Ziua Logo
  Nr. 4312 de sambata, 16 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Comunitatea internationala si folosirea fortei
Serban ORESCU 
Dupa cum a declarat deunazi purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Dana Petrino, Statele Unite au in vedere mai multe actiuni ca urmare a conflictului armat al Rusiei cu Georgia. Cea mai putin importanta, desigur, e boicotarea Jocurilor Olimpice de Iarna de la Soci din 2014 (pana atunci va mai curge multa apa pe Nipru!). Mai importanta este posibila suspendare a Consiliului Rusia-NATO, organ tampon menit sa previna agravarea neintelegerilor si, in final, aplanarea lor...
Agravarea tensiunilor in Caucaz ar face acest organ inutil. Totul depinde de Rusia! Or, indiciile se inmultesc ca Rusia e iritata de posibila extindere a NATO cu alte tari foste republici sovietice precum Georgia si Ucraina si vrea sa dea o lectie Occidentului - Statelor Unite si NATO. Vanitate ranita, spun unii, mai curand decat interese majore. Vanitate care nu se lasa insa pansata cu promisiunea cooptarii Rusiei in nesemnificativul Parteneriat NATO pentru Pace.
Indicii ca rusii pregatesc o lovitura majora n-au lipsit in ultima vreme, dar au trecut neobservate. De pilda, Rusia a sprijinit activitati separatiste in mai multe provincii georgiene. Eforturile Rusiei de a destabiliza Georgia au crescut dupa ce la putere a venit in aceasta tara un guvern democratic si pro-occidental condus de Mihail Saakasvili, nu lipsit de stralucire, care si-a facut studiile in Statele Unite. "Nu lipsit de stralucire", dar nici de oarecare exaltare, caci e nevoie de multa exaltare pentru ca o tara minuscula precum Georgia sa se ia la harta cu o supraputere ca Rusia, incercand sa schimbe guvernul pro-rus din regiunea separatista Osetia de Sud. In felul acesta, Georgia a dat o mana de ajutor, fara sa vrea, Kremlinului. Riposta militara ruseasca exagerata a ajutat Georgiei sa pozeze in victima. De fapt, trupele ruse care au intrat in Georgia cu o saptamana in urma, inarmate pana in dinti, implementau ceea ce Vladimir Putin declarase cu catva timp in urma, ca dupa a sa parere dizolvarea Uniunii Sovietice fusese "cel mai mare dezastru geopolitic al secolului XX", pe care acum incearca sa-l repare!
Ucraina ar putea fi potrivit lui Zbigniew Brzezinski, cunoscut sovietolog american, obiectivul urmator al ofensivei rusesti cu peninsula Crimeea, pe care liderii de la Moscova ar dori-o din nou atasata Rusiei. Concomitent, guvernul de la Moscova isi continua eforturile pentru a izola Kazahstanul si Uzbekistanul, importanti furnizori de energie. Miza politica e considerabila - suprimarea independentei statelor post-sovietice. Dupa cum rezulta si din agresarea Georgiei, Rusia le-ar vrea integrate intr-o entitate supranationala dirijata de Moscova, Putin devenind reparatorul a ceea ce Gorbaciov si Eltin au stricat cu doua decenii in urma.
Poate Occidentul impiedica o atare evolutie? Da, facand Rusia sa inteleaga ca nu are interesul sa se faca ostracizata international. Sensibila la asemenea considerente, indemnand la intelepciune, nu este insa casta militara! Mai curand noii imbogatiti din anturajul lui Putin, cu sute de miliarde de dolari depuse in bancile occidentale; ei au totul de pierdut in ipoteza unui nou razboi rece...
Ca membru al NATO, Romania trebuie sa se tina strans de Statele Unite stiind ca daca Rusia va reusi sa "sugrume" Georgia, altii vor veni la rand. Istoria invadarii Finlandei, a zdrobirii reformistilor maghiari din 1956 si cehoslovaci in 1968 nu trebuie sa se repete. Spun aceasta pentru ca ministrul de Externe rus Lavrov a declarat deunazi ca lumea poate "sa uite" de suveranitatea Georgiei... O grava amenintare; ea obliga comunitatea globala sa demonstreze Kremlinului ca folosirea fortei in scopuri imperialiste isi are pretul ei ridicat.
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
In oglinda!   de Mihu
   de SpargeLL
serba orescu   de ciucur
si daca sensibilila,mina'n mina cu insensibila,mizeaza pe timp?!   de silviana
Sa mori pentru Georgia?   de Debran
aha!   de chriscross
A r h i v a
  Clipe grele pentru Israel    25 comentarii
  Lipsesc valorile sau lipseste dorinta partidelor de a le atrage?    2008-07-31
  Din nou, "cazul Musca"    2008-07-19
  Conflictul dintre Parlament si DNA    2008-07-17
  PSD-ul in deriva    2008-07-12
  Sa nu ne facem de ras!    2008-07-10
 Top afisari / comentarii 
 Executiile de la Nurnberg (2277 afisari)
 Cat de vinovat este Adrian Nastase? (1694 afisari)
 Rusia lupta murdar (1644 afisari)
 Clipe grele pentru Israel (1353 afisari)
 Polonia amenintata de Moscova pentru scut (1167 afisari)
 Scriere a unei civilizatii necunoscute descoperita in pesterile din Muntii Buzaului (3750 afisari)
 Praga, august 1968: Fluturasi in limba romana aruncati de rusi in Praga (3026 afisari)
 "Primavara de la Praga" se repeta dupa 40 de ani  (2274 afisari)
 O fetita de sase ani s-a inecat dupa ce tatal a lasat-o singura doar doua minute, ca sa ii faca poze (1893 afisari)
 Iranul a anuntat ca avioanele sale militare pot zbura pana in Israel si inapoi fara sa realimenteze (1671 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.11294 sec.