Ziua Logo
  Nr. 4304 de joi, 7 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Cancerul mediatic
-- In lumea mass-media lucreaza un cancer. Numele lui este rating. Originea lui nu este mediatica. Cauzele sale au aparut atunci cand in civilizatia comunismului au inceput sa fie gindite in logica economica a cererii si ofertei lucruri care nu sunt marfuri prin natura lor: valorile artistice, educatia, ideile.
Imaginati-va ca vom ajunge sa dam pe mana rating-ului matematica, fizica si biologia. Sunt cele din urma domenii ale spiritului modern care inca mai scapa de cancerul mediatic. Cand teoriile cosmologice vor fi dezbatute prin televoting, putem merge sa ne culcam intr-un nou somn preistoric, intr-o noua barbarie.
Ei, bine, desi aproape totul a fost convertit, azi, in rating (audienta, tiraj etc.), nimic pe lumea asta nu deranjeaza mai mult decat succesul mediatic. Impotriva unui succes editorial fara precedent, la noi, acela al lui Horia-Roman Patapievici, s-a pornit o rascoala publicistica rasunatoare: de ce el are vanzari mari si noi nu? Rasculatii au hotarit ca acest afront contra bunelor maniere ale insuccesului personal n-ar putea fi explicat decat prin chestii dezonorante: cripto-legionarism, cripto-fascism, cripto-antisemitism etc. Adica ei, rasculatii, urasc aceste chestii, dar, in acelasi timp, le considera a fi foarte populare. Altfel nu si-ar putea explica inexplicabilul unui succes ca acela al lui Horia-Roman Patapievici. In concluzie, ei, rasculatii ar fi adevaratii elitisti.
La polul opus (cartile lui Patapievici fiind scrise la cel mai inalt nivel al argumentatiei) se petrece un alt fenomen de succes inexplicabil. Fenomenul OTV. Televiziune populara de noapte, cu varful de audienta de la 10 seara la 4 dimineata, OTV-ul a devenit ceea ce era revista "Flacara" in anii '70-'80 ai secolului trecut: sute de oameni vin zilnic la sediul OTV sa-si caute dreptatea pe care autoritatile statului nu sunt dispuse sa o intrupeze altfel decat prin troc mafiot de servicii.
Ce vina are o astfel de televiziune? Mai multe. Succesul fulminant in pofida asteptarilor elitiste. Adica "uite ce prost e poporul asta!". Ceea ce poate fi chiar adevarat, dar elitele nu repara nimic daca se multumesc cu dispretul fata de OTV. Apoi, faptul ca dezvaluie zi de zi si in proportie de masa esecul Justitiei din Romania. Dar vina cea mai mare, intre 10 seara si miezul noptii, este ca produce mari pagube in asteptarile de incasari din publicitate ale celorlalte televiziuni.
Aceasta din urma "vina" i-a coalizat pe patronii celorlalte televiziuni intr-un razboi pe viata si pe moarte impotriva noului. Adrian Paunescu, "paratul" Dan Diaconescu, creatorul acestui curent de simpatie populara care este OTV, cu "rating"-urile sale periculos de mari pentru toti ceilalti patroni de televiziune din Romania.
Grav (dar tipic!) este ca, in ultima vreme, CNA-ul a cedat presiunilor politice ale acestor patroni si cauta cu lumanarea argumente legale sa falimenteze ori sa desfiinteze OTV.
DacA vor reuSi (si vor reusi, cu siguranta!), oamenii de rand din Romania (prostimea, nu-i asa) vor fi castigat inca una din acele rivolutii care ne-au facut de bafta in lume.
Ioan Buduca 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Nea buduca incurca termenii. Nu ca m-ar mira   de Shadow
Nu ascult, vizionez, plac, ....   de ham
A r h i v a
  "Vreau sa fac filmul acesta"    
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 SIE si SRI ne spioneaza prin satelit (4304 afisari)
 Sfarsitul sau nesfarsitul lui Daniel Morar (1965 afisari)
 Oprescu da piept cu "Basarab" (1268 afisari)
 Rusia ridica Scutul (1127 afisari)
 Inlocuitor pentru Morar (898 afisari)
 Bulgaria va fi lovita de un virus periculos ce ar putea ameninta si Romania (3288 afisari)
 S-a trezit in timp ce medicii se pregateau sa-i faca autopsia  (3179 afisari)
 Un angajat roman al ICR New York, in ipostaze indecente  (2784 afisari)
 Atentie la webcamul de pe computer! (2511 afisari)
 Un brazilian a facut sex cu 400 de vaci (1730 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01112 sec.