Ziua Logo
  Nr. 4309 de miercuri, 13 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Blaga a cheltuit de zece ori cat Oprescu
-- IPP numara banii risipiti de candidati in campania pentru alegerile locale
Candidatul PD-L la Primaria Capitalei, Vasile Blaga, a cheltuit in campania electorala pentru alegerile locale cel putin 846.674 euro, in timp ce castigatorul competitiei, Sorin Oprescu, a scos din buzunar numai 66.261 euro, releva un raport de monitorizare difuzat ieri de Institutul pentru Politici Publice (IPP). De altfel, PD-L a fost campionul cheltuielilor la nivel de partide, valoarea publicitatii contractate pentru alegerile locale ridicandu-se la 3.370.889 de euro, fara TVA si fara taxe de publicitate.
Potrivit studiului, contracan�didatii lui Blaga si Oprescu au "investit" si ei sume importante in campanie: Ludovic Orban (PNL) - 224.477 de euro, Cristian Diaconescu -188.358 de euro, Cozmin Gusa (PIN) - 77.215 de euro. Dintre partide, cel mai mult a consumat PD-L, urmat de PSD - 2.027.458 de euro, PNL - 1.863.427 de euro, PC - 320.000 de euro si PNG-CD - 146.380 de euro. Potrivit lui Adrian Moraru, director adjunct IPP, unii dintre candidatii la primariile de sector din Bucuresti, precum Razvan Murgeanu, Cristian Poteras, Neculai Ontanu, au depasit cu mult plafoanele de venituri si cheltuieli numai cu publicitatea. De altfel, Institutul a constatat o crestere exploziva a costurilor campaniei electorale din anul acesta fata de cele inregistrate in precedenta campanie. IPP a estimat ca la localele din 2008 s-au cheltuit, la nivel national, aproximativ 50 de milioane de euro, un numar de 21 de partide si 42 de candidati independenti contractand publicitate electorala in valoare de peste 10 milioane de euro. Luand in considerare ca intr-o campanie se apeleaza si la aparitii ale candidatilor la televizor, publicitate pe e-mail, concerte, activitati ale "voluntarilor" sau sondaje de opinie, Adrian Moraru a estimat: "Costurile de campanie pot fi usor inmultite cu trei, patru sau chiar cinci, fata de ce este in raport". El a adaugat ca "unii dintre candidatii care au depasit plafoanele au iesit primari, acestora putand sa le fie retrase mandatele pentru nerespectarea legii".
Referindu-se la institutia responsabila cu supravegherea banilor cheltuiti de partide, Moraru s-a declarat dezamagit de activitatea Autoritatii Electorale Permanente (AEP). "S-a inregistrat un regres fata de controlul pe care il facea Curtea de Conturi, care nici acela nu era grozav, dar se pare ca suntem in situatia in care aproape regretam faptul ca atributiile au trecut, cum in principiu e natural sa fie, la Autoritatea Electorala Perma�nenta, unde exista inca mari discrepante organizatorice in clipa de fata, cat si o lipsa mare de experienta si de expertiza", a spus Moraru. El a anuntat ca IPP a dat in judecata Autoritatea, pentru ca a refuzat sa-i puna la dispozitie informatiile publice solicitate.
Miza mare
"Miza in cadrul acestor alegeri a fost majora: castigarea functiei de primar. Pentru obtinerea acestei functii formatiunile politice au investit sume exagerat de mari in detrimentul candidatilor independenti care nu s-au putut ridica la acelasi nivel al cheltuielilor. De asemenea, o serie de primari in functie inainte de alegeri care au contractat proiecte cu institutiile europene obtinand fonduri pentru acoperirea lipsurilor cu care se confrunta comunitatea locala au fost, cu un procentaj considerabil, realesi. Se poate spune chiar ca miza la alegerile locale 2008 a fost mult mai mare decat va fi cea din alegerile generale 2008" - studiu IPP.
Laura SPATARU 
 Afisari: 386  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Cat a scos Oprescu din buzunar...   de Sofocle
Cheltuieli legitime intr-un stat democrat civilizat   de ceoby
A r h i v a
  Politicienii sunt codasi la incredere in toata Europa    
  Alesi incompatibili    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Atentatul necunoscut la Ceausescu (8354 afisari)
 Cine l-a otravit pe Nae Ionescu (3201 afisari)
 Basescu pierde sau castiga? (2418 afisari)
 Rusia a intrecut masura (1366 afisari)
 Inca o lacuna. La BOR si ICR (1364 afisari)
 Ucraina ar putea deveni urmatoarea tinta a Rusiei (2362 afisari)
 Saakaºvili a cãzut intr-o capcanã brutalã ºi a pierdut, spun voci din anturajul lui Sarkozy (2281 afisari)
 Medvedev i-a facut ticalosi pe militarii georgieni (2099 afisari)
 Finalista de la Roland Garros isi lasa echipamentul pe zgura pentru un pictorial FHM - FOTO (1773 afisari)
 Premiera la Hollywood: "Mirrors", un horror terifiant filmat in Romania, dupa vizionarea caruia veti privi altfel in oglinda (1772 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01372 sec.