Ziua Logo
  Nr. 4311 de vineri, 15 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
PSD a fost izolat in Consiliul General al Capitalei * PRM s-a predat pe trei fotolii
Muschii lui Oprescu la mana PD-L
Modificarea organigramei municipalitatii, pe care primarul general Sorin Oprescu o pregateste pentru sfarsitul lui august, pare tot mai greu de realizat, dupa ultima regrupare de forte din Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Odata cu stabilirea comisiilor de specialitate din Consiliul General, consilierii PRM s-au atasat "ca marca de scrisoare" de majoritatea detinuta de PD-L si PNG, sporindu-i puterea. Grupul liberal a trecut si el in barca majoritatii, votand fara comentarii viceprimarii propusi de pedelisti. In aceste conditii, in opozitie raman doar cei 18 consilieri ai PSD, din totalul de 55 de membri ai CGMB.
Edilul Capitalei a anuntat ca vrea si o "reinvestire de atributii", justificata de el prin infiintarea unor servicii noi in primarie, cum ar fi Directia Generala a Spitalelor. O astfel de decizie, pe langa altele din organigrama, sunt insa conditionate de aprobarea Consiliului General.
Stapanii comisiilor
Grupul de consilieri PD-L domina, insa, cele mai importante comisii de specialitate ale CGMB. Astfel, atat Comisia Juridica si de disciplina, cat si Comisia Patrimoniu au cate 4 PD-L, 2 PSD, 1 PNL, astfel ca in acestea nici nu mai au nevoie de vreun ajutor la vot. Persoanele cele mai importante din grupul pedelist - Mircea Valentin, Elena Cruceanu, Mihai Atanasoaiei, Vasile Gherasim, Doru Prioteasa, Virgil Untaru, Calin Murg, Silviu Radoi - au fost introduse in aceste comisii.
Celelalte zece comisii sunt castigate cu ajutorul unui vot al penegistilor, care, fiind doar 4 la numar, sunt distribuiti in cate 2 sau chiar 3 comisii. Iata care sunt acestea: Comisia de Sanatate si Protectie Sociala, Comisia pentru Credite externe si monitorizarea derularii acestora, Comisia Economica, Buget, Finante, Comisia de Urbanism si Amenajarea Teritoriului, Comisia de Salubritate, Comisia de Transporturi si Infrastructura Urbana, Comisia de Ecologie si Protectia Mediului, Comisia pentru Comert, Turism si Protectia Consumatorului, Comisia pentru Relatii cu ONG si alti parteneri sociali si Comisia de Invatamant, Cultura, Culte, Sport - toate fiind compuse din cate 3 membri PD-L, 2 PSD, 1 PNL si 1 PNG.
Ca sa mai atenueze din esec, Oprescu si-a rezervat in subordinea directa domenii importante din primarie, cum sunt regia de transport si aplicarea Legii 10, delegandu-le viceprimarilor mai putine atributii. Robert Ionescu a fost trimis "la ascutit de creioane", primind scolile in care invata copiii cu deficiente, precum si domenii ca turismul, cultura, gradina zoologica si protectia plantelor. Murgeanu a capatat, in schimbul RATB, Directia Transporturi, Drumuri si Siguranta Circulatiei, precum si Directia de Coordonare si Reglementare Infrastructura, de Utilitati Publice. In plus, Murgeanu ramane stapan pe RADET si Agentia Municipala pentru Eficientizare si Reglementare in domeniul Energiei Bucuresti.
Epurari la Primarie
Oprescu a inceput pe 9 iulie epurarea directorilor din Primaria Capitalei, operatiune pe care a gandit-o in trepte, ca sa aiba ce scrie presa toata vara. Primul demis a fost Claudiu Balan, seful Administratiei Strazilor, apoi a urmat Gabriel Patentasu, de la Infrastructura-Transporturi. Spre a scapa de rusinea concedierii, directorul Gheorghe Udriste si-a dat demisia de onoare. Apogeul demiterilor a fost atins pe 17 iulie, prin destituirea arhitectului-sef al Capitalei, Adrian Bold.
Oprescu si-a savurat victoria timp de doua saptamani pana la urmatoarea concediere, insa aceasta n-a fost nici pe departe la fel de spectaculoasa. Calin Radu Ancuta, caruia ii venise randul la "taiere", a scapat, pe 1 august, doar cu retrogradare pe 3 luni din functia de sef al Directiei Integrare Europeana. Zece zile mai tarziu a fost demis Virgil Carstea, directorul Administratiei Lacuri, Parcuri, Agrement, iar Oprescu are "pe teava" concedierea lui George Georgescu, directorul Administra�tiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane.
Deocamdata, toti cei demisi au fost inlocuiti de adjunctii lor, primarul Oprescu anuntand ca va organiza concurs pentru posturile vacante. Edilul Capitalei nu a incheiat inca lista, dar isi dozeaza exercitiul de imagine in asa fel incat sa n-avem nici o saptamana fara sanctiuni. De fapt, Sorin Oprescu a si anuntat, in stilu-i caracteristic: "Directia Nationala Anticoruptie mi-a facut o lista de m-am speriat. Sunt 23 de directori si responsabili in mod direct de lucrarile din Bucuresti".
PD-L taie si spanzura
Majoritatea in Consiliul General este detinuta de grupul de consilieri generali ai PD-L, compus din 24 de membri, care s-a aliat imediat dupa alegerile locale cu PNG, format din 4 membri. Cu cele 28 de voturi, aceasta alianta detinea cu putin timp in urma o suprematie fragila, avand un singur vot in plus fata de adversari - PSD (16), PNL (8) si PRM (3). Dupa succesul primului pas, pedelistii si-au indreptat atentia catre cei trei peremisti, mai ales ca, la alegerea viceprimarilor generali, au constatat ca acest grup minoritar a sustinut persoanele pe care le-au propus ei. Strategia a dat rezultate, astfel ca, in acest moment, consilierii PD-L pot taia si spanzura in comisiile de specialitate ale Parlamentului Bucurestilor, dupa ce i-au "incoronat" presedinti pe membrii PRM in trei dintre acestea.
Pagina relizata de Magda SEVERIN 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Iar pe miopi,nu ii poti condamna pt ca atat pot sa vada.   de vida clara
Pornescu,dupa ce va parcurge culoarul asta pipaind peretii,si va ajunge...   de vida clara
Uite ca cineva avea dreptate !   de alwis46
Se repeta istoria   de Nicu Pruna
pai "oprirea" cui se dorea domnu' doctor???   de BeDeii vechi si NOI
Spune-mi cu cine te aduni ca sa-ti spun cine esti ...   de gili
A r h i v a
  Rusii isi fac de cap in Georgia    72 comentarii
  Graul, samanta de scandal    2 comentarii
  Serialul "Dallas" aniverseaza 30 de ani    2 comentarii
  Dinozauri la Targul Dragaica    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Rusii isi fac de cap in Georgia (2944 afisari)
 Muschii lui Oprescu la mana PD-L (2219 afisari)
 Codruta Kovesi a incalcat legea (2076 afisari)
 Ultimul secret al razboiului (1475 afisari)
 Serialul "Dallas" aniverseaza 30 de ani (884 afisari)
 Prostituatei Anisoara i s-a facut mila de doi tarani si a facut sex oral cu amandoi odata la acelasi pret (3911 afisari)
 Grav accident la Jocurile Olimpice (2465 afisari)
 Generalul rus Nogovitin: "Polonia se expune unui atac nuclear" (2188 afisari)
 Incredibil! Vila vanduta in Detroit pe un dolar (2018 afisari)
 Politista dansand nud in poala clientilor (1802 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01271 sec.