Ziua Logo
  Nr. 4319 de luni, 25 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Miresele copii
-- Conform estimarilor ONU, in lume exista la ora actuala aproximativ 60 de milioane de fetite, cu varste cuprinse intre 8 si 14 ani, casatorite cu forta
Organizatia americana International Center for Research on Women a elaborat o lista cu tarile in care minorele sunt fortate sa se marite la varste extrem de fragede. Nigeria este pe primul loc, 76,6 % dintre mirese avand sub 18 ani, urmata de Ciad, Bangladesh, Mali, Guineea, Nepal, Mozambic, Yemen, India, relateaza Agerpres.
Copilele, cu varste cuprinse in general intre 12 si 14 ani, dar care uneori sunt chiar mai mici, ajung sa se casatoreasca cu barbati mult mai in varsta, pe care nu i-au cunoscut anterior. Tarile in care se intampla astfel de fenomene sunt unele din cele mai sarace din lume, in Niger si Mali, 75%, respectiv, 91% din populatie traind cu mai putin de 2 dolari pe zi. Parintii considera ca nu au alta optiune, si isi marita adesea odraslele pentru a primi bani. In plus, cu cat este mai tanara mireasa, cu atat zestrea ce trebuie data este mai mica. Acestor tinere li se interzice sa studieze si sa munceasca, ingrosand astfel populatia saraca din mediul din care provin. Ele nici nu-si pot parasi sotul fiindca nu au bani sa restituie zestrea, iar divortul este considerat de cele mai multe ori inacceptabil.
Inca din 1948, ONU si alte agentii internationale se lupta sa puna capat casatoriilor minorilor. Cutremuratoare este povestea a trei mirese copii din Yemen, maritate fortat de familii cu barbati mult mai in varsta, dar care totusi au reusit sa scape din infernul respectivelor casnicii. Cazul lor a facut inconjurul lumii, determinand si alte tinere aflate in situatii asemanatoare sa ia atitudine.
Nevasta la 10 ani
Dupa ce a fost batuta si violata luni de zile de sotul ei, Nujood Ali s-a hotarat sa puna capat acestei situatii. A luat un taxi si s-a dus la tribunalul local, decisa sa obtina divortul. Avea doar 10 ani.
Nujood este una din cele trei fetite-mirese care au reusit sa obtina ceea ce pentru lumea civilizata pare floare la ureche, dar care pentru o tara araba poate echivala cu o condamnare la moarte - divortul.
Povestea lui Nujood a inceput in februarie anul acesta, cand tatal sau a dus-o in Sana'a, capitala Yemenului, pentru a o casatori cu Faez Ali Thamer, un barbat de 30 de ani.
In prima noapte de dupa casatorie, sotul ei a violat-o. Mai tarziu, a inceput sa o bata.
Desi se plangea adesea parintilor, acestia ii spuneau ca nu pot face nimic in legatura cu casnicia sa, cu atat mai putin sa o ajute sa divorteze, pentru ca acest lucru ar aduce rusine familiei.
In primavara acestui an, Nujood s-a dus la tribunal, unde lucrurile au luat o intorsatura favorabila copilei. In loc sa fie trimisa acasa la sotul agresiv, fetita a fost dusa in casa unui judecator care fusese socat de cazul ei. Sotul si tatal fetitei au fost arestati in aceeasi seara, instanta dorind sa se asigure ca acestia se vor prezenta la tribunal ziua urmatoare. La cateva zile de la depunerea cererii, i s-a acordat divortul. Astfel, Nujood a fost cea care a dat startul unei campanii impotriva acestui gen de casatorie.
Dupa doar o luna, Arwa Abdu Muhammad Ali, o fetita de numai 9 ani, a urmat exemplul lui Nujood. Vreme de opt luni, si ea a fost violata si batuta crunt de sot. A urmat apoi Reem, o copila de 12 ani, care incerca sa divorteze de mai multa vreme. In cele din urma, a reusit datorita mediatizarii cazului sau.
Povestile celor trei au dat tonul unei campanii in Yemen, pentru a se inceta practicarea casatoriei minorelor, care este adesea o consecinta a saraciei si a faptului ca parintii nu mai au bani pentru a-si creste propiii copii. Femeile din Yemen sunt luate chiar de pe bancile scolii, la o varsta frageda, si fortate sa nasca inainte de a fi pregatite pentru asa ceva.
Un alt caz dramatic era semnalat ieri de catre presa din Arabia Saudita unde o fetita de numai opt ani urma sa ceara in instanta divortul de barbatul cu care fusese casatorita fara stirea ei. Mariajul a fost aranjat de tatal minorei, care se opune categoric desfacerii acestei casnicii, cu toate ca mirele este cu 50 de ani mai mare decat fiica sa. Demersul miresei de opt ani este sustinut de catre mama sa.
Andreea SIMILEA 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Eiiiii..........   de Aladin
...copii   de Viorica Ianc
A r h i v a
  Un preot lanseaza "Miss Calugarita Italiei"    7 comentarii
  Corvette Z06 a dominat FIA GT    
 Top afisari / comentarii 
 Gelu Voican vede spargerea Ucrainei (8830 afisari)
 De ce nu-l asculta nimeni pe Traian Basescu? (3465 afisari)
 Pasajul Basarab la Pastele Cailor (1984 afisari)
 Bolcas si Mihaescu refuzati de PC (1817 afisari)
 Ciobanii violatori din Italia (1623 afisari)
 Serviciile secrete ruse: Peste 100 de rachete Tomahawk si Harpoon la bordul navelor NATO sosite in Marea Neagra  (4369 afisari)
 Gemenele Indiggo, lacrimi si tavaleli la concursul "America's Got Talent" (3738 afisari)
 Cadre medicale de la Spitalul Universitar Bucuresti isi bat joc de o femeie bolnava psihic (2976 afisari)
 Fratele lui Barack Obama traieste intr-o saracie lucie, in suburbiile capitalei Kenyei (2512 afisari)
 Pensionarii cu grupele I si II de munca vor primi din octombrie mai multi bani (1711 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00999 sec.