Ziua Logo
  Nr. 4313 de luni, 18 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Migratia doctorilor
-- Romania asteapta medici din afara Uniunii * Ai nostri pleaca in Franta sau Anglia, iar ai lor pleaca in SUA * Specialistii ramasi in tara vor fi platiti in functie de performante
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a anuntat ca institutia pe care o conduce are in vedere deschiderea pietei de munca din Romania catre medicii care provin din afara spatiului UE, daca acestia au pregatirea necesara. Initiativa, dar si alte strategii concepute de MS, sunt realizate tocmai pentru a acoperi necesarul de medici din tara noastra. Cu toate acestea, ministrul Nicolaescu spune ca procentul real vehiculat in legatura cu migratia medicilor romani este de circa 4,5% din totalul celor 55.000 inscrisi in colegiile profesionale din Romania, nu de 20%.
"Noi va trebui sa ne gandim, pe langa toate masurile interne pe care le-am luat, si la o deschidere a pietei fortei de munca in domeniul medical si pentru medici din alte tari, din afara spatiului UE, dar care vor putea sa vina cu certificate de conformitate prin care sa se dovedeasca ca pregatirea din acele tari este conform cu curricula din UE", a spus Nicolaescu. Ministrul a mentionat ca, in timp ce pentru medicii romani sunt atractive state dezvoltate, ca Anglia sau Franta, pentru medicii din tarile respective, o mare provocare sunt Statele Unite. "Multi pleaca acolo. Deci este o migratie in lant", a concluzionat seful de la Sanatate.
Platiti la caz
Majorarea salariilor medicilor va depinde de serviciile medicale spitalicesti contractate cu casa de asigurari de sanatate, de indicatorii de performanta, numarul si complexitatea cazurilor tratate, dar si de veniturile proprii si rezultatele evaluarilor, potrivit unui proiect legislativ al Ministerului Sanatatii.
Daca documentul supus dezbaterii publice va fi aprobat, criteriile ce privesc actul medical vor fi avizate de comisiile de specialitate ale Colegiului Medicilor din Romania, iar majorarea sau, dupa caz, diminuarea salariilor de baza individuale ale medicilor se va face trimestrial, dupa executia bugetului de venituri si cheltuieli si dupa evaluarea indicatorilor specifici de per�formanta si proportional cu gradul de realizare a criteriilor, respectiv cu 50% pentru un procent de realizare a criteriilor de 100% si cu 25% pentru un procent de realizare a criteriilor de 90%.
Diminuarea salariilor de baza individuale ale medicilor cu cel mult 50% se va aplica in cazul nerealizarii criteriilor, dar fara a fi mai mici decat salariile de baza minime pe functii si grade profesionale, iar majorarea salariilor de baza individuale ale medicilor, de pana la 100%, va fi posibila in functie de aportul fiecarui medic la realizarea veniturilor proprii, altele decat cele provenite din contractul incheiat cu casa de asigurari de sanatate.
"Prin punerea in aplicare a prevederilor din prezentul proiect de hotarare de Guvern, se va realiza cointeresarea profesionala a medicilor in realizarea indicatorilor specifici de per�formanta asumati, avand ca efect cresterea veniturilor salariale ale medicilor si a gradului de satisfactie a acestora determinand stabilitatea acestei categorii profesionale in sistem si diminuarea exodului de medici specialisti in strainatate", se arata in nota de fundamentare a proiectului.
Carmen POPESCU 
 Afisari: 611  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Poate pleaca si vreun medic primar.   de vida clara
Bine ca ies.   de vida clara
Foaie verde barabula stau in apa pan la brau.   de Aladin
Prostia e fara margini la MSP   de Doctorul SUUB
Contabilul "medicinist" e in kk   de DanBruma
Acestia nu sunt medici.   de Aladin
O solutie coapta pe jumate'   de Eufrosin
A r h i v a
  A doua sesiune de Bacalaureat    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Kovesi, la reciclare (2789 afisari)
 Zmeura interzisa in paradis (2564 afisari)
 Morar ilegal (1483 afisari)
 Imuni la cancer (1474 afisari)
 Pentagonul trimite F-16 in Romania (1389 afisari)
 UPDATE: Georgia a fost pe cale sa aduca lumea in pragul unui razboi nuclear (2721 afisari)
 Presa rusa: Statele Unite pregatesc indepartarea lui Saakasvili (2332 afisari)
 Saakasvili isi rontaie cravata in fata telespectatorilor georgieni (2144 afisari)
 Calcati cu jeep-ul pe plaja (1977 afisari)
 Rusia a instituit sanctiuni economice impotriva Ucrainei (1887 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00920 sec.