Ziua Logo
  Nr. 4305 de vineri, 8 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Guvernul, intre potenta si impotenta
Sorin ROSCA STANESCU 
-- Disputa din jurul prelungirii mandatului lui Daniel Morar ori schimbarii acestuia din functia de sef al Directiei Nationale Anticoruptie a atins o cota atat de inalta, incat este pusa la grea incercare fie credibilitatea Guvernului Tariceanu, fie puterea de foc a celeilalte parti beligerante. Grupata in jurul Palatului Cotroceni. Iar interventia de zilele trecute a Comisiei Europene in favoarea lui Daniel Morar complica situatia, in loc sa o simplifice. Pentru ca, fara a transa conflictul, ea obliga Executivul sa riposteze. Daca nu explicit, printr-o nota de protest pe care nu a formulat-o, atunci implicit, prin ignorarea avertismentului Comisiei Europene. Ce se va intampla pe 12 august?
OperaTiunea "salvarea lui Daniel Morar" este extrem de importanta pentru Cotroceni si, de aceea, a fost desfasurata, pana in prezent, cu mare abilitate. De ce afirm aceste doua lucruri? Sa ne imaginam ce s-ar intampla daca, si in cazul DNA, s-ar repeta scenariul de la Primaria Generala a Capitalei. Daca si aceasta reduta ar cadea, Traian Basescu ar avea, in mod evident, resurse mai mici de a actiona impotriva adversarilor sai. Plesnitul acestora peste obraz cu dosare penale ar inceta. Ca urmare, mai putini politicieni si oameni de afaceri s-ar teme de Cotroceni. Campania electorala ar beneficia de resurse umane si financiare mai mici. PD-L nu ar mai putea depasi de zece ori, in cursa cheltuielilor de campanie, celelalte partide. Dar ce a facut Oprescu, odata instalat la Primarie? S-a uitat in dosare. Si a constatat grave ilegalitati. Motiv pentru care nu numai ca a demis din functie diferite persoane, dar a initiat si va initia in continuare plangeri penale.
InsuSi Traian BAsescu este pe cale sa se aleaga cu una pentru terenul concesionat pagubos si fraudulos in complexul expozitional, in favoarea unor afaceristi imobiliari. Daca se intra intr-un asemenea scenariu, prin numirea la DNA a unui nou sef, atunci pericolul la care poate fi expus Palatul Cotroceni creste exponential. Iata doua motive suficient de puternice pentru mobilizarea tuturor resurselor disponibile, in scopul mentinerii lui Morar.
La Comisia EuropeanA s-a actionat pe trei cai. Prin intermediul Monicai Macovei, care a fost din nou reactivata. Si nimeni nu poate contesta ca, atunci cand se smiorcaie, Macovei nu o face cu talent. Apoi sunt cele cateva organizatii ale societatii civile aflate sub controlul lui Traian Basescu, direct sau prin intermediul generosului buget al Institutului Cultural Roman. In fine, nu a fost neglijata nici componenta politica. Traian Basescu, dupa ce si-a dat partidul de trei ori peste cap, si-a pus el insusi in locul etichetei de socialist, eticheta de popular. Iar Comisia Europeana cu pricina este dominata de populari. De ce nu ar sari acestia in ajutorul aproapelui? Sa admitem insa ca, dincolo de aceste imprejurari, Comisia Europeana crede sincer ca Daniel Morar este cheia stabilitatii principalei institutii de lupta impotriva coruptiei si ca acesta este excelent mobilat, sub aspect moral, profesional si intelectual. Sa admitem ca toti partizanii neprelungirii mandatului acestuia se insala. Unii fiind de buna-credinta, iar altii de rea-credinta. In aceste conditii chiar, cum ar putea fi cantarite optiunile Guvernului?
DacA, dupA toatA tevatura, Guvernul Tariceanu prelungeste mandatul lui Daniel Morar, atunci el consimte in mod explicit si public la cateva concluzii grave. Prima, si cea mai importanta, este ca niciuna dintre acuzatiile indreptate impotriva acestuia cu privire la generarea, din zona politica, a unor investigatii penale nu sta in picioare. Din aceasta perspectiva, Daniel Morar ar fi curat ca un nufar. In al doilea rand, Guvernul ar trebui sa acuze implicit Justitia ca este corupta si, in cel mai bun caz, partinitoare. De vreme ce a respins atat de multe dosare furnizate de Daniel Morar. In al treilea rand, politic vorbind, pentru PNL, prelungirea mandatului ar insemna o capitulare in fata lui Basescu. Si, in al patrulea rand, pentru Guvern ar fi o capitulare fata de Comisia Europeana. Revin maine.
 Comentarii: 13 Afiseaza toate comentariile  
cred ca sunt probleme cu site-ul, comentariul dedicat articolului domnului Hossu-Longin a intrat    de andreifodor
probabil multi dintre cei care pot nu mai sunt interesati sa voteze   de andreifodor
Morar va fi evident schimbat   de andreifodor
Intrebare pentru SRS   de 1octav
Domnului Mutu   de La Grandiflora
Cand aude SRA de justitie...   de La Grandiflora
Dle Rosca postul de ministru la Justitie te asteapta !   de sorge
Hai la lupta cea mare !   de alwis46
Fiecare la rindul sau   de Nicu Pruna
Trebuie schimbat...   de Mutu
ziaristul   de Radu Dragan
zile sorinele   de costicaa
"Hotii si vardistii"   de Harabula
A r h i v a
  Sfarsitul sau nesfarsitul lui Daniel Morar    2008-08-07
  Mascarada    2008-08-02
  Alegeri mascate    2008-07-31
  Atac la demnitatea nationala    2008-07-25
  Oprescu la razboi    2008-07-18
 Top afisari / comentarii 
 Salarii nesimtite din banii nostri (4262 afisari)
 Guvernul, intre potenta si impotenta (1505 afisari)
 Tari si militieni (1114 afisari)
 Poneiul cu svastica in dezbatere publica (1095 afisari)
 Semnatura electronica ramane pe hartie (978 afisari)
 Ziua butonului rosu se apropie pentru Big Bang  (2235 afisari)
 Georgia s-a aruncat intr-un demers hazardat impotriva Osetiei de Sud (1775 afisari)
 Violata si vanduta pentru 400 de lei si doua vaci (1684 afisari)
 Armata rusă și armata georgiană, in cifre (1630 afisari)
 Surpriza: Miss Univers, la un pas de a-si pierde titlul din cauza unor fotografii nud (1577 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.10086 sec.