Ziua Logo
  Nr. 4301 de luni, 4 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Miracolul comunitar de la Otopeni
-- Stirea ca echipa de fotbal C.S. Otopeni a promovat in Liga I de fotbal nu s-a bucurat de atentie, mai ales ca evenimentul s-a produs inainte de primul tur al alegerilor locale. Daca te uiti pe harta Romaniei, multe orase mari, municipii, resedinte de judet, nu au echipe in prima liga de fotbal.
Or, orASelul Otopeni (acum cativa ani, comuna), din judetul Ilfov, cu doar 10.000 de locuitori, a reusit sa-si promoveze echipa de fotbal in prima divizie. Otopeniul are de cativa ani echipa in prima liga de baschet a tarii. Oare cati stiu ca echipa de sah din acest orasel a reusit sa obtina titlul suprem la Campionatul Mondial de sah scolar pe echipe? In spatele performantelor din aceste sporturi si din altele se ascunde o viata comunitara intensa si o administratie locala model.
Lumea din Otopeni spune ca reusitele edilitare, urbanistice, sportive si de alt tip se datoreaza consiliului local si primarului Gheorghe Constantin Silviu, de la PNL. Acum 4 ani a castigat alegerile din primul tur, cu peste 80% din voturi, iar oamenii l-au apreciat ca gospodar. Anul acesta a fost reales (pentru a treia oara), cu 88% din voturi, tot din primul tur in anii din urma au venit si performantele din sport, care au ridicat patriotismul local la cote mari. De cativa ani, echipa de fotbal din Otopeni a fost aproape de promovare.
JudeTul Ilfov a devenit faimos anul acesta: aici a fost cea mai inalta cota de participare cetateneasca la vot (64%, de doua ori mai mare decat in invecinatul Bucuresti), dar si scandalurile electorale din diferite localitati ilfovene. La Otopeni nu a fost scandal. Pentru ca lucrurile sunt asezate. Otopeniul este cunoscut datorita aeroportului international - principala poarta de intrare in tara noastra. Tot prin Otopeni trece si DN 1, imediat dupa iesirea din Bucuresti. Pe oriunde mergi, te uimesc numeroasele firme, magazine, vile, blocuri construite recent. Otopeniul este localitatea din judetul Ilfov cu cel mai mare buget local. Multi au beneficiat de restituirea pamanturilor, le-au vandut ulterior, fiind acum prosperi. Primarul a asfaltat drumurile, a extins reteaua electrica, cea de gaze, iar canalizarea este in extindere. Strazile sunt curate, peste se planteaza flori, pomi fructiferi sau decorativi, iar acum cateva luni a aparut in zona DN 1-Otopeni un proiect de "land-art"- sculpturi moderne, in culori vii. Primarul ii cunoaste personal pe toti locuitorii, le-a rezolvat problemele, stie de ce au nevoie si le sta mereu la dispozitie. La fiecare sfarsit de saptamana, au loc concerte de muzica, spectacole de teatru ori alte manifestari culturale. Dezvoltarea comunitara de aici este una model. Echipele de baschet, fotbal, sah, de arte martiale sau din alte sporturi au venit firesc, ca o completare a nevoilor oamenilor de petrecere a timpului liber.
Nu Stiu cAt va rezista C.S. Otopeni in prima liga. Mai important decat promovarea echipei alaturi de Steaua, Rapid, Dinamo, CFR Cluj, Poli Timisoara, este faptul ca acest orasel s-a dezvoltat atat de puternic, incat poate sa sustina o echipa in prima liga. Si mai important este ca oraselul, aflat aproape de ce va fi zona metropolitana a Bucurestiului, ofera o alternativa de viata comunitara, diferita de viata aglomerata si poluata din marile orase. Pentru toate oraselele mici sau pentru comunele mari, Otopeniul este un model de dezvoltare comunitara. Unii spun ca toate se datoreaza primarului, pentru ca omul sfinteste locul. Altii spun ca mai important a fost consiliul local. Ar fi fost insa imposibil ca Otopeniul sa se dezvolte fara spiritul comunitar al locuitorilor. Si totusi oamenii sunt inca nemultumiti, din pricina centralizarii excesive, care ii impiedica sa duca la bun sfarsit toate proiectele de dezvoltare. Dupa alegerile locale din 2008, tema descentralizarii este principala miza politica din Romania. Iar tot mai multi vor pleca din marile orase prost administrate catre orasele bine gospodarite din zonele metropolitane.
Dan PAVEL 
A r h i v a
  Viata e in alta parte?    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Steaua in foame (2201 afisari)
 Karadzici aparat de musulmani (1586 afisari)
 Udrea acuzata ca vorbeste cu Mazare (1291 afisari)
 Ruleta cu parlamentari (1210 afisari)
 PD-L, PSD si PNL impart puterea (1186 afisari)
 Stefan Andrei povesteste cine a ars, in 1989, cadavrele de la Timisoara (ASCULTATI INTERVIUL) (5090 afisari)
 Sharon Stone a dat in mintea lui Demi Moore: Si-a tras iubit cu mult mai tanar, cu care se faleste la evenimentele mondene  (2564 afisari)
 Un iesean i-a daruit fiului sau, de ziua lui, o partida de sex cu o minora (2340 afisari)
 La 62 de ani, Rambo-Stallone isi bronzeaza muschii plini de steroizi in Insulele Baleare (1816 afisari)
 Un motociclist de 23 de ani si-a pierdut viata in urma unui accident ingrozitor - VIDEO (1617 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00943 sec.