, tinand cont ca sondajele de opinie indica sanse comparabile, ar putea fi chiar primul presedinte de culoare al Americii.
DupA cum a decurs campania panA acum, nici unul dintre cei doi finalisti nu a venit cu ceva nou. Din partea lui McCain, aceeasi arhicunoscuta teorie republicana despre terorismul international care trebuie combatut prin orice mijloace si aceeasi pledoarie pentru apararea si respectul valorilor familiale, plus mici variatiuni pe aceleasi teme. Cat despre Obama, n-a facut decat sa blameze cei opt ani de guvernare republicana si sa atentioneze ca aceasta Administratie a ruinat economia SUA. E greu de crezut ca in ultima parte a campaniei vom avea parte de teorii mai convingatoare sau, macar, mai putin uzate.
DeocamdatA, de aceasta campanie, asa plicticoasa cum e ea, a incercat sa profite premierul rus, Vladimir Putin, care stie tot ce se intampla pe planeta, iar daca nu se intampla, mai pune de la el. Astfel, omul cel mai tare din Rusia (pentru ca, fara indoiala, a ramas cel mai tare si de cand a schimbat fotoliul de presedinte cu cel de premier) a "denuntat" cauza razboiului din Georgia. In opinia lui Putin, in spatele macelului facut de rusi s-ar afla mana republicanilor americani, care ar fi incercat, astfel, sa scada sansele candidatului democrat. Putin dixit. La CNN. Ca Putin e preocupat, prin natura functiei, de ceea ce se intampla in America e un lucru de inteles. Dar e de neinteles de ce romanii sunt atat de informati, de preocupati, de fascinati de tot ce e legat de Statele Unite. Oameni care nu cunosc mai mult de trei politicieni din propria tara, respectiv Basescu, Tariceanu si Becali (fiind cei mai mediatizati) stiu totul despre Bush Jr, stiu totul despre candidatii la succesiunea acestuia. Cel putin in ultima perioada, nu se mai vorbeste nici despre borduri si gropi. Se vorbeste despre alegerile din fascinanta America...
Ileana CORNEA 
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
Previzibila?Da.Dar cand?   de vida clara
Aladineeeeeeeee, iar o iei in barba..............cu comunishtii tai..................   de Mos Grigore
Doamna Cornea vrea la CNN sau macar corespondenta la New-York ;-)   de SpargeLL
Fascinanta America, prin ce ?   de Eufrosin
"ar putea fi chiar primul presedinte de culoare al Americii"   de warry
Fascinant !!!    de Sorin
Jumatea ailalta   de Mos Grigore
Barack Obama, Aspiring Commissar   de Mos Grigore
Sa plece !   de parang
America va fi mereu fascinata pentru o noua generatie!   de Olga Khan
Cand realitatea....   de Alcor
Doamna Cornea, citeva observatii in legatura cu articolul dumneavoastra   de Gogu
A r h i v a
  Urmareste Rusia o noua impartire a lumii?    14 comentarii
  Editorialul cititorului    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Maresalul Ion Antonescu in noile documente din Arhivele germane (3209 afisari)
 Urmareste Rusia o noua impartire a lumii? (2268 afisari)
 Fetele de la Urlati (1636 afisari)
 Scenariul Putin (1485 afisari)
 Trei Doamne si toti trei (1287 afisari)
 Un copil din Columbia, de numai unsprezece luni, a ajuns la greutatea unui copil de opt ani (2666 afisari)
 Ministrii de Externe Steinmeier si Lavrov spun ca vor sa calmeze tensiunile din Europa, la fel cum au spus in 1939 si Ribbentrop si Molotov  (2368 afisari)
 Smirnov respinge planul Kozak si acuza Romania ca a tinut in secret atacul Georgiei (2359 afisari)
 Analist american: "Rusia poate opri extinderea NATO" (1873 afisari)
 Nava americana Dallas va intra, pe 1 septembrie, in portul Sevastopol (1753 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00999 sec.