Ziua Logo
  Nr. 4298 de joi, 31 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Prapad in retragere
-- Apele din nordul tarii s-au mai calmat, situatia cea mai grea fiind la acumularea Stanca-Costesti, pe Prut * Oamenii au inceput sa se intoarca la casele lor
Moldova incepe sa iasa de sub codul rosu, apele Prutului devenind mai potolite, dar amenintand in continuare. Dupa trecerea apelor incepe sa iasa la lumina prapadul facut de puhoaie, sinistratii fiind nemultumiti de ajutorul dat de Guvern. Nici premierul Tariceanu nu s-a lasat mai prejos, i-a asigurat pe oameni de ajutorul statului, dar conditionat - sa nu-si mai faca alte case tot in zone inundabile.
Hidrologii mentin codul rosu, pana la pranz, pe Prut pe sectorul Radauti-Prut - Trifesti - Sculeni, aferent judetelor Botosani si Iasi. Codul portocaliu este valabil pe sectorul aval de Sculeni-statia hidrometrica Ungheni, aferent judetelor Neamt, Bacau si Iasi. Apele Siretului s-au mai potolit, ajungand la debite de cod portocaliu, pe sectorul Nicolae Balcescu - acumularea Galbeni.
Ultima statistica arata 156 de localitati afectate de ape, 245 de case distruse, in pericol de da�ramare fiind alte 123. In total, au fost afectate 4585 case si 9463 gospodarii, la care se adauga aproape 45.000 ha de teren agricol inundate. Ieri dupa amiaza mai erau evacuate aproape 7.700 de locuitori.
Final de criza
Premierul Calin Popescu Tariceanu, prezent ieri in Moldova, in zonele inundate, a tinut sa atraga atentia ca lipsa de informatii din partea Ucrainei a creat dificultati autoritatilor romane in gestionarea inundatiilor, informeaza Mediafax. "Am avut, dupa data de 24 iulie, o lipsa de informatii din partea ucraineana, care sigur ca ne-a pus intr-o situatie de dificultate. Este si motivul pentru care am intervenit personal pe langa Guvernul ucrainean, pe langa autoritatile ucrainene sa ne furnizeze aceste date. Din acest motiv a existat un anumit element de incertitudine, care sigur ca a grevat asupra deciziilor care trebuia luate", a spus Tariceanu, aflat la barajul Stanca-Costesti.
Ploile din Ucraina au deter�minat cresterea semnificativa a debitului Prutului, care a dus la inundatii. Zona tampon este acumularea Stanca-Costesti, modul de operare fiind determinat de informatiile privind debitele ce urmau sa vina pe rau. Tocmai lipsa acestor date au facut ca autoritatile sa ia masuri in ultimul moment, dupa cum sustin oficialii romani.
Premierul a dat asigurari ca situatia de la acumularea Stanca-Costesti incepe sa se amelioreze, iar apa va fi deversata fara ca localitatile din aval sa fie inundate. "Ne indreptam spre finalul situatiei critice", a spus Tariceanu.
Tariceanu s-a intalnit si cu sinistratii din comuna Saucesti, cel mai grav afectata de inundatiile din ultimele zile, ei reclamand suma redusa alocata de Guvern, ca ajutor. Premierul a incercat sa-i linisteasca pe sateni, explicandu-le ca, suplimentar, vor primi si materiale de constructie, dar si ca nu este normal ca locuintele sa fie construite in albia raului.
Luminita MOROIANU 
A r h i v a
  Numere scurte    
 Top afisari / comentarii 
 Ridicarile Ontanu-Ciuclea (2066 afisari)
 Alegeri mascate (1843 afisari)
 Steaua si Dinamo, vehicule de santaj (1788 afisari)
 Testul Morar (1383 afisari)
 Sfarsitul lumii vechi sau ce va face "generatia mea" (1307 afisari)
 Parasit de nevasta dupa ce extensia penisului a cedat in timpul actului sexual (3947 afisari)
 Acuzata de impostura intr-un mail remis presei, Printesa Brianna Caradja spune ca e hartuita de sotul pe care l-a parasit (2937 afisari)
 "Veronica" se intoarce si cere 20 de mii de euro drepturi de autor (2764 afisari)
 Cel mai vechi banc din lume dateaza din 1600 i.Hr (2533 afisari)
 Hugh Hefner, atras de o ucraineanca sexy (2191 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00886 sec.