Ziua Logo
  Nr. 4304 de joi, 7 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Semne bune anul are, dar...
-- Daca e vorba sa ne luam dupa cresterea cheltuielilor populatiei si a salariilor, asa cum se reflecta ea in statisticile oficiale, trebuie sa ne bucuram... Salariile au crescut cu 24% fata de iunie 2007, iar in prima jumatate a anului romanii au cumparat 1251 de automobile noi, desi in alte tari cumparaturile au scazut. Numai ca a crescut la noi si numarul executarilor silite ale ipotecilor bancare, adica al falimentelor de la 1900 la 3000, ceea ce nu-i a bine.
Sunt romAnii un popor cheltuitor? Inteleg unii din ei libertatea gresit ca reactie la privatiunile impuse de ceausism? Exista, poate la unii, si precedentul istoric al boierilor care si-au tocat averile in cazinouri, inainte de primul razboi mondial. Oricum ar fi, anul acesta, peste 300.000 de romani vor pleca in Grecia, 250.000 in Bulgaria, 35.000 in Spania, alti 35.000 in Tunisia. Cum stam cu turismul extern, insa? Anul trecut a fost al doilea, consecutiv, in care strainii au cheltuit in Romania mai putini bani decat romanii in strainatate. Acesti bani reprezinta biletele achizitionate prin agentiile de turism; la ei se adauga cheltuielile celor care merg in strainatate pe cont propriu.
Nu putem decAt sA ne bucurAm ca romanii profita, din plin, de avantajele dreptului de a calatori liber, drept pe care Ceausestii il refuzau cetatenilor. In felul acesta, cunoscand si alte tari, efectele revolutiei din decembrie 1989 vor trece treptat din sfera placerii (importanta si ea, desigur), in aceea a culturii in sens larg.
Pe de altA parte, este inadmisibil ca un concediu in Spania, de pilda, sa fie mai ieftin decat unul la Mamaia sau Eforie...
IncA un lucru se mai cere subliniat: sezonul turistic este la noi mai scurt decat in tarile din sud si asta inseamna ca ele sunt, sub acest raport, mai competitive. Acesta a fost, inainte de 1940, motivul pentru care turismul romanesc, desi masiv subventionat de stat, nu era rentabil... Situatia s-a schimbat acum, in bine, cu ajutorul globalizarii.
DupA cum se pare, intreprinzatorii romani au reusit sa rezolve problema rentabilitatii!
Dar sA nu ne grAbim cu felicitArile! Importanta este si pentru turism asezarea economiei nationale pe o baza ferma, astfel ca in tara sa apara infrastructura necesara dezvoltarii turismului, nu numai sub forma hotelurilor si restaurantelor, ci si a cailor de comunicatii, domeniu in care statului ii revine rolul principal.
Serban ORESCU 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Cresterea salariilor? Unde?   de dord
Deci musiu comunismu in Romania dateaza de pe vremea lu regele ?!   de Ghita Bizonu'
A r h i v a
  Noul blocaj transatlantic    5 comentarii
  Editorialul cititorului    
 Top afisari / comentarii 
 SIE si SRI ne spioneaza prin satelit (4304 afisari)
 Sfarsitul sau nesfarsitul lui Daniel Morar (1965 afisari)
 Oprescu da piept cu "Basarab" (1268 afisari)
 Rusia ridica Scutul (1127 afisari)
 Inlocuitor pentru Morar (898 afisari)
 Bulgaria va fi lovita de un virus periculos ce ar putea ameninta si Romania (3288 afisari)
 S-a trezit in timp ce medicii se pregateau sa-i faca autopsia  (3179 afisari)
 Un angajat roman al ICR New York, in ipostaze indecente  (2784 afisari)
 Atentie la webcamul de pe computer! (2511 afisari)
 Un brazilian a facut sex cu 400 de vaci (1730 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00792 sec.