Ziua Logo
  Nr. 4304 de joi, 7 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Noul blocaj transatlantic
-- Recentul turneu european al lui Barack Obama a lasat sa se inteleaga ca senatorul de Illinois este alesul Europei ca viitor presedinte al Americii. Dar europenii nu trebuie sa se astepte la prea multe. Desi, probabil, Obama ar putea readuce politetea discursului transatlantic, sursele frictiunii sunt mult mai profunde. Interesele geo-politice ale Americii si Europei s-au distantat, si ar putea sa se intample asta si in continuare, indiferent de cine va fi presedintele SUA.
Pentru stoparea acestei alienAri progresive, vor fi necesare schimbari majore in privinta conceptiei si a politicii pe cele doua parti ale Atlanticului. Statele Unite vor trebui sa inceteze sa isi mai defineasca interesele transatlantice in termenii unei mentalitati hegemonice si Europa va trebui sa preia controlul deplin asupra regiunii sale.(...) Asa cum spuneau, la unison, Charles de Gaulle si Winston Churchill: "Cand s-a spus si s-a facut totul, Marea Britanie este o insula, Franta este capatul unui continent; America este o alta lume". Amandoi au inteles atunci ca, timp de secole, Canalul Manecii a fost o formidabila bariera geopolitica la partajarea durabila a intereselor intre Marea Britanie si Franta. Daca acest Canal a reprezentat o astfel de bariera, legaturile durabile din jurul Atlanticului par putin plauzibile. Cu alte cuvinte, din aceasta perspectiva, cele mai puternice si mai bogate spatii economice ale lumii, Uniunea Europeana si SUA, sunt condamnate sa fie rivale, chiar si cand sunt aliate. In realitate, interesul geopolitic transatlantic a fost impartit intre SUA si o parte a Europei impotriva celeilalte.
O datA cu destrAmarea Uniunii Sovietice in 1991, alianta transatlantica s-a confruntat cu noi realitati. Intere�sele UE si SUA s-au redefinit in mod expansiv. Fara o armata sovietica masiva in mijlocul Germaniei, Europa a incetat sa mai fie ferm divizata intre emisferele estica si vestica. Sfarsitul Uniunii Sovietice a incurajat elitele politice din SUA sa construiasca o viziune "unipolara" a intereselor si pozitiei globale ale Americii. Acest trend s-a accelerat pe masura ce actuala administratie Bush a incercat sa construiasca o hegemonie globala unilaterala pentru "Razboiul impotriva terorismului", fapt care a provocat o anxietate sporita in "Vechea Europa". Desi invadarea americana a Afganistanului a fost unanim considerata drept justificata, invazia anglo-americana in Irak a produs o fisura intre SUA si doi dintre aliatii sai continentali majori, Franta si Germania, care au fost sustinute de Rusia si China(...). Treptat, Europa a aparut mult mai unita in opozitia sa fata de pretentiile si politicile unipolare ale Americii. Si, dupa realegerea sa in 2004, Bush s-a dovedit mult mai conciliant. Plecarea lui Blair l-a lasat insa pe Bush tot mai izolat din punct de vedere diplomatic, iar schimbarile de guvern de la Paris si Berlin au adus doar imbunatatiri superficiale.(...). Motivele renuntarii Europei sunt eminamente geopolitice. Legaturile estice ale Europei sunt cu Rusia, iar cele sudice cu lumea musulmana. Iar Europa are nevoie de relatii bune cu ambele parti pentru a intra pe aceste piete si a-si asigura stabilitatea interna.
ExistA ceva sa restabileasca vechea armonie transatlantica? O relansare puternica a imperialismului Rusiei sau un raz�boi al civilizatiilor cu lumea musulmana ar putea provoca o amenintare atat de autoritara, incat o Europa inspaimantata si-ar putea relua dependenta din timpul Razboiului Rece fata de America. Dar Europa nu va fi nerabdatoare sa aiba parte de o astfel de perspectiva si se va stradui sa construiasca o relatie de colaborare cu vecinii sai regionali. Desigur, definitiile Americii privind rolul sau in lume s-ar putea schimba. Asteptarile unipolare ale Americii nu au fost ratificate de evenimente. Iar acum exista o opozitie considerabila fata de aceasta viziune chiar in interiorul SUA.(...) Ceea ce nu pare clar este daca o Europa puternica si unita cu vecinii sai nu va intra cu usurinta intr-o alianta transatlantica stransa cu o America aflata in prezent in cautarea hegemoniei globale.
David P. Calleo este profesor si director la Universitatea Johns Hopkins
Copyright: Project Syndicate/Europe's World, 2008
www.project-syndicate.org
David P. Calleo 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Nu vad nici un motiv de adversitate   de Paul din Ohio
nu america e o alta lume,   de silviana
asadar si prin urmare grecii fac comertz pe mare   de laur
Vezi sa nu    de Ghita Bizonu'
Splendid articol!   de cercetas
A r h i v a
  Semne bune anul are, dar...    2 comentarii
  Editorialul cititorului    
 Top afisari / comentarii 
 SIE si SRI ne spioneaza prin satelit (4304 afisari)
 Sfarsitul sau nesfarsitul lui Daniel Morar (1965 afisari)
 Oprescu da piept cu "Basarab" (1268 afisari)
 Rusia ridica Scutul (1127 afisari)
 Inlocuitor pentru Morar (898 afisari)
 Bulgaria va fi lovita de un virus periculos ce ar putea ameninta si Romania (3288 afisari)
 S-a trezit in timp ce medicii se pregateau sa-i faca autopsia  (3179 afisari)
 Un angajat roman al ICR New York, in ipostaze indecente  (2784 afisari)
 Atentie la webcamul de pe computer! (2511 afisari)
 Un brazilian a facut sex cu 400 de vaci (1730 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00917 sec.