Ziua Logo
  Nr. 4298 de joi, 31 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Samanta de scandal
Proletcultism juridic
Cultul claselor de jos s-a numit, in spirit revolutionar, proletcultism. A fost "opera" unei ideologii. Traim, azi, renasterea unui astfel de cult, fara ideologie. Operatiunea se intampla, acum, chiar in numele josniciei, anume al faptului de a fi de acolo, de jos, o majoritate clara in raport cu cei de sus.
Acest cult, auto-intretinut, dar si supermediatizat, propaga ideea ca tot ce este, azi, in Romania, avere privata s-a constituit prin jaf. Este vechea "stafie" a primilor comunisti, care au lansat lozinca "Proprietatea este un furt".
Acelasi cult josnic (cu sorgintea in invidia resentimentara fata de cei de sus) propaga, totodata si aparent paradoxal, un fel de proletcultism juridic, potrivit caruia n-ar exista vinovatie decat dupa pronuntarea unei sentinte definitive. Cel mai popular tele-show din Romania este Comitetul Central al acestei propagande semidocte, care sta ca nuca in perete langa larg raspandita convingere populara ca toate averile au fost facute prin hotie. Paradoxul din nuca din perete ar suna cam asa: "Hotul neprins este, totusi, negustor cinstit, si anume eu insumi".
Acest proletcultism juridic face ravagii in mentalul romanesc de azi si este mediatizat cu asupra de masura si fara discernamant. Romanul nu se mai naste poet, ci avocat. In direct. Si fara studii. Noua lui "ideologie" este data, chipurile, de principiul prezumtiei de nevinovatie.
Habar n-are el, avocatul mioritic, ca nu acest principiu il apara pe negustorul hot, dar neprins, ori pe criminal. Ceea ce ii apara, in fata opiniei publice, dar nu si in fata procurorilor, este paragraful de lege despre calomnie. Atat.
Principiul prezumtiei de nevinovatie nu apara pe nimeni de nimic, afara doar de situatia in care ne-am afla in fata judecatorului, situatie in care judecatorul ma va apara de posibilele abuzuri ale procurorilor invocand, pentru sine, nu pentru mine, acest principiu. Pana la proba contrarie.
Fata de Dumnezeu, suntem nascuti cu prezumtia de vinovatie numita pacat originar. Fata de parintii sai, copilul nu este investit cu prezumtii de nevinovatie, dovada ca parintii trebuie sa-l invete, de mic, sa nu fure, sa nu minta etc. Fata de procurori, cercul de suspecti poate fi oricat de mare, daca asa o cere cercetarea penala.
Doar fata de judecAtor se naste efectul prezumtiei mele de nevinovatie, si asta pentru ca procurorii sa nu poata confisca statul de drept.
Pentru toti "penalii" din Romania care ar dori sa nu apara in fata judecatorului ca inculpati, ci doar ca martori, exista, iata, un avocat radical, unul care a scris o carte radicala, "Principiul prezumtiei de nevinovatie", la Editura Sfera, 2008, Valeriu Maugu il cheama. Cartea sa radicalizeaza acest principiu in chip absolut, desfiintand dreptul procurorilor de a ne cerceta ca suspecti de vinovatie penala.
Ioan BUDUCA 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Daca sarac esti, josnic te numesti.   de Ratacitorul
A r h i v a
  Pe urmele ultimului shogun    
  Jurnalul lui Orwell pe net    
  Little Richard la Bucuresti    1 comentariu
  Dumnezeu intr-o felie de pizza    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Ridicarile Ontanu-Ciuclea (2066 afisari)
 Alegeri mascate (1843 afisari)
 Steaua si Dinamo, vehicule de santaj (1788 afisari)
 Testul Morar (1383 afisari)
 Sfarsitul lumii vechi sau ce va face "generatia mea" (1307 afisari)
 Parasit de nevasta dupa ce extensia penisului a cedat in timpul actului sexual (3947 afisari)
 Acuzata de impostura intr-un mail remis presei, Printesa Brianna Caradja spune ca e hartuita de sotul pe care l-a parasit (2937 afisari)
 "Veronica" se intoarce si cere 20 de mii de euro drepturi de autor (2764 afisari)
 Cel mai vechi banc din lume dateaza din 1600 i.Hr (2533 afisari)
 Hugh Hefner, atras de o ucraineanca sexy (2191 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00953 sec.