Ziua Logo
  Nr. 4323 de vineri, 29 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Natie de diabetici
-- Unul din trei romani este in pericol sa se imbolnaveasca de diabet zaharat * Bolile de inima si cancerul completeaza topul bolilor * Peste 11 milioane de persoane si-au facut analizele in ultimul an cu "taloanele" lui Nicolaescu. Aproape 40 la suta prezinta risc de imbolnavire
Principalul risc de imbolnavire la romani, identificat de Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate (PNESS) este dat de diabetul zaharat. Riscograma celor prezenti la consult in cadrul programului are urmatoarea structura: 3.323.156 persoane (adica 30% din cei evaluati) prezinta risc de imbolnavire prin diabet zaharat. Cei mai multi se gasesc in judetele Ilfov, Cluj, Prahova, Arad si Brasov, iar cei mai putini in Vaslui si municipiul Bucuresti. 7% dintre persoanele evaluate prezinta riscul aparitiei unei afectiuni cardiovasculare, iar pe locul trei este riscul de imbolnavire printr-o afectiune oncologica.
Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii a anuntat, ieri, ca Programul de evaluare a sanatatii romanilor, care a implinit un an pe 30 iunie, va continua pana la sfarsitul lui 2008. In perioada 1 iulie 2007-30 iunie 2008 s-au prezentat la medic si au fost evaluati 11.104.655 de romani, peste 55% dintre cei care au primit taloane. In urma evaluarii riscurilor, au fost identificate 4.114.969 de persoane cu risc de imbolnavire, reprezentand 37% din persoanele evaluate. Judetele care inregistreaza cel mai mare procent al persoanelor cu risc de imbolnavire printr-una din bolile majore, sunt: Cluj (53,25%), Ilfov (45,41% ) si Sibiu (44,15%).
Programul a mai oferit informatii importante privind stilul de viata si comportamentul alimentar al populatiei. Spre exemplu, peste 30% dintre barbatii romani consuma zilnic carne grasa, iar 80% dintre romance consuma zilnic legume si fructe. Procentul barbatilor care consuma alcool este la nivel national de 30%. Doar 2% dintre barbati si 1% dintre femei - la nivel national - practica un sport cu regularitate.
Vaccin anti-cancer din clasa a patra
Fetele din clasele a patra vor fi vaccinate, incepand din aceasta toamna, impotriva cancerului de col uterin, in cadrul Programului national de screening oncologic pe care Ministrul Sanatatii (MS) il va lansa la 1 octombrie. "Screening-urile pentru diverse tipuri de cancer - colono-rectal, genito-mamar - fac deja preocuparea MS. Femeile din grupa tinta intre 25 si 64 de ani vor primi, esalonat, invitatia de participare la program, urmand ca in interval de trei ani sa fie invitate la program toate femeile din aceasta grupa de varsta. Fondurile sunt deja alocate pentru acest an, iar programul este gandit ca unul multianual", a declarat ieri ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Potrivit demnitarului, programul de vaccinare pentru HPV (virus asociat cu 96% din cancerele de col uterin) este planificat a se derula in cadrul campaniilor scolare de imunizare pentru grupa de fete de clasa a patra incepand din toamna acestui an.
Sase romance mor zilnic de cancer la col
"Este pentru prima data in Romania cand vor fi imunizate fetele mici impotriva acestei maladii. De fapt, cred ca suntem printre putinele tari europene care au dezvoltat acest program", a mai spus ministrul. Potrivit statisticilor, Romania este pe primul loc in Europa de Est in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin (sase romance mor in fiecare zi din cauza acestei boli).
Carmen POPESCU 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Si nu numai de diabetici.   de Darth Vader
acest vaccin poate provoca tromboze si coagulari de sange   de lumi
Dieta, cauza diabetului   de Eufrosin
si io sunt diabetic   de Parsivu
se vede ca esti neamt   de Iovescu
De cite ori v-am spus   de neamtu tiganu
A r h i v a
  PNL si PD-L s-au certat peste gard la Costinesti    3 comentarii
  Dansand cu lupii la Vladimirescu    10 comentarii
  Cortegiul mafiotilor dupa Caiac    14 comentarii
  Incepe batalia pentru miliardele lui Iosif Constantin Dragan    12 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cortegiul mafiotilor dupa Caiac (3438 afisari)
 Incepe batalia pentru miliardele lui Iosif Constantin Dragan (2863 afisari)
 Dansand cu lupii la Vladimirescu (2333 afisari)
 Informatiile Armatei pe cai mari (2133 afisari)
 Rusia poate sparge scutul SUA (2009 afisari)
 Ucraina, in pragul dezintegrarii (3636 afisari)
 Amiral rus: "Flota rusa ar putea distruge in 20 de minute navele NATO din Marea Neagra" (2685 afisari)
 MAE rus: Agravarea relatiilor dintre Rusia si SUA ar putea duce la o confruntare deschisa cu consecinte catastrofale (2134 afisari)
 Unitatea UE si a NATO, spulberate de gazul Kremlinului (2085 afisari)
 O femeie, pe jumatate dezbracata, cazuta pe strada a fost stropita cu apa de politistii care ar fi trebuit sa o ajute - VIDEO (1955 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00978 sec.