Ziua Logo
  Nr. 4322 de joi, 28 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Trei intr-o barca, fara a mai socoti si cainele
Horia MIHALCESCU 
Cel mai mare rau pe care a reusit sa-l faca PSD lui Traian Basescu a fost ca a modificat Constitutia, in 2003, prelungind mandatul presedintelui de la patru la cinci ani. Modificarea de acum cinci ani a fost gandita in sprijinul perpetuarii la putere a social democratilor, adica a celor care au propus aceasta formula, insa, involuntar, ea loveste acum in principalul obiectiv al presedintelui Traian Basescu, acela sa castige un nou mandat in 2009.
Daca alegerile de anul acesta ar fi fost "generale" - adica simultan atat pentru Presedintie, cat si pentru Parlament - atunci Traian Basescu ar fi avut sanse mult mai mari ca sa obtina al doilea mandat si sa sprijine direct formarea unui guvern pe placul lui.
Situatia politica actuala arata, insa, ca in toamna nu va exista un castigator net al alegerilor parlamentare si, pentru prima data, vom avea trei mari partide care vor conta in lupta pentru formarea viitorului Guvern - PD-L, PSD si PNL (in care lupta pentru primul loc se va da, mai mult ca sigur, intre primele doua).
Indiferent ce formula va gandi presedintele post-alegeri pentru formarea viitorului Guvern, Traian Basescu va fi slabit politic fata de pozitia de azi. Orice premier din partea PD-L care va fi fost nominalizat de catre presedinte sa formeze viitorul Guvern va duce in spate un mare handicap, provocat de istoria politica zbuciumata a ultimilor trei ani. Cu cine se va sui in barca PD-L ca sa formeze Guvernul? Cu PNL, partidul cu care se cearta zilnic de aproape trei ani, sau cu PSD, pentru care partidul condus de Emil Boc a gasit de cuviinta sa introduca un paragraf in statut ca nu va forma vreo alianta?! Orice varianta ar alege Traian Basescu, ea va fi una care ii va subrezi pozitia sa politica, reducandu-i sansele la un nou mandat. Nici varianta unui guvern minoritar PD-L nu este una castigatoare pentru presedinte, caci ea va fi puternic contestata de celelalte doua mari partide, ducand scandalul politic din ultimii trei ani la cele mai inalte cote, mai ales daca PD-L nu va fi pe primul loc in preferintele electoratului, in toamna. O majoritate parlamentara ostila se va constitui spontan si natural si va deveni o gaura prezidentiala, dat fiind faptul ca alegerile prezidentiale vor urma dupa noua luni de la investirea noului guvern.
O varianta care se discuta in ultima perioada, ca ipoteza de lucru, este ca Traian Basescu va forta intai un candidat de sacrificiu de la PD-L, care sa fie trantit in Parlament, iar apoi, presedintele va desemna un tanar politician, mai putin proeminent politic sau chiar un tehnocrat, care sa incerce sa incropeasca o majoritate parlamentara, pe o sustinere PD-L si PNL, cu doi vicepremieri ai celor doua partide, din care, bineinteles, sa lipseasca actualul premier Calin Popescu Tariceanu. Dincolo de faptul ca pare fantezista, aceasta varianta va fi si ea contestata consistent de PSD, partid care isi doreste sa participe la guvernare dupa patru ani de opozitie formala (in realitate, pe marile proiecte, social democratii au avut o influenta majora in actul de guvernare al liberalilor, in special in ultimii doi ani). Practic, ultimul an al actualului mandat prezidential va fi unul in care nu va avea nici liniste si nici nu va avea pe cine sa invinovateasca.
Astfel ca, desi pare jucatorul determinant in desemnarea partidului castigator al alegerilor din toamna, costurile impunerii viitorului premier i-ar putea ingreuna lui Traian Basescu obtinerea unui nou mandat.
De unde in 2004, dupa alegerea sa ca presedinte, mandatul de cinci ani, parea un avantaj major pentru Traian Basescu, acum, de fapt, este mai mult dezavantaj.
Indiferent care va fi deznodamanïż½tul, doar lunile decembrie si ianuarie care vor urma - nu avem cum sa speram constituirea noului Parlament si a noului Guvern mai devreme - vor arata care sunt raporturile reale de pe scena noastra politica.
 Afisari: 1553  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Traian Basescu in sus, Traian Basescu in jos...   de alwis46
Partide   de Mona G.
Si cine e cainele?   de triscaiulian
Motmorancy =Basescu ?   de sorge
Nici cap nici coada   de Radu Dragan
Solutia: Amendament la Constitutie pentru o republica prezidentiala de tip american    de Constantin Timoc
A r h i v a
  Cat de vinovat este Adrian Nastase?    2008-08-16
  Lupta dintre aluminiu si petrol    2008-08-06
  De ce are nevoie Traian Basescu de Adrian Nastase    2008-07-21
  Retragerea lui Ion Iliescu si sfarsitul "trecutului"    2008-07-09
  Despre uninominal si alte victime colaterale    2008-07-05
 Top afisari / comentarii 
 Linistea dinaintea inmormantarii lui Caiac (3032 afisari)
 Teoctist, complicele greco-catolicilor (2605 afisari)
 Ne aflam in plin Razboi Rece (2126 afisari)
 Pe plantatia lui Taher (1860 afisari)
 Dupa Georgia urmeaza Ucraina si Moldova (1824 afisari)
 Vladimir Putin: Cineva din SUA a provocat conflictul cu Georgia (2920 afisari)
 Tatal actorului Matthew McConaughey a murit in timpul unei partide incendiare de sex  (2362 afisari)
 Saakasvili: Putin mi-a spus ca avioanele NATO din Tarile Baltice nu-l vor opri si ca va reinstaura Uniunea Sovietica (2086 afisari)
 Reporterii prezenŝi la inmormantarea lui Caiac au fost ameninŝaŝi (1858 afisari)
 Jodie Marsh este aproape dezbracata si cauta un barbat! (1760 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.10831 sec.