Ziua Logo
  Nr. 4311 de vineri, 15 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Codruta Kovesi a incalcat legea
Sorin ROSCA STANESCU 
-- Opinia publica a fost socata de doua decizii consecutive. Neprelungirea mandatului lui Daniel Morar, prognozata doar de cativa analisti politici, urmata cat ai zice peste de nominalizarea acestuia de catre Codruta Kovesi in functia de sef interimar al Departamentului National Anticoruptie.
Si, cum intreaga tevatura este pur si simplu rezultatul unui razboi politic intre Cotroceni plus PD-L si restul lumii, nimeni nu a pus lupa pe detalii. Nimeni nu si-a pus intrebarea daca decizia Procurorului General Kovesi este sau nu legala. O fac eu acum. Si, din capul locului, inainte de a demonstra acest lucru, imi asum afirmatia ca doamna Codruta Kovesi fie nu cunoaste legea si atunci nu stiu cum de se afla in fruntea unei institutii atat de importante, fie o incalca intentionat, iar daca este asa, consecintele ar trebui sa fie mult mai grave. Decat o simpla acuzatie de incompetenta profesionala. Intr-un cuvant, voi arata de ce ea nu avea dreptul sa-l numeasca interimar nici pentru trei luni si nici macar pentru o secunda pe protejatul sefului statului, Daniel Morar. Urmeaza argumentele.
De la bun inceput, le cer scuze cititorilor pentru limbajul mai tehnic pe care sunt silit, de aceasta data, sa mi-l asum. Dar trebuie sa ma refer la actele normative pentru a argumenta asertiunea ca Procurorul General a incalcat legea. Sediul materiei, in ceea ce priveste functionarea Ministerului Public, este capitolul 2, sectiunea 1 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara. Potrivit articolului 70, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie coordoneaza activitatea parchetelor din subordine, gestioneaza bugetul Ministerului Public si are personalitate juridica. In ceea ce priveste delegarea procurorilor, conform articolului 57, este obligatorie obtinerea in prealabil a acordului scris al acestora. Lui Daniel Morar nu avea cum si cand sa i se ceara un acord scris. Acest document nu a existat in momentul in care Kovesi a anuntat delegarea acestuia ca sef interimar DNA. Dar este cea mai usoara abatere de la lege dintre cele care au avut loc zilele trecute. In timp ce Ministerul Public condus de Kovesi se subordoneaza legii pe care am citat-o, Directia Nationala Anticorup�tie beneficiaza si de o lege proprie de organizare. Este vorba de OUG numarul 43/2002. Acest act normativ precizeaza ca institutia este o structura autonoma care are personalitate juridica. Mai mult, procurorul sef DNA este si ordonator de credite. In fine, referindu-ne si la capitolul care ii este rezervat din Legea numarul 304/2004, seful DNA mai are si dreptul de a emite ordine. In articolul 87 se stabileste dreptul exclusiv al acestuia de a incadra procurorii in limita posturilor prevazute, evident cu avizul CSM. Si acum urmeaza concluziile logice care decurg din actele normative la care m-am referit mai sus. DNA este o structura autonoma, cu personalitate juridica distincta de cea a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Astfel incat doamna Kovesi, desi coordonator, nu are dreptul legal de a numi, de a revoca, de a delega, de a detasa sau de a transfera procurori in cadrul DNA. Cu atat mai putin, ea nu poate face acest lucru atunci cand este vorba de seful institutiei. Singura instanta care are acest drept este Consiliul Superior al Magistraturii. In conditii strict limitative. Si numai la propunerea ministrului Justitiei.
Codruta Kovesi a incalcat in mod grav legea. A savarsit un abuz. Fie cu bune intentii, dar in ignoranta fata de actele normative in vigoare, fie cu rea intentie. Fie din proprie initiativa, fie la comanda cuiva. Care nu ar putea fi decat Traian Basescu. Iar clasa politica de la Bucuresti a inghitit acest abuz. Cu undita cu tot. Fara sa clipeasca.
Ne aflam intr-o situatie absolut ciudata. Procurorul General al Roma�niei a incalcat legea, erijandu-se in CSM si numind prin abuz un alt procuror sef ca interimar, intr-una din cele mai importante institutii menite sa lupte impotriva coruptiei. Numirea este nula de drept. In aceste conditii, orice document semnat de Daniel Morar este si el lovit de nulitate absoluta. Institutia s-a blocat.
 Afisari: 2076  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 16 Afiseaza toate comentariile  
asa este    de horiageo
daca a facut totusi cerere?!   de silviana
Chiar asa !!   de Aladin
Sa incercam,sa fim cat mai ...corecti !   de LENIO
pentru Nasu....   de Brutus
Domnu SRS, traiti! cu respect!   de Solitude
Se apropie vintul de toamna   de Nicu Pruna
Eu zic s o dai jos si sa i iei locul !   de sorge
AXA s. r. s, trece prin nistorectu.   de Baietel vioi
SRS   de Danny
Brava dom'le Stanescu !   de alwis46
Asa e Domnu SRS! Kovesi a mai incalcat si   de paraipan
Ei si ce daca a incalcat legea ?!   de gili
LOL   de Solitude
si vreti sa imi spuneti ca daniel morar nu a savarsit abuzuri in functie??   de BeDeii vechi si NOI
SRS - i-ai blocat !   de Arogantu'
A r h i v a
  Basescu pierde sau castiga?    2008-08-13
  Cine va da cu spitul in Justitie?    2008-08-09
  Guvernul, intre potenta si impotenta    2008-08-08
  Sfarsitul sau nesfarsitul lui Daniel Morar    2008-08-07
  Mascarada    2008-08-02
 Top afisari / comentarii 
 Rusii isi fac de cap in Georgia (2944 afisari)
 Muschii lui Oprescu la mana PD-L (2219 afisari)
 Codruta Kovesi a incalcat legea (2076 afisari)
 Ultimul secret al razboiului (1475 afisari)
 Serialul "Dallas" aniverseaza 30 de ani (884 afisari)
 Prostituatei Anisoara i s-a facut mila de doi tarani si a facut sex oral cu amandoi odata la acelasi pret (3911 afisari)
 Grav accident la Jocurile Olimpice (2465 afisari)
 Generalul rus Nogovitin: "Polonia se expune unui atac nuclear" (2188 afisari)
 Incredibil! Vila vanduta in Detroit pe un dolar (2018 afisari)
 Politista dansand nud in poala clientilor (1802 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.10210 sec.