Ziua Logo
  Nr. 4313 de luni, 18 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Kovesi, la reciclare
Sorin ROSCA STANESCU 
Drept replica la ultimul editorial pe care l-am publicat in ziarul ZIUA sub titlul "Codruta Kovesi a incalcat legea", am primit de la seful Ministerului Public, respectiv chiar de la persoana pe care am acuzat-o, un mesaj lipsit de echivoc. Pe care il publicam integral in acest numar al ziarului. Ca o dovada ca nu ma feresc de controverse. E bine ca cititorul sa aiba acces la ambele puncte de vedere, pentru a trage singur concluziile.
Care este tema? Am sustinut si sustin ca, in cazul Morar, doamna Codruta Kovesi fie nu cunoaste legile pe care este obligata sa le aplice atat in calitate de simplu procuror, cat si sau mai ales in cea de sef al Ministerului Public, fie, cunoscand actele normative in vigoare, le ignora cu buna stiinta. Si cu rea-vointa. Promptitudinea cu care mi s-a adresat, argumentele invocate ma determina sa imi amintesc de un precept pe care l-am invatat demult, atunci cand studiam limba latina: "errare humanum est, per�severare diabolicum est". Ar fi fost mai simplu ca doamna Kovesi sa recunoasca pur si simplu ca a gresit. Si sa incerce sa indrepte lucrurile. O iesire posibila din incurcatura - e adevarat, lipsita de fair-play - ar fi fost sa-l roage pe presedintele Traian Basescu sa aprobe numirea noului sef la DNA, cel nominalizat de ministrul Justitiei. Ma straduiesc, in continuare, sa o luminez pe doamna Kovesi asupra gravei ilegalitati pe care a savarsit-o si sa-i informez corect pe cititori asupra acestui grav incident de natura juridica. Inclusiv pe acei cititori care se mira cum de isi permite un jurnalist sa faca aprecieri vizand disciplina dreptului. Acestora le transmit informatia ca sunt absolvent cu media 10 al Facultatii de Drept din Bucuresti. La zi. Nu la seral. Nu la fara frecventa. Nu la Baneasa.
Exista un principiu de drept care nu admite exceptii. Cel al simetriei. Cine numeste demite. Cu alte cuvinte, dincolo de toate precizarile - si exista, slava Domnului, destule - care reglementeaza procedura prin care seful DNA poate fi instalat in functie, este la mintea cocosului ca si demiterea lui urmeaza o procedura simetrica. In aceasta importanta functie din fruntea principalei institutii care instrumenteaza lupta impotriva coruptiei se poate ajunge doar la propunerea ministrului Justitiei, cu acordul CSM si cu conditia validarii respectivei nominalizari de catre seful statului. Intrucat exista un mandat pe un termen strict limitat de timp, in momentul in care acesta nu este prelungit respectandu-se aceeasi procedura si acelasi traseu al consensului, seful DNA isi paraseste functia. In cazul lui Daniel Morar, situatia este chiar mai simpla. Ministrul Justitiei pur si simplu a desemnat o alta persoana pentru a ocupa functia acestuia. Ce ar fi trebuit sa se intample la expirarea mandatului, produsa in ziua de 12 august a acestui an? Pentru Daniel Morar trebuia emis, de catre ministrul Justitiei, un ordin de reincadrare, la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj, in functia detinuta anterior inscaunarii ca sef la DNA. Pana la parcurgerea celorlalte doua etape din traseul legal, respectiv obtinerea acordului CSM pentru Monica Serbanescu si validarea numirii de catre presedintele Traian Basescu, atributiile procurorului sef al DNA urmau sa fie preluate, incepand din ziua de 12 august, de unul dintre procurorii sefi adjuncti. Conform regulamentului de functionare al DNA. Conform aceluiasi regulament, Daniel Morar era obligat ca pana la 11 august sa-si delege atributiile unuia dintre cei doi procurori sefi adjuncti pentru perioada vacantarii postului.
Dar ce a facut Codruta Kovesi? L-a delegat pe Daniel Morar pentru trei luni. A procedat, cu alte cuvinte, la o numire pe termen. Ea nu avea acest drept. Ea nu are dreptul sa se substituie singurelor trei institutii abilitate prin lege sa se implice intr-o asemenea situatie: ministrul Justitiei, CSM si presedintele Romaniei. Ea nu poate numi, revoca, delega, detasa sau transfera procurorii in cadrul DNA. Cu atat mai putin atunci cand este vorba chiar de seful institutiei. Morar, ramanand ilegal in post, semneaza documente lovite de nulitate absoluta. De aceea, activitatea DNA e paralizata. Procurorul General al Romaniei trebuie sa mearga la reciclare.
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
Da'mi place ca tov Ciripoi-H15 nu se dezbara de obiceiul prost de-a cenzura articolelel ce nu-i plac   de SpargeLL
Rosca Stanescu V.S. procurorul general   de Danut
Evident   de IonG
Ca si in urma cu cateva zile ...   de Hantzy
SRS ca ziarist ..   de benef2006
SRS   de Mona G.
Principiul simetriei   de Solitude
SRS la reciclare.   de alwis46
Exista solutzie   de Nicu Pruna
SRS are perfecta dreptate.   de Socrate
sunt eu chior da parca nu vazui nici o replica a sus numitei. unde e replica ?   de CHIORU
Tariceanu si respectarea legii   de liviuj
A r h i v a
  Codruta Kovesi a incalcat legea    2008-08-15
  Basescu pierde sau castiga?    2008-08-13
  Cine va da cu spitul in Justitie?    2008-08-09
  Guvernul, intre potenta si impotenta    2008-08-08
  Sfarsitul sau nesfarsitul lui Daniel Morar    2008-08-07
 Top afisari / comentarii 
 Kovesi, la reciclare (2789 afisari)
 Zmeura interzisa in paradis (2564 afisari)
 Morar ilegal (1483 afisari)
 Imuni la cancer (1474 afisari)
 Pentagonul trimite F-16 in Romania (1389 afisari)
 UPDATE: Georgia a fost pe cale sa aduca lumea in pragul unui razboi nuclear (2721 afisari)
 Presa rusa: Statele Unite pregatesc indepartarea lui Saakasvili (2332 afisari)
 Saakasvili isi rontaie cravata in fata telespectatorilor georgieni (2144 afisari)
 Calcati cu jeep-ul pe plaja (1977 afisari)
 Rusia a instituit sanctiuni economice impotriva Ucrainei (1887 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.09993 sec.