Ziua Logo
  Nr. 4319 de luni, 25 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Sport
Ora adevarului
-- Presedintele COSR considera onorabil locul 17 obtinut de Romania la JO 2008, cu doar opt medalii, dintre care patru de aur
Ne-am comportat onorabil si demn la a XXIX-a editie a JO", aprecia presedintele COSR, Octavian Morariu, cu ocazia inchiderii oficiale a Casei Romaniei din Beijing. "Sa te afli printre primele 20 de tari ale lumii e un lucru foarte important si nu stiu in ce alte domenii ne mai putem mandri cu asemenea performanta", adauga si Ioan Dobrescu, secretar general COSR. Fara discutie, aceasta editie gazduita de Beijing va ramane in istorie, fiind greu de depasit la toate capitolele. Au cazut peste o suta de recorduri, s-au stabilit performante miraculoase, iar la capitolul organizare s-a atins perfectiunea. Din nefericire pentru noi, ceea ce am prevazut cu mult inaintea plecarii s-a intamplat: un numar scazut de medalii (8), obtinut la doar patru discipline (gimnastica, scrima, canotaj si atletism), doar una fiind adjudecata la masculin, Mihai Covaliu, bronz la sabie!
"Multe dintre medaliile pe care mizam au revenit Chinei, in special la gimnastica. Dar nu numai noi am suferit, ci si alte tari au trebuit sa se multumeasca cu mai putin", a comentat Morariu, adaugand ca, "sa fiu sincer, nu ma asteptam la atatea medalii de aur si pot spune ca primul loc cucerit de maratonista Constantina Dita Tomescu a fost ceva miraculos, un dar de la Dumnezeu, in cea mai reprezentativa proba olimpica". "Am avut si dezamagiri, si nu ma refer la ce am simtit noi, ci la sportivii care au trebuit sa indure esecul", a continuat seful COSR. "De cum vom ajunge acasa, vom demara impreuna cu ANS o ampla reforma, pentru ca altfel este clar deja pentru toata lumea ca ne vom duce pe tobogan, tot mai jos. Am discutat aici cu omologi din fostele tari socialiste, care, cu exceptia Rusiei, se confrunta cu acelasi fenomen. Un sistem a murit si, din pacate, n-a fost inlocuit cu altceva. Din spate nu vine mai nimic si nu numai din cauza conditiilor precare ale cluburilor scolare. Si competenta tehnica a devenit o problema, adica nu mai avem antrenori de calibru pe tot esicherul sportului de performanta, iar parintii prefera sa-si scuteasca copiii de la orele de educatie fizica", a mai spus Morariu. Pe scurt, acestea au fost concluziile trase de oficialii COSR privind comportarea tricolorilor la Beijing. In plus, s-a transmis si un mesaj federatiilor sportive olimpice. Fara munca permanenta, fara sport stiintific, nu mai merge. Ne-am bazat de prea multe ori pe improvizatii sau carpeli, iar rezultatele sunt cele pe care le vedem. In acest sens, a fost nominalizata FR Gimnastica, atentionata ca trebuie sa ia lucrurile foarte in serios. "Doar doua medalii adjudecate de fete, chiar cu aurul Sandrei Izbasa la sol, este foarte putin in comparatie cu anii trecuti", considera Morariu. Intrebat care ar fi cea mai mare satisfactie si cea mai mare dezamagire a JO 2008, Morariu a apreciat ca l-au intristat esecurile Nicoletei Grasu (disc) si al lui Marian Dragulescu (sarituri), la cealalta extrema situandu-se Constantina Dita Tomescu. "Mizam pe o medalie la maraton, avand in vedere ca erau trei fete cu mare experienta si un palmares deosebit, dar n-am visat ca vom lua aurul!". Cat priveste singurul sport de echipa la care am fost reprezentati la JO 2008, handbalul feminin, atat Morariu, cat si Dobrescu, proveniti tot din segmentul jocurilor, respectiv rugby si baschet, au considerat ca am avut mari sincope, care tin si de relatia tensionata dintre sportive si antrenorul Tadici, numai ca aceasta problema trebuie analizata doar de FRH, forul olimpic neavand autoritatea sa decida in astfel de situatii.
Final de vis
Mii de artificii au luminat cerul din capitala Chinei, mii de artisti au cantat si au dansat impreuna cu voluntarii si spectatorii chinezi, spre bucuria celor care au concurat la Beijing si au participat la un nou spectacol de vis gazduit, aseara, de Cuibul de Pasare. "Conform traditiei, proclam inchiderea celei de-a XXIX-a editii a JO si invit tineretul din intreaga lume sa se reuneasca peste patru ani pentru a celebra a XXX-a editie a JO, Londra 2012", a spus presedintele CIO, adaugand ca Beijing 2008 au fost "cu adevarat exceptionale", dupa ce Atena 2004 au fost "de neuitat", iar Sydney 2000 au fost "cele mai bune din istorie". Astfel, cortina JO, una spectaculoasa si viu colorata, a fost trasa de chinezi intr-un mod fastuos, ambitioasele tablouri coregrafice si solemnitatea momentelor artistice fiind estompate doar de defilarea, intr-o simpatica devalmasie, a celor 204 delegatii care au facut ca editia de la Beijing sa devina un moment de referinta in istoria olimpica.
Corespondente de la trimisul nostru la JO de la Beijing, Cristina VLADU 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Corbii in piele de ziaristi...   de LENIO
Moraru are ..dreptate!S-a ferit sa politizeze...zestrea olimpica din China !   de LENIO
A r h i v a
  Regulamentul in bezna    1 comentariu
  Cu chiu, cu Stancu    
  LIGA I - Etapa a 5-a    
  Stiri pe scurt    
  Sportivii invizibili    
  De unde sare iepurele    
  Bomba Obreja    4 comentarii
  Cu pagaia in balta    
 Top afisari / comentarii 
 Gelu Voican vede spargerea Ucrainei (8830 afisari)
 De ce nu-l asculta nimeni pe Traian Basescu? (3465 afisari)
 Pasajul Basarab la Pastele Cailor (1984 afisari)
 Bolcas si Mihaescu refuzati de PC (1817 afisari)
 Ciobanii violatori din Italia (1623 afisari)
 Serviciile secrete ruse: Peste 100 de rachete Tomahawk si Harpoon la bordul navelor NATO sosite in Marea Neagra  (4369 afisari)
 Gemenele Indiggo, lacrimi si tavaleli la concursul "America's Got Talent" (3738 afisari)
 Cadre medicale de la Spitalul Universitar Bucuresti isi bat joc de o femeie bolnava psihic (2976 afisari)
 Fratele lui Barack Obama traieste intr-o saracie lucie, in suburbiile capitalei Kenyei (2512 afisari)
 Pensionarii cu grupele I si II de munca vor primi din octombrie mai multi bani (1711 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00983 sec.