Ziua Logo
  Nr. 4307 de luni, 11 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Abandonarea Georgiei
-- Supusa agresiunii ruse, mica republica de la Marea Neagra nu primeste sprijinul asteptat
In timp ce Parlamentul georgian a declarat stare de razboi in intreaga tara pentru 15 zile, o reuniune a ministrilor de Externe ai tarilor UE, consacrata conflictului ruso-georgian, a fost programata pentru maine, la Bruxelles. Ieri, seful diplomatiei franceze, Bernard Kouchner, s-a deplasat in Georgia, inarmat cu o propunere pentru dezamorsarea crizei.
Parisul a prezentat, in acest sens, un plan cu trei puncte, unul dintre acestea mentionand, in mod expres, respectarea integritatii teritoriale a Georgiei. La solicitarea Poloniei, presedintia UE nu a exclus convocarea unui summit european de criza, la care sa participe sefi de stat si de guvern. Casa Alba a avertizat Rusia sa inceteze atacurile asupra Georgiei, in caz contrar riscand sa afecteze in mod "semnificativ" si pe termen lung relatiile sale cu SUA.
In timp ce Consiliul de Securitate al ONU, intrunit, sambata, la la New York, in sesiune de urgenta, nu a reusit sa adopte o declaratie comuna asupra conflictului din Osetia de Sud, dintre Georgia, aliata a SUA in zona Caucazului, si Rusia, NATO si-a reluat apelul, adresat tuturor partilor implicate in conflict, inclusiv Rusiei, sa negocieze si sa inceteze imediat violentele. Adjunctul purtatorului de cuvant al Aliantei Nord-Atlantice, Carmen Romero, a reluat mesajul lui Jaap De Hoop Scheffer, conform caruia NATO "a sprijinit intotdeauna integritatea teritoriala a Georgiei". Romero a precizat ca, deocamdata, NATO nu se impotriveste posibilitatii intrunirii unui consiliu extraordinar al Aliantei. Dar atat.
Planul de la Bucuresti, in aer
Reamintim ca Georgia a fost, alaturi de Ucraina, favorita pentru primirea, in timpul summitului NATO din aprilie, de la Bucuresti, Membership Action Plan (MAP). lanul de actiune privind preaderarea la NATO (etapa decisiva pentru tarile candidate la statutul de membru al Aliantei) nu a inclus-o si pe Georgia, o hotarare in acest sens urmand sa fie luata in luna decembrie.
Potrivit guvernului separatist oset, pana ieri 1600 de persoane ar fi fost ucise in urma ofensivei georgiene la Thinvali. In plin razboi informational, fortele rusesti de asa-zisa mentinere a pacii din Osetia de Sud au dezmintit, ieri, informatiile de presa potrivit carora Georgia si-a retras militarii din provincie, informeaza Agerpres. "Personal militar, armament si vehicule militare ale armatei georgiene raman in zona de conflict", a declarat presei Vladimir Ivanov, consilier al comandantului fortelor rusesti. Vladimir Putin, fostul presedinte rus, actualmente premier, s-a deplasat de urgenta in zona de conflict, direct de la Bejing. De pe front el i-a transmis presedintelui Dmitri Medvedev ca marturiile refugiatilor oseti confirma "un soi de genocid" la adresa populatiei rusesti.
Conform unui comunicat al Guvernului georgian, ieri, la pranz, prezenta militara rusa in Georgia fusese suplimentata cu 10.000 de militari rusi. Sase mii de militari au intrat in cursul noptii in republica separatista georgiana prorusa Osetia de Sud, prin tunelul Roki, dinspre republica rusa Osetia de Nord. Ceilalti 4000 de militari au sosit la bordul unor nave de razboi in Abhazia, o alta regiune separatista georgiana prorusa, specifica textul.
Ucraina blocheaza navele rusesti
Un oficial al marinei ruse a afirmat, ieri ca "in aceasta dimineata (ieri, n.red.), crucisatorul Moskva, vasul de patrulare Smetlivi, nave folosite la debarcarea de trupe si alte vase auxiliare au ocupat pozitiile stabilite in partea orientala a Marii Negre, in apropierea coastelor Georgiei". Aceeasi sursa a explicat ca respectivele ambarcatiuni sunt pregatite pentru misiuni operative sau umanitare in Osetia de Sud. Ucraina a amenintat ca va interzice navelor Flotei ruse de la Marea Neagra angajate in lupta impotriva Georgiei sa revina in portul lor de stationare Sevastopol, situat in sudul peninsulei Crimeea, avertizeaza un comunicat difuzat, ieri, de ministerul ucrainean de Externe, citat de Reuters. "Ucraina isi rezerva dreptul sa interzica navelor de razboi care ar lua parte la actiune (conflictul cu Georgia) sa se intoarca pe teritoriul ucrainean, pana la solutionarea conflictului". Documentul diplomatiei ucrainene precizeaza ca masura va fi adoptata "in conformitate cu dreptul si normele internationale" cu scopul de a evita "atragerea Ucrainei intr-un conflict militar" din cauza flotei ruse de la Marea Neagra, care isi are principala baza "pe teritoriu ucrainean", respectiv, in portul Sevastopol.
Cale libera pentru cazaci
Autoritatile separatiste din Transnistria au anuntat ca nu vor interzice voluntarilor din regiune sa plece in Osetia de Sud. Asa-zisul minister de Externe de la Tiraspol a condamnat "agresiunea Georgiei impotriva Osetiei de Sud" si a cerut comunitatii internationale, inclusiv statelor membre GUAM (din care fac parte Georgia, Ucraina, Azerbaidjan si Republica Moldova) "sa demonstreze in practica dorinta de reglementare pasnica a conflictelor in spatiul ex-sovietic", transmite Agerpres.
Inca de la izbucnirea conflictului, liderii cazacilor din Transnistria, Abhazia si Ucraina si-au anuntat sprijinul militar pentru Osetia de Sud, somand autoritatile de la Tbilisi sa inceteze agresiunea impotriva provinciei separatiste.
Atac cibernetic
In paralel cu raidurile aeriene efectuate de Rusia impotriva teritoriului Georgiei, hackerii, cel mai probabil chiar ofiteri rusi, au lansat, in ultimele ore, atacuri digitale asupra mai multor site-uri importante de la Tbilisi, noteaza ziarul Washington Post. Conform informatiilor furnizate de experti in securitate, care au monitorizat atacurile cibernetice, site-ul web al Ministerului de Afaceri Externe al Georgiei (mfa.gov.ge) a fost atacat de hackeri, iar pagina sa principala a fost inlocuita cu imagini care il infatisau pe presedintele georgian Saakasvili in postura de nazist. In prezent, site-ul nu mai functioneaza. Si site-ul georgian, Caucasus Network Tbilisi - unul dintre serverele comerciale de la Tbilisi - se afla sub tirul intens al atacurilor cibernetice in ultimele zile. Aceste atacuri coordonate amintesc de cele comise luna trecuta de hackeri asupra unor site-uri din Lituania. Acestia au difuzat sloganuri si simboluri pro-ruse, fiind vizate peste 300 de site-uri lituaniene.
Razboi pentru "autostrada hidrocarburilor"
Miza declansarii conflictului in Georgia este una energetica, avand in vedere ca Rusia vrea ca Europa sa nu ia in considerare acest fost stat sovietic pentru aprovizionarea strategica cu energie, considera autoritatile de la Tbilisi. Constienti de acest lucru, liderii europeni au decis ca miercuri, la Bruxelles, sa aiba loc o reuniune a ministrilor de Externe ai UE. O prima consecinta a conflictului ruso - georgian a si aparut. Azerbaidjanul a anuntat sambata ca si-a suspendat exporturile de petrol prin porturile georgiene Kulevi si Batumi.
Miza conflictului este "orientarea strategica a Georgiei si, prin urmare, posibilitatea ca Occidentul - SUA si europenii - sa conteze pe Georgia si, deci, pe Caucaz pentru aprovizionarea strategica", a afirmat, sambata, fostul ministru de Externe georgian, Salome Zurabisvili, informeaza Agerpres. Potrivit oficialului de la Tbilisi, Moscova nu-si doreste sa controleze regiunea in mod direct "ci sa demonstreze ca ea este in continuare instabila si deci nu poate fi o alternativa serioasa pentru tranzitul de hidrocarburi, asupra caruia Rusia pretinde in prezent ca detine monopolul". Fostul ministru georgian si-a argumentat afirmatia precizand ca Statele Unite sunt prezente direct in Georgia din 2002, Georgia fiind considerata strategica pentru oleductul Baku - Ceyhan, care asigura alimentarea cu titei a Marii Caspice catre Europa, prin Georgia. Reuters noteaza ca Georgia constituie o adevarata "autostrada" pentru hidrocarburile livrate Occidentului, doua conducte majore tranzitand capitala Tbilisi. Georgia si alte state de tranzit sunt obligate sa asigure securitatea conductelor, care au rute similare si transporta petrol si gaz provenind din apele teritoriale azere din Marea Caspica. Din Tbilisi, conductele se indreapta spre Turcia. Atat conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan, cat si gazoductul Baku-Tbilisi-Erzurum sunt vitale pentru Uniunea Europeana. Cele doua diminueaza dependenta statelor membre ale UE de resursele ruse si nu traverseaza teritoriul Rusiei. Conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan, inaugurata in 2006, are ca actionar majoritar compania British Petroleum. Cu o lungime de aproape 1680 de km, conducta poate transporta pana la un milion de barili de petrol azer pe zi. Este prima conducta care poate transporta titei provenind din Marea Caspica fara a tranzita Rusia. Conducta Baku-Tbilisi-Erzurum, cunoscuta si drept conducta Shakh-Deniz, preia gaz din zacamantul Shakh Deniz, din Marea Caspica si il transporta pana la Erzurum, in Turcia. Este operata in comun de British Petroleum si StatoilHydro.
Presedintia franceza a UE nu a exclus ca, dupa intrunirea ministrilor de Externe de miercuri, sa convoace si un summit european de criza, la care sa participe sefi de stat si de guvern.
Pagina de realizata de Ileana CORNEA si Luciana POP 
 Comentarii: 80 Afiseaza toate comentariile  
ei, Liviule ... ce mi-ai aflat la verificare ???   de Smekerezada
Si Romania ce zice?   de JohnGreen1
Kaakashvili loveste miseleste, dupa care arunca prosopu’ neavand timp sa-si schimbe diaper-ele.    de Zenn
pt DEHUI-MA-TZII : hai ca te-am    de ionion
@zenn   de chriscross
War between Russia and Georgia orchestrated from USA    de Zenn
Off topic si nu prea   de spaiu'
Scenariu...   de JohnGreen1
Romanasii si KOSOVO   de JohnGreen1
bey baieti   de OldPhil
pt DEHUI-MA-TZII :    de ionion
Russia builds up troops as Georgia fears ground invasion    de Zenn
Ce-i bai bolsevicule care traiesti din mila USA tu Zenn si cu altii ? ce nu-ti sta in gat    de ionion
Bai bolsevicilor mai primiti acuma viza SHENGEN cand o zbura Putin pe matura    de ionion
Numai de smecherii si asasinate ati umplut lumea ca mai bine ramanea granita ca in 89 si gata   de ionion
Ca Smiornov in sus ca Smirnov in jos - duceti-va bai la animalul ala si numai veniti   de ionion
War Updates - Israel Has $1 Billion Invested In Georgia   de Zenn
Pe de o parte vreti investitori pe de alta parte va arde de acte sexy cu kalashnikovurile   de ionion
Cica se ingroasa gluma ! ce gluma ? pai va trasneste USA in moalele capului de    de ionion
Dar ce va morfoleshte mintea atata : aveti bani sarantocilor ? Numai clampaniti impotriva    de ionion
US And Israel Behind Georgia's Stupidity, Suffering   de Zenn
War in Georgia: The Israeli connection    de Zenn
Se precipita marile.....pregatiti adaposturi betonate.....   de evreu normal
Alte minciuni vehiculate prin mass-media occidentala   de Evreu-rus
Hopaaaa ! Se ingroasa gluma ! Se pune de rezbel si la Bucuresti ...   de gili
Asa cu interbationalizatrea si globalizarea   de Giurgiu Crisan
I have a dream   de Giuseppe Cocos
McCain crede ca Georgia    de Giuseppe Cocos
Cine-a zis ca americanii nu-i ajuta?   de Giuseppe Cocos
Omul invizibil devine realitate   de alex dalaion
Putin a stiut ca UE va intoarce capul si ishi va coborii pantaloni   de Rhodos
Abandonarea oamenilor ...   de Liviu2002j
Defense Shield   de alex dalaion
Tilharii rusesti au tras asupra ministrilor de externe francez si suedez ...   de gili
"Eroul" McCain a afirmat ca Rusia ca nu ar fi trebuit sa intervina de partea Osetiei de S   de Evreu-rus
Pentru BOVINE : tu lasa-l pe roy in pace : eu sunt crestin si tu esti bolsevic din bunici    de ionion
Copii Bizonului apai Georgia (Gruzia, Iveria ori Iberia de Est) sa- nascut abandonata   de Ghita Bizonu'
Email din Georgia   de roy
..**   de ug
Reteta cotrpirilor moderne-step by step: Versiunea Federatiei Ruse   de Topor
Ha-ha, UCK-ul lui Shakasvili ia pe coaja +vaicareala obisnuita cand nu merge jmecheria cum vrea NATO   de SpargeLL
Poporul oset este deci format in majoritate din cetatzeni rusi    de laur
   de florinmac
Hai ca asta-i buna...   de alwis46
Am asteptat ceva mai inteligent din partea romanilor, sau poate moldo-romanilor...   de Igor
Doua intrebari care (nu stiu de ce) nu se pun   de Ghita Bizonu'
Interesant - din New York Times   de roy
Mda. Si cand a fost altminteri ?! Dupa reuniunea de la Bucuresti   de Ghita Bizonu'
Ciudatenie   de M_D_L
Impacarea lui Bush definitiv cu Laura; ar traii fericiti pana cand moartea ii va desparte   de Atamild
rusilor le poate fi rusine acum cel mai mult ca sint rusi,   de silviana
Trebuie incetata orice fel de relatie cu teritoriile din Prut si Nistru. Romania are nevoie    de ionion
Ucraina trebuie invitata la Comandamentul NATO pentru consultari in colaborarea mai stransa   de ionion
Trebuie reconstruit zidul berlinez, bineinteles nu la Berlin....dar LA PRUT !   de ionion
Ecoul se va produce - din pacate.   de ionion
Georgia s-a abandonat singura   de FB
Sprijinul asteptat?   de Alcor
Occidentul invins cu propriile arme!!!   de Kermit
Komunicat de presa ...   de gili
BOICOT BOICOT BOICOT - Berea Blatika prosteste ~ Nu mai cumpara ruseste   de cercetas
Schizofrenicul Christiaan   de Giurgiu Crisan
BOICOT TOTAL! Cine cumpara ruseste#Are capu ca de peste#Cine la vodka pofteste#Pe Putin il veseleste   de cercetas
BOICOT TOTAL - nu mai cumpara nimic rusesc (in afara de petrol ofcourse :-)   de cercetas
In cazul in care intilnesti un tarorist CIA sau Mosad , gurile rele spun ca nu ar fi tocamai sanatos   de gili
VISUL LUI BASESCU CEL MARE   de ninelus
Fara alte comentarii   de Klaus Steinberg
A fost desconspirat   de evreu normal
Bhey, dar pe unde or fi supermanii amerloci, bhey ????   de Pinkie
Supusa agresiunii ruse, mica republica de la Marea Neagra nu primeste sprijinul asteptat .   de alex dalaion
Diferente intre Rusia si Georgia   de Evreu-rus
"rossia vaiu" asta stiu, dar cu se zice la jefuieste? Asta trebuie sa fie un cuvant curent    de cercetas
   de Pinkie
Razboiul...   de alex dalaion
Mai baieti , mai rasfirati mai , mai rasfirati ...   de gili
Liderii gruzini   de Tzarul Putin
iarasi petrolul...   de dorumare
Osetinii-Alanii   de Tzarul Putin
Pentru autoarele articolelor: Fetelor dar voi ati fost in concediu?   de romanul
La fel ca Serbia in 1999...   de Tzarul Putin
O sugestie pentru redactia ZIUA, ( NET-edition )   de Klaus Steinberg
A r h i v a
  Isarescu ingroapa Becali Bank    3 comentarii
  CSAT in concediu    6 comentarii
  Moartea pe sosele    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Abandonarea Georgiei (3383 afisari)
 Isarescu ingroapa Becali Bank (2803 afisari)
 Batalia de la Marea Neagra (2560 afisari)
 Lamurirea unei confuzii: "Patapievici, omul lui Basescu" (2258 afisari)
 Domnule Presedinte, (2148 afisari)
 Atleti cu sex incert la Jocurile Olimpice (3038 afisari)
 Presa rusa: Mihail Saakasvili a incercat sa se sinucida (2904 afisari)
 Performantele armatei georgiene, surprinzatoare pentru instructorii militari israelieni (2106 afisari)
 Doua batalioane de ceceni pro-rusi se vor muta pe teritoriul Georgiei (1851 afisari)
 Noi dezvaluiri in cazul McCann: Maddie, surprinsa de camerele de supraveghere ale unei banci din Bruxelles (VIDEO)  (1691 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01995 sec.