Ziua Logo
  Nr. 4319 de luni, 25 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Teatru desfiintat de alesi locali
Politica face box cu arta
Daniela Nane si Serban Pavlu in "Odihna", de George Banu, la Targoviste
Noul Consiliu Local, majoritar PDL in urma ultimelor alegeri locale, al municipiului Targoviste, a votat in sedinta din 21 august proiectul de hotarare privind transformarea Teatrului Municipal "Tony Bulandra" in "sectie" a Directiei de Cultura, Sport, Turism, Tineret si Agrement din Primarie, au anuntat zilele acestea reprezentantii teatrului.
Conform deciziei adoptate, in subordinea acestei directii vor exista, pe langa fostul teatru , si fostul Teatru pentru Copii si Tineret "Mihai Popescu", Casa de Cultura a Municipiului "I. Gh. Vasiliu" si fosta Directie de Sport, Turism, Tineret si Agrement.
Din acest moment, Teatrul Municipal devine "sectie" in Pri�marie si, implicit, nu mai poate functiona in baza Legii Teatrelor (502/2006). Actorii devin "referenti" angajati ai administratiei locale, iar bugetul nu mai este gestionat de un manager, ci de Directia de Cultura a Primariei. Directorului actual al TTB - Mihai Constantin Ranin - i s-a propus preluarea postului de director artistic peste cele doua sectii "teatrale", fara putere de decizie asupra bugetului si, deci, asupra actului artistic.
Un teatru "tanar", institutia targovisteana a intrat in prim-planul vietii artistice romanesti dupa organizarea, in ultimii doi ani, a festivalului Babel Fast, la care, in 2008, a participat si regizorul lituanian Oskaras Kor�sunovas, detinator al Premiului Europa, si unde a venit, pentru prima data in turneu in Romania postrevolutionara, trupa teatrului berlinez Volksbuhne. La Targoviste au montat, in aceeasi perioada, regizori ca Alexander Hausvater, Mihai Maniutiu etc.
Mihai Constantin Ranin a anuntat ca va ataca in contencios administrativ hotararea Consiliului Local si a lansat o petitie online in contra desfiintarii teatrului, semnata pana acum, printre altii, de regizorii Radu Afrim si Alexander Hausvater, de criticul de film Irina Margareta Nistor, scriitorul Dan Mircea Cipariu si alte cateva sute de persoane. Alaturi de semnatura sa, Irina Margareta Nistor comenteaza: "E pacat de Dumnezeu, dupa un asemenea festival, sa se aleaga praful. Pentru o saptamana, Targoviste a fost capitala mondiala a teatrului. Poftiti la spectacole, edili ai orasului, si vom vorbi aceeasi limba!". Solidar, si el, cu teatrul unde a lucrat, Mihai Maniutiu considera ca "Actul desfiintarii (...) e inadmisibil si aduce atingere grava culturii romane si imaginii ei in lume", iar Dan Mircea Cipariu - ca "Un teatru viu nu poate fi mai bun decat unul proiectat mort?".
Petitia poate fi gasita la adresa http://www.petitieonline.ro/petitie-p52761047.html.i
Iulia POPOVICI 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Daniela Nane   de ARHANGHELUL
box   de Viorica Ianc
A r h i v a
  Scene din viata scriitorilor    1 comentariu
  Romanul vietii lui Milan Kundera    
 Top afisari / comentarii 
 Gelu Voican vede spargerea Ucrainei (8830 afisari)
 De ce nu-l asculta nimeni pe Traian Basescu? (3465 afisari)
 Pasajul Basarab la Pastele Cailor (1984 afisari)
 Bolcas si Mihaescu refuzati de PC (1817 afisari)
 Ciobanii violatori din Italia (1623 afisari)
 Serviciile secrete ruse: Peste 100 de rachete Tomahawk si Harpoon la bordul navelor NATO sosite in Marea Neagra  (4369 afisari)
 Gemenele Indiggo, lacrimi si tavaleli la concursul "America's Got Talent" (3738 afisari)
 Cadre medicale de la Spitalul Universitar Bucuresti isi bat joc de o femeie bolnava psihic (2976 afisari)
 Fratele lui Barack Obama traieste intr-o saracie lucie, in suburbiile capitalei Kenyei (2512 afisari)
 Pensionarii cu grupele I si II de munca vor primi din octombrie mai multi bani (1711 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00851 sec.