Ziua Logo
  Nr. 4304 de joi, 7 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Traian Basescu a iesit la rampa
-- Presedintele Traian Basescu a recomandat ieri politicienilor si presei sa nu politizeze Raportul Comisiei Europene pe domeniul Justitiei, precizand ca CE nu poate fi pacalita de dezbateri politice, cum ca DNA ar lucra la comanda. El a raspuns astfel criticilor venite din partea unor ONG-uri, care ieri au solicitat inlocuirea din fruntea DNA a lui Daniel Morar. Seful statului a subliniat ca intr-un paragraf din documentul suport al Raportului se precizeaza ca numarul si profilul noilor investigatii initiate de DNA dezvaluie o evolutie pozitiva si impartiala in problema luptei impotriva coruptiei. El nu a pierdut ocazia sa mentioneze ca "daca exista o structura acuzata de politizare, aceasta este Parlamentul".
Basescu a identificat in urma discutiilor avute cu institutiile din domeniul justitiei patru cerinte majore din partea UE: transparenta activitatii CSM, eficientizarea ANI, lupta impotriva coruptiei la nivel inalt si din administratia locala. Seful statului a subliniat ca raportul de tara pe justitie a fost unul echilibrat si in acelasi timp a surprins cu exactitate zonele in care Romania a inregistrat progrese, dar si cele in care nu au fost respectate angajamentele luate la semnarea tratatului de intrare in UE. "Esential este sa nu politizam dezbaterea despre raport si justitie, toate interventiile poli�ticienilor au aratat o indarjire in a politiza realitatile", a insistat presedintele.
Responsabilitatea CSM
El a amintit ca unul din obiectivele asumate vizeaza CSM, cresterea nivelului de transparenta in activitatea acestei institutii, fapt ce nu s-a intamplat, dupa cum s-a consemnat in Raport. "CSM are responsabilitatea sa creasca nivelul de transparenta a actiunilor din justitie, dar si a propriilor actiuni, trebuie sa aiba seriozitatea sanctiunilor aplicate magistratilor care nu respecta legea, transparenta in promovarile la nivel teritorial", ce nu au fost realizate de CSM, a aratat seful statului. El a mentionat si ca ANI a fost creata, dar trebuie facuta functionala, dupa cum se arata si in Raportul Comisiei.
Parlamentul acuzat
Basescu a accentuat ca, in documentul european, la capitolul privind lupta eficienta impotriva coruptiei, exista o parte negativa ce vizeaza actiuni ale Parlamentului si ale politicienilor. "Comisia nu poate fi pacalita cu dezbaterile politice ca DNA ar lucra la comanda, e si dificil sa convingi pe cineva ca un dosar e politic cand acolo gasesti marturiile propriilor colaboratori ai celor anchetati. Daca exista o structura acuzata de politizare, aceasta e Parlamentul", a concluzionat presedintele.
"Sa ne propunem ca obiectiv incetarea monitorizarii pe justitie in iulie 2009", a cerut presedintele, adaugand: "Daca anul acesta vom spune ca nu mai facem nimic pentru ca vin alegerile, in noiembrie probabil, daca vom avea acest comportament-raportul va fi la fel de negativ ca acesta".
Cristian ANDREI 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
vorba Razvratitului   de doctorul
Hei! Mos Teaca ce faci? Ia trage tu un articol mare sa ne inveti cum este cu politizarea   de Razvratitul
Cineva, "nu spui cine,persoana importanta" folosind mintea unui Cocos a constatat    de Razvratitul
Si eu care traiam cu iluzia ca Parlamentul este apolitic   de Socrate
A r h i v a
  Inlocuitor pentru Morar    5 comentarii
  Doina Cornea tine la unitatea PNTCD    6 comentarii
  PD-L are probleme cu usa    
  Cu uninominalul prin tara    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 SIE si SRI ne spioneaza prin satelit (4304 afisari)
 Sfarsitul sau nesfarsitul lui Daniel Morar (1965 afisari)
 Oprescu da piept cu "Basarab" (1268 afisari)
 Rusia ridica Scutul (1127 afisari)
 Inlocuitor pentru Morar (898 afisari)
 Bulgaria va fi lovita de un virus periculos ce ar putea ameninta si Romania (3288 afisari)
 S-a trezit in timp ce medicii se pregateau sa-i faca autopsia  (3179 afisari)
 Un angajat roman al ICR New York, in ipostaze indecente  (2784 afisari)
 Atentie la webcamul de pe computer! (2511 afisari)
 Un brazilian a facut sex cu 400 de vaci (1730 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00897 sec.