Ziua Logo
  Nr. 4298 de joi, 31 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Sport
Sat Olimpic de vis
-- Sportivii si antrenorii din delegatia Romaniei sunt uimiti de conditiile deosebite oferite de organizatorii celei de-a 29-a editii a JO
O prima vizita in Satul Olimpic, plasat in imediata apropiere a Zonei Verzi din Beijing, adica a majoritatii bazelor sportive care vor gazdui JO 2008, iti ridica moralul. Conditiile sunt cu adevarat de vis, intrecand tot ce am putut vedea pana acum, de la imposibila Atlanta, la cocheta, dar arida Atena. Peste tot este numai verdeata. Mici iazuri, ansambluri florale, impletite cu bun gust cu elemente de arhitectura traditionala, iti iau practic ochii si iti dau o senzatie de liniste si confort. Mi s-a povestit ca la un moment dat un arbust s-a uscat. Imediat a fost extras din zona si a fost aplicata brazda care a avut darul sa te faca sa uiti si faptul ca a existat ceva pe acel spatiu. Singurul, sa-i zicem, impediment, este zgomotul produs de un fel de greieri, ceva mai mari, insecte inofesive ca piscaturi, specifice zonelor cu umiditate si caldura mari.
Delegatia Romaniei, mai restransa la acesta a 29-a editie a JO, ocupa in Satul Olimpic doua blocuri din A12. Majoritatea sunt apartamente dotate cu un fel de sufragerie, cu o masa mai mare, de vreo opt persoane, si un televizor, si patru camere pentru doua persoane, deosebit de spatioase. Mai ales baia! Intregul loc a fost elegant marcat cu niste stegulete tricolore imprejurul gazonului care se afla inaintea intrarilor.
Iar contrastul dintre iarba verde si culorile noastre traditionale este de mare efect. Si atmosfera care domneste printre reprezentantii nostri, fie sportivi, fie antrenori sau oficiali, se ridica la aceleasi standarde. Cam toata lumea s-a adaptat deja fusului orar, iar ajutorul dat de comandamentul COSR, sef de misiune Alexandru Epuran, a fost foarte apreciat. Ma refer la faptul ca, dupa sosirea la Beijing, in trei ore fiecare era cazat si fara griji sau probleme suplimentare. "Am avut noroc si cu gazdele care ne-au sprijinit incredibil, pana la sacrificiu. Au muncit pana la epuizare, fara concesii", ne marturisea ieri Epuran. La care secretarul COSR, Ioan Dobrescu, a tinut sa puncteze: "Faptul ca am sosit inca de luni, cand satul era aproape gol, este un mare avantaj. Deja toata lumea a invatat traseele, iar cand se va aglomera totul, nimeni nu mai are nevoie de informatii speciale, sau ajutor pe care, in stres, nu mai are cine sa ti le dea!".
Covaliu: "N-am mai vazut asa ceva!"
Si restaurantul, pentru ca arata cu mult mai bine decat cantinele cu care eram obisnuiti, este de cinci stele! Alaturi de mancarea locului, poti servi dupa pofta inimii mancare mediteraneana, adica europeana. Mai exista si un spatiu, mai mititel, specializat in gastronomie traditionala. Fructele, sucurile, apa, specifice alimentatiei sportivilor sunt la discretie 24 din 24 de ore. Sportivii mai au la dispozitie, in afara de iarba, si o pista de coritan pentru alegari usoare, sala de forta, piscina, sauna, masaj, dar si un magazin cu suveniruri plasat in zona internationala, in imediata apropiere a Primariei Satului Olimpic, o cladire traditionala. Dar sa nu uitam de cabinetul nostru medical, utilat si la propriu si la figurat. Fiecare medic, asistent sau maseur sta la dispozitia sportivilor non-stop. In plus, vorba Mioarei Conea, medic al lotului de atletism: "Nici o cerere nu ne-a fost refuzata din partea celor de la COSR, se face totul ca fiecare sportiv sa fie in forma fizica maxima." Veniti de la primele antrenamente de dimineata, mai multi sportivi ne-au impartasit cateva impresii. Daca gimnastii vor intra de-abia de azi in sala de competitii, nu pe podium, insa, scrimerii au ramas impresionati de arena in care vor concura, chiar daca, deocamdata, se pregatesc la un alt etaj. "Niciodata n-am vazut asa ceva", ne marturisea campionul olimpic de la Sydney, sabrerul Mihai Covaliu. Atletismul a avut la dispozitie fosta arena care a gazduit Mondialele de juniori din 2006, cu o dotare exceptionala. Judokanii, luptatorii si inotatorii aveau aceleasi senzatii pozitive. Toti, insa, se grabeau sa puna capul pe perna, mai ales dupa ce au luat pranzul! Pe de alta parte, festivitatea arborarii steagului Romaniei in Sat este programata pentru data de 7 august, odata cu ziua de nastere a presedintelui COSR, Octavian Morariu, iar "inaugurarea" Casei Romaniei se va face cu o zi inainte. Cat despre vreme, tot in ceata ne regasim! Umiditatea trece cu usurinta peste 80%, iar pielea este jilava. Un fel de strat obturator pentru o transpiratie normala, termoreglarea fiind practic imposibila. Cum am aflat ca organizatorii sunt capabili sa regleze norii, adica ploaia, ne intrebam in ce masura "raul, ramul" le va fi prieten numai lor!
Corespondenta de la trimisul nostru la JO de la Beijing, Cristina VLADU 
 Afisari: 649  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Senocico in tribune    
  Stiri pe scurt    
  Steaua si Dinamo, vehicule de santaj    1 comentariu
  Argaseala da din casa    
  Sepsi dorit in "Groapa"    
 Top afisari / comentarii 
 Ridicarile Ontanu-Ciuclea (2066 afisari)
 Alegeri mascate (1843 afisari)
 Steaua si Dinamo, vehicule de santaj (1788 afisari)
 Testul Morar (1383 afisari)
 Sfarsitul lumii vechi sau ce va face "generatia mea" (1307 afisari)
 Parasit de nevasta dupa ce extensia penisului a cedat in timpul actului sexual (3947 afisari)
 Acuzata de impostura intr-un mail remis presei, Printesa Brianna Caradja spune ca e hartuita de sotul pe care l-a parasit (2937 afisari)
 "Veronica" se intoarce si cere 20 de mii de euro drepturi de autor (2764 afisari)
 Cel mai vechi banc din lume dateaza din 1600 i.Hr (2533 afisari)
 Hugh Hefner, atras de o ucraineanca sexy (2191 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01052 sec.