Ziua Logo
  Nr. 4323 de vineri, 29 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
S-a fasait
Sorin ROSCA STANESCU 
-- Recentul periplu in tari limitrofe Marii Negre intreprins de presedintele Traian Basescu s-a transformat dintr-o speranta intr-un fiasco. Initiat intr-un moment de mare incordare internationala, generat de agresiunea Federatiei Ruse asupra Georgiei, demersul sefului statului roman parea, initial, sa insumeze toate datele unei actiuni de anvergura. Ca si cand, in spatele acestuia, s-ar fi aflat un acord tacit, dar explicit, al statelor membre ale Uniunii Europene, precum si al statelor NATO, in frunte cu SUA.
In definitiv, seful statului nostru era primul emisar oficial in capitalele din zona, beneficiind si de faptul ca, in luna octombrie, era si este programata o vizita a sa oficiala la Moscova. Ne-am imaginat, optimisti fiind, ca Traian Basescu nu a plecat teleleu Tanase, ci cu spatele pe deplin acoperit. Pentru a testa terenul, pentru a identifica solutii pe termen scurt, mediu si lung de salvare a pacii in zona si, de ce nu, pentru a contribui decisiv la instaurarea unui nou echilibru de forte in bazinul Marii Negre. In realitate, actiunea Bucurestiului s-a transformat intr-un dureros fiasco. Pentru ca, asa cum s-a dovedit, Traian Basescu a jucat la cacealma. Ce l-a manat in acest gest donquijotesc? Care sunt consecintele pe plan extern si intern?
Dincolo de obisnuitele bla-bla-uri enuntate la briefing-uri ori in pseudo-conferintele de presa, cu ce ne-am ales, in urma recentelor vizite externe ale sefului statului roman? Cu doua declaratii socante. Prima a fost produsa atunci cand Basescu a atentionat asupra faptului ca nu reprezinta pe nimeni, cu exceptia Romaniei, pe parcursul periplului sau diplomatic. De ce a facut-o? Aparent, pentru a nu starni prea mari suspiciuni si rezerve la Moscova. In realitate, explicatia este alta. Deconcertant de simpla. Traian Basescu a facut respectiva declaratie pentru ca a fost silit. De cine? Exact de cancelariile europene si euroatlantice pe care lasase impresia ca le-ar putea reprezenta. Este limpede ca la Cotroceni a sosit un avertisment. Si anume ca nu care cumva Traian Basescu sa se erijeze in mesager NATO si UE. In felul acesta, el a fost obligat sa imprastie, prin respectiva declaratie, perdeaua de fum pe care consilierii sai o creasera. Prin urmare, presedintele Romaniei s-a reprezentat pe sine. Importanta misiunii sale externe a scazut exponential. Cuvantul Bucurestiului s-a transformat intr-un oracait. Cu atat mai mult, cu cat reprezentantul Romaniei a fost incapabil sa incerce sa propuna, fie si pe cont propriu, o solutie fezabila de restabilire a unor raporturi de forte compromise, pe termen lung, de Federatia Rusa, redevenita agresiva. A doua declaratie notabila este de un straniu iesit din comun. Va amintiti? La conferinta de presa organizata impreuna cu presedintele Georgiei, Traian Basescu a cerut acestui stat sa incerce sa trateze singur o solutie de pace cu Federatia Rusa. Daca nu ar fi tragic, ar fi comic. Un stat minuscul, cu o armata total neputincioasa, este calcat in picioare de una dintre marile puteri militare si economice ale lumii. Sub un pretext ridicol, ii este invadat teritoriul, 40 la suta aflandu-se, practic, sub ocupatie. Este declansat un dramatic exod de refugiati. Si, in aceste conditii, cand un stat este pur si simplu ingenuncheat intr-o batalie cu totul si cu totul inegala, vine un chibit de la Bucuresti si ii cere reprezentantului acestuia sa faca ce? Sa trateze direct cu agresorul. Sa renunte, cu alte cuvinte, la singura salvare posibila. La presiunea asupra Moscovei pe care ar putea-o exercita - si, de altfel, au si exercitat-o, ignorand opiniile lui Basescu - puterile occidentale. In istoria diplomatiei, rar au fost auzite sfaturi mai natange.
Praful s-a ales din acest demers extern romanesc. Seful statului nostru ne-a umplut de ridicol. Romania a devenit un stat si mai putin important la Marea Neagra. S-au naruit si nadejdile romanilor de peste Prut. Sau din Ucraina. Ca sa nu mai vorbim de cei din Tiraspol. De acum, pot garanta ca si vizita la Moscova va fi un bla-bla.
 Afisari: 1702  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 23 Afiseaza toate comentariile  
bravoooo sorine esti cel mai bun agent electoral pt domnu presedinte , esti dobitoc    de costicaa
Draga Paulica, ce faci ,mai draga, in papushoi?   de Ratacitul
Nea Ciripoi, ce mai itzi face Nashu Don Patriciu, bine?Dar GasPromul, de unde va luaratz miliardele?   de SpargeLL
Scaparam de Laurentziu, veni Ciripoi: "generat de agresiunea Federatiei Ruse asupra Georgiei,   de SpargeLL
Chiar daca voi nu vreti, eu vreau !   de alwis46
Gata ! S-a hotarit !   de gili
De unde stii?   de Harabula
Ura   de Mona G.
cand am contat noi pentru rusi?   de andreifodor
Un articol de kkt care nu merita citit.   de Sofocle
Apropo de vapoare va spun doi din beneficiari :   de sorge
Auzi bre nea Sorine ?   de alwis46
O data ai fost un barbat curajos ,dle Rosca !   de sorge
SRS a devenit ziarist de duzina. Bietul tonomat, programat deficitar   de Un Agricultor
articolul e mult mai vechi   de Iovescu
SRS   de cosor ion
articol = -0,bla/bla original,   de silviana
Ba sa-mi fie cu iertare ... Io ti-am zis ! Era fisiita dinainte de a incepe , n'asa ?   de gili
slabut   de dorumare
subrisio saltat   de Iovescu
licuriciul are instincte   de Iovescu
Aincercat si el sa se bage singur in seama, nimeni nu la observat, din exteriorul RO!!!   de Ho Ciu Tzi
ha ha   de ....
A r h i v a
  Un fluture pe lampa    2008-08-23
  Misiune riscanta. Dar chiar imposibila?    2008-08-22
  Kovesi, la reciclare    2008-08-18
  Codruta Kovesi a incalcat legea    2008-08-15
  Basescu pierde sau castiga?    2008-08-13
 Top afisari / comentarii 
 Cortegiul mafiotilor dupa Caiac (3438 afisari)
 Incepe batalia pentru miliardele lui Iosif Constantin Dragan (2863 afisari)
 Dansand cu lupii la Vladimirescu (2333 afisari)
 Informatiile Armatei pe cai mari (2133 afisari)
 Rusia poate sparge scutul SUA (2009 afisari)
 Ucraina, in pragul dezintegrarii (3636 afisari)
 Amiral rus: "Flota rusa ar putea distruge in 20 de minute navele NATO din Marea Neagra" (2685 afisari)
 MAE rus: Agravarea relatiilor dintre Rusia si SUA ar putea duce la o confruntare deschisa cu consecinte catastrofale (2134 afisari)
 Unitatea UE si a NATO, spulberate de gazul Kremlinului (2085 afisari)
 O femeie, pe jumatate dezbracata, cazuta pe strada a fost stropita cu apa de politistii care ar fi trebuit sa o ajute - VIDEO (1955 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.10274 sec.