Ziua Logo
  Nr. 4318 de sambata, 23 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Retragere, fara zone tampon!
Serban ORESCU 
Din declaratiile presedintelui Traian Basescu dupa periplul in jurul Marii Negre - avand Georgia ca punct central - pot fi trase mai multe concluzii. Prima din ele este ca domnul Basescu nu a avut nici o misiune de mediere incredintata de Uniunea Europeana sau de Statele Unite. Nu ne indoim de afirmatia domniei sale ca mandatul pentru aceste vizite a fost dat de... Presedintie.
Este seful Statului ingrijorat de posibilitatea ca alte state, ostile Romaniei (care anume, nu a precizat) sa foloseasca actuala conjunctura pentru a slabi coeziunea interna a statului roman? Conceptul de drepturi colective pentru minoritati a declarat presedintele Romaniei, (vizata fiind cea maghiara), a fost utilizat mascat, in ultimii ani, ca instrument de "destructurare" a unor state. E vorba de cele doua regiuni separatiste din Georgia, Abhazia si Osetia de Sud, pe care rusii le vad in curand independente si cerand alipirea de Rusia... Procedeu socant! Pot fi ele, insa, invocate ca precedent de cei care pun in cauza unitatea statului roman? Ma indoiesc... Cercurile iredentiste maghiare cauta poate sa profite propagandistic dar sa nu exageram: ele n-au nici o sansa.
Agitand ideea autodeterminarii zonei secuiesti, extremistii maghiari si cei care ii sustin risca sa iasa compromisi; combatandu-i la scena deschisa, li se face un serviciu - iesirea din obscuritate... Ori, cam asta a facut in ultimele zile domnul Basescu, ca paladin al integritatii teritoriale romanesti, dand si Rusiei un discret avertisment. Ea are tot interesul sa pescuiasca in ape tulburi. Nimeni n-o poate impiedica, dar NATO e o garantie suficienta. Reamintim ceea ce a declarat ieri dimineata ambasadorul american la Bucuresti, domnul Nicholas Taubman: "trupele rusesti au refuzat pana in prezent sa plece, nu numai din teritoriile apartinand Georgiei - Osetia de Sud si Abhazia - dar si din Georgia insasi. Lumea asteapta ca Rusia sa onoreze aceasta intelegere".
Inca din iulie se constatau in Osetia de Sud incidente violente, inclusiv o incercare de asasinat a liderului pro-georgian al acestei enclave.
Rusia lui Putin este marele perdant... Dupa cum arata tot ambasadorul american la Bucuresti, Rusia isi risca insa reputatia internationala, risipind capitalul de onorabilitate acumulat timp de 18 ani. Economia rusa, dar si poporul acestei tari vor constata mai tarziu ca ceea ce Rusia pierde prin noua sa agresivitate este superior indoielnicului castig de influenta.
Rusiei i se cere destul de putin, in definitiv: sa revina la politica de buna vecinatate si cooperare din era Eltin, ilustrata cu 15 ani in urma de fostul ministru de Externe, Kozarev. Altfel, Rusia se va izola precum in timpul Razboiului Rece, cu aceleasi efecte.
In ceea ce-l priveste pe presedintele Basescu, ispita sa de a folosi gesturile de politica externa in scopuri electorale este notorie... Ele abat atentia, insa, de la esential: Rusia sa-si retraga fortele de pe teritoriul nedisputat al Georgiei, inclusiv din asa-zisele "zone tampon", menite sa eludeze acest angajament...
Lumea de azi nu se mai lasa trasa pe sfoara...
 Afisari: 929  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Bravo ! :-)   de NormanFinkel5
pt Roy   de cocosh
Capital de onorabilitate?   de griar
Mi se pare corect ce spune domnul Orescu...   de Klaus Steinberg
Pentru autorii de articole, dar si pentru forumisti,    de briel
Bey, treceti la magiun pe paine...   de Elena-Elly
dar ce sa fi insemnat,retragerea cu respectarea integritatii teritoriale a georgiei,alt neesential?!   de silviana
Si-a reactivat CIA fosilele de la Europa Libera. Coane, matale cand inveti meseria? La 120 de ani?   de NormanFinkel5
Lumea de azi nu se mai lasa trasa pe sfoara...   de Debran
A r h i v a
  PD-L, o bomba cu ceas    11 comentarii
  Comunitatea internationala si folosirea fortei    2008-08-16
  Lipsesc valorile sau lipseste dorinta partidelor de a le atrage?    2008-07-31
  Din nou, "cazul Musca"    2008-07-19
  Conflictul dintre Parlament si DNA    2008-07-17
  PSD-ul in deriva    2008-07-12
 Top afisari / comentarii 
 Mostenirea lui Dragan (4062 afisari)
 Minciunile lui Magureanu (3553 afisari)
 Un fluture pe lampa (2713 afisari)
 Rusia pleaca din Georgia si ameninta Ucraina (2342 afisari)
 Harta geopolitica a Europei a fost redesenata (2338 afisari)
 Obiecte luminoase neidentificate, in formatie regulata, filmate la Sibiu! (VIDEO) (21938 afisari)
 Iata cum ar fi aratat Michael Jackson, la 50 de ani, fara operatii estetice! (3863 afisari)
 Cortegiu funerar, spulberat de o masina sport! (VIDEO) (2649 afisari)
 A avut 150 de femei, dar si-a intalnit jumatatea intr-o emisiune TV pentru oameni singuri (1648 afisari)
 Atenție, imagini socante! O copilă de 16 ani din Brasov a născut siamezi care impart aceeași cutie craniană  (1610 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.11106 sec.