Ziua Logo
  Nr. 4313 de luni, 18 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Samanta de scandal
Dangalizarea gandirii
E clar ca nu pot fi date legi impotriva unor simboluri. A le interzice ar insemna sa le dai o noua viata. Pentru ca omenirea n-a prea iesit din logica fructului interzis. De pilda, pe vremea cand dogmatismul stalinist interzicea prozele despre puscariile si lagarele comuniste, s-a nascut gloria lui Paul Goma, dintr-o astfel de proza, una fara mari calitati literare, de altfel.
Acum, In principiu, nimic nu e interzis, dar se discuta, iata, daca prezenta unei svastici intr-o expozitie a ICR, la New York, n-ar putea sugera ca Horia-Roman Patapievici, presedintele acestui Institut, este un cripto-nazist.
Sa lasam deoparte eventualele diversiuni politice anti-basesciene din spatele unei asemenea "dezbateri" si sa incercam sa vedem daca avem de-a face cu oameni care au mintea la cap ori cu mercenari care n-au decat ordine de front.
Va sA zicA, ne aflam intr-o situatie in care cineva vrea sa convinga pe altcineva ca orice fel de folosire a unui simbol care a fost nazificat candva pe veci va fi o folosire cu caracter nazist.
Cum bine se stie, crucea era un simbol important si inaintea Crucificarii, iar dupa Crucificare folosirea acestui simbol a devenit una preponderent crestina. Dar si satanistii folosesc crucea, in scopurile lor, anticrestine.
La New York, cativa artisti (ma rog, sa le zicem asa) au pus svastika intr-un context ironic. Nu e clar ce vor ei sa ironizeze: nazismul ori dogmatismul antinazist al celor care ar vrea sa interzica svastika? Ambele variante sunt inocente sub raport ideologic, pentru ca ironizarea nazismului este recomandabila, iar ironizarea dogmatismului antinazist poate constientiza pericolele ascunse in lupta pentru Binele Public. Vreau sa spun ca se poate abuza grav si in numele Binelui.
Ne aflAm intr-un asemenea caz de abuz. Mercenarii Binelui nu iau in calcul ipoteza ironizarii dogmatismului antinazist. Pentru ei asa ceva ar fi de neconceput. Pentru ei nu exista dogmatism in lupta contra nazismului. Si atunci, nefiind capabili sa-si vada propriile abuzuri, le vad numai la adversar: ai scos svastika in public, gata, e clar, esti nazist, n-ai cum sa nu fii!!!
Degeaba le explici ca tu ai intentionat sa arati ca nu orice folosire a svasticii este una ideologica, ca, iata, avem sub ochi o utilizare ironic-polemica a acestui simbol si anume una care spune ca daca iti marchezi (dangalizezi) calul cu o svastica, nici calul nu devine hitlerist, nici proprietarul lui nu e suspect de nazism.
Ei bine, explicatia ta nu va tine. In lumea de azi, gandirea e mai rara decat ordinele de front. Dogmatismele continua sa faca ravagii. Nu mor oameni. Moare inteligenta lor.
Ioan BUDUCA 
 Afisari: 341  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Uitandu-va atent,intre cele doua buci,simti-ti deferentza?   de vida clara
de ce atit tapaj ``ideologic`` ? De ce nu recunoasteti ca expo-ICR a fost pur si simplu un ESEC !   de Seherezada
A treia cale   de salvia
Furtuna pe crupa unui ponei.   de alwis46
CATEGORICA LUMEA CARE A AJUNS CU JOSUL IN SUS    de GICA CONTRA
A fost scos un amanunt din context. Din prostie, din neglijenta sau cu rea intentie?   de Razvratitul
te pomenesti ca   de George-Felix
A r h i v a
  Salvador Dali falsificatorul    1 comentariu
  Premianti in Delta    
 Top afisari / comentarii 
 Kovesi, la reciclare (2789 afisari)
 Zmeura interzisa in paradis (2564 afisari)
 Morar ilegal (1483 afisari)
 Imuni la cancer (1474 afisari)
 Pentagonul trimite F-16 in Romania (1389 afisari)
 UPDATE: Georgia a fost pe cale sa aduca lumea in pragul unui razboi nuclear (2721 afisari)
 Presa rusa: Statele Unite pregatesc indepartarea lui Saakasvili (2332 afisari)
 Saakasvili isi rontaie cravata in fata telespectatorilor georgieni (2144 afisari)
 Calcati cu jeep-ul pe plaja (1977 afisari)
 Rusia a instituit sanctiuni economice impotriva Ucrainei (1887 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00874 sec.