Ziua Logo
  Nr. 4300 de sambata, 2 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Sport
Minunile Chinei
-- ZIUA a vizitat marile obiective turistice ale Bejingului, Orasul Interzis si Marele Zid
Mai sunt doar opt zile pana la debutul JO 2008, iar sportivii din delegatia Romaniei la Beijing par sa se fi acomodat deja cu atmosfera de vis din Satul Olimpic si din bazele care vor gazdui cele mai importante intreceri sportive ale Planetei. Printre reprize de ploaie comandate, care trebuie sa recunoastem, au "spalat" teribil cerul din Beijing, si raiduri la bazele de antrenament, am gasit o "fereastra", ieri, ca sa vizitam doua din minunile Chinei.
Plasat in inima Beijingului, Orasul Interzis este cel mai mare si cel mai bine pastrat complex de cladiri vechi. Constructia acestuia a inceput in timpul domniei imparatului Ming al III-lea, in 1406 si a continuat timp de 14 ani. In 1421, dupa renovarea Marelui Canal, Capitala dinastiei Ming (1368-1644) a fost mutata din Nanjing la Beijing. Timp de 491 de ani, in perioada a doua dinastii in care au condus 24 de imparati, complexul a servit drept Palat imperial, centru al guvernarii chineze. In 1925 a fost transformat in muzeu, de atunci fiind deschis publicului din toata lumea care forfoteste de dimineata pana la inchidere pe aleile si gradinile ansamblului, fiecare vanand locuri si unghiuri cat mai potrivite pentru poze de neuitat. Cu toate ca am parcurs 60 de kilometri cu autocarul din zona de nord a Beijingului, aproape de Inelul Verde, Marele Zid este considerat ca facand parte din periferia imensei Capitale chineze. Constructia zidului a inceput in secolul al VII-lea i.Ch. intre anii 770-221 i.Ch. Dupa acest an, Qin Shi Huang a unificat China pentru prima oara sub dinastia Qin. Ca prim imparat, acesta a inceput propriul sau proiect de constructie al zidului prin legarea unor sectiuni separate realizate in timpul altor regi, avand ca scop apararea de eventuali inamici. Cand a fost terminat in 206 i.Ch., Marele Zid masura mai bine de 5.000 de kilometri. Ulterior, alte dinastii au adaugat alte sectiuni sau au reconstuit altele. Sectiunea plasata in nordul Beijingului a fost construita in mare parte in timpul dinastiei mai recente Ming (1368-1644). La ora cand ne-am avantat si noi sa escaladam o parte destul de serioasa a zidului, care ne-a dus cu gandul la antrenamentele epuizante ale performerilor, mii de oameni serpuiau printre meterezele fortificatiei cu pricina. O mare multi�colora si zgomotoasa, blindata cu aparate de fotografiat, camere de luat vederi sau, dupa posibilitati, telefoane mobile. La baza te intampina zeci de negustori care incearca sa-ti bage pe gat tot felul de obiecte sau pur si simplu mancare, de o insistenta agasanta, numai ca preturile, ca de obicei in astfel de locuri bantuite de tot felul de turisti, sunt exorbitante.
Tren rapid pentru "olimpici"
Pe de alta parte, ieri, a fost inaugurata prima linie feroviara de mare viteza dintre doua orase care vor gazdui intrecerile olimpice, Beijing si Tianjin, distanta de 120 de kilometri urmand sa fie parcursa de turisti cu trenuri care pot rula cu viteze de pana la 350 de kilometri pe ora. Conform oficialitatilor chineze, trenul este cel mai nou model al seriei CRH (China Railway High-speed) si poate strabate distanta dintre cele doua orase in mai putin de jumatate de ora, pe ruta respectiva urmand sa circule 94 de garnituri.
In alta ordine de idei, presedintele Chinei, Hu Jintao, a lansat, ieri, un apel in cadrul unei conferinte de presa cu media straina ca JO 2008 sa nu fie politizate, sustinand ca este contrar spiritului olimpic. "Este inevitabil ca popoarele din diferite tari sau regiuni ale lumii sa nu aiba perceptii diferite privind subiecte diferite", a spus Jintao, adaugand ca, "speram ca presa straina se va conforma legilor si regle�mentarilor chineze si ca va furniza informatii obiective privind ceea ce se va intampla aici."
Cat priveste delegatia noastra, "olimpicii" au intrat deja in programul de acomodare cu bazele sportive care vor gazdui JO 2008, iar sambata dimineata, in jurul orei 9, sunt asteptate sa soseasca la Beijing si handbalistele pregatite de Tadici si Musi.
Corespondenta de la trimisul nostru la JO de la Beijing, Cristina VLADU 
A r h i v a
  S-a dus norocul Stelei!    
  Lucescu jr. da tarcoale    
  LIGA I    
  Stiri pe scurt    
  FRF somata de FIFA    
  Antoci si Vasiloiu au cedat    
 Top afisari / comentarii 
 Iliescu in pat cu Elena (14393 afisari)
 Mascarada (1610 afisari)
 Lichidarea lui Karadzici (1546 afisari)
 Omorat de urs in centrul Brasovului (1413 afisari)
 In veci! (1195 afisari)
 Stefan Andrei: Saddam Hussein vroia sa ne dea in 1989 500.000 de tone de petrol in contul datoriei catre Romania (4825 afisari)
 Kelly din "Familia Bundy", diagnosticata cu cancer (1469 afisari)
 Un membru al Guvernului, numit "imbecil" de Traian Bãsescu (video) (1405 afisari)
 65 de ani de la bombardamentele americane asupra Ploiestilor (video) (1357 afisari)
 Regizorul Guillermo del Toro: La 15 ani, am fost urmarit de extraterestri  (1320 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01048 sec.