Ziua Logo
  Nr. 4316 de joi, 21 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Marea Neagra ramane lac rusesc
George DAMIAN 
-- La putina vreme dupa ce isi incepuse mandatul de presedinte, Traian Basescu lansa expresia "Marea Neagra - lac rusesc". Ca multe alte ziceri ale lui Basescu, si expresia de mai sus a intrat in gura analistilor. S-a brodat mult in spatiul public romanesc pe tema "i-am suparat pe rusi". Pana la urma rusii nu s-au aratat deranjati de vorbele lui Basescu - insa la prima ocazie au demonstrat militar ca Marea Neagra a fost si va ramane un "lac rusesc". Nimeni nu misca in zona Marii Negre fara voie de la Kremlin. Si mai ales nimeni nu misca pe traseele de resurse energetice.
De fapt, Marea NeagrA nu este suta la suta lac rusesc - este un condominium ruso-turc, stabilit in 1936 prin Tratatul de la Montreux care stabileste ca nimeni nu trece prin stramtorile Bosfor si Dardanele fara voie de la Ankara. Constantin Argetoianu spunea despre acest tratat ca "este o usa trantita peste degetele Romaniei" - si la aproape un secol de la incheierea lui in continuare avem degetele prinse. Marea Neagra a trecut prin mai multe faze: "lac grecesc", "lac roman", "lac genovez" si "lac turcesc" - in functie de cei care reuseau sa tina sub control rutele de transport si porturile cheie. Strapungerea tarista catre "marile calde" a dus la un lung sir de razboaie cu otomanii - si "lacul turcesc" a devenit un condominium ruso-turc. Iar de la disparitia Imperiului Otoman si transformarea Rusiei in super-putere nucleara, Moscova detine puterea la Marea Neagra, iar Ankara detine cheile. Restul statelor riverane nu au multe de spus. Vom mai avea mult timp de asteptat pana cand vom auzi din Bulgaria o pozitie opusa Rusiei. Ucraina se zbate zadarnic pentru a iesi de sub vraja Moscovei. Georgia este un stat mic si curajos - dar curajul cu mainile goale nu-ti foloseste foarte mult in fata tancurilor ruse. Si cehii au fost curajosi in august 1968, insa nu le-a folosit foarte mult. Iar Romania a cautat un echilibru care sa nu insemne razboi sau intrare sub dominatia Kremlinului.
"Forumul MArii Negre pentru Dialog si Parteneriat" de la Bucuresti din iunie 2006 a fost o initiativa generoasa - insa fara rezultate. Rusia si-a trimis aici doar ambasadorul de la Bucuresti, care a facut un simplu act de prezenta. Nici alte tari din regiune nu s-au inghesuit: Bulgaria si-a trimis ministrul de Externe, Turcia un ministru fara portofoliu, iar Grecia un ministru al ordinii publice. Rusia a refuzat sa semneze documentul final al intalnirii - care oricum nu deranja pe nimeni - doar pentru a arata ca stapanul nu sta la masa cu argatii. Acum cateva luni, Ministerul rus de Externe a calificat initiativele romanesti la Marea Neagra ca fiind numai bune de "contracarat". Marea Neagra trebuie sa ramana "lac rusesc", iar initiativele sunt bune doar daca vin de la Moscova.
DisoluTia imperiului sovietic nu s-a petrecut anarhic - trupele ruse au ramas bine proptite in punctele cheie din jurul Marii Negre. Si pentru a rezolva si cu "legalitatea internationala" au fost create "conflicte inghetate", iar cei din teritoriile in disputa au primit cetatenie rusa. Oricine va contesta stapanirea rusa si va tulbura linistea militarilor rusi din fortele de "detinere a pacii" sau pe cea a cetatenilor regiunilor separatiste va avea de-a face cu armata Federatiei Ruse. Moscova isi adapteaza si continua dominatia asupra Marii Negre.
Turneul de azi al lui Traian Basescu pare sa fie mai mult un fel de "v-am spus eu...". Intr-o adevarata goana prin Kiev, Chisinau, Baku, Tbilisi si Ankara, Basescu va incerca cu omologii sai "identificarea de solutii comune pentru securitatea la Marea Neagra", in neolimba de plastic diplomatica. Sau poate va transmite un mesaj de peste ocean - ca de la Bruxelles sigur nu prea are ce mesaj sa transmita. "Marile puteri" de talie mijlocie catre usoara din Europa sunt mult prea dependente de teava conductei ruse pentru a putea avea o atitudine fata de Marea Neagra. Romania nu prea mai are ce face decat sa incerce sa nu intre in deriva in aceasta noua furtuna.
 Afisari: 1664  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
...de-aia se duce d-l presedinte in Turcia -la final   de BeDeii vechi si NOI
Incercare esuata..de articol acceptabil   de Tudor190
pentru Gili   de BeDeii vechi si NOI
Dupa mine Turcia e piesa slaba   de FB
Da taticu', asa e !   de alwis46
Marea Neagra "lac" ? Ha ha ha ! datorita poluarii poate BALTA ruseasca dar nimic   de ionion
Extraordinar   de Anca2008
A r h i v a
  Decerebrarea Romaniei    2008-06-14
  Romanii - popor de criminali prosti    2008-05-17
  O ancora pentru Serbia    2008-05-06
  Candidati noi - aceiasi oameni    2008-05-02
  Romania nu e ca Germania    2008-04-21
 Top afisari / comentarii 
 "Ii primeam pe rusi cu foc de arma" (4741 afisari)
 Transnistria este la o scanteie de razboi (3163 afisari)
 Marea Neagra ramane lac rusesc (1664 afisari)
 Mona Musca si Adrian Parastase (1555 afisari)
 Sfarsitul mandatarilor (1269 afisari)
 Pozele nud ale "femeilor" lui Putin au aparut intr-o publicatie ucraineana (5900 afisari)
 Generalul Stanescu evoca modul in care generalul Nicolae Militaru, agent al GRU, a actionat in1989  (4896 afisari)
 Alerta la Constanta: Documente SRI și rapoarte ale Poliției descoperite pe malul lacului Siutghiol (2840 afisari)
 Cum sa transformi un sac de grasime intr-un pachet de muschi  (2046 afisari)
 Telescopul spatial Hubble dezleaga un mister vechi de 100 de milioane de ani (1978 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.11611 sec.