Ziua Logo
  Nr. 4297 de miercuri, 30 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
De la Est vine ploaia
Victor RONCEA 
Romania se afla din nou intr-o stare de incapacitate in fata unor noi lovituri naprasnice venite de la Rasarit. Inundatiile devastatoare surprind autoritatile romane in aceeasi postura ca si acum doi ani: cracanate, la munte sau la mare departare. Neintamplator, potopul dinspre fostul spatiu sovietic vine pe fondul unor dispute geopolitice si geostrategice in lant cu vecinii nostri Ucraina si Moldova, care gasesc statul roman din ce in ce mai slabit institutional si informativ.
Autoritatile responsabile de Afacerile Interne si Externe ale Romaniei s-au trezit, intr-o situatie de urgenta maxima, ca nu au nici o comunicare si nici o sursa de informatii in cele doua ex-state ale URSS, care sa permita ajutorarea populatiei din zonele afectate de inundatii. Zero. Nema informatia.
ZIUA publica la inundatiile din 2006 un amplu material despre Arma Meteo si efectele sale.
In lumea militara, cea a informa�tiilor si a oamenilor de stiinta preocupati de acest fenomen este un lucru arhicunoscut. Toate marile puteri beneficiaza de laboratoare vaste ce pot fi folosite in scopuri militare ca arme meteo. Ucraina, o fosta republica a URSS, inzestrata cu focoase nucleare, de ce nu ar avea? Dar cine sa afle toate acestea? Inexistentii agenti ai Romaniei din spatiul post-sovietic? La fel ca si cu "prietena" Ungarie, in ce priveste Ucraina, ne-am laudat intotdeauna cu relatii cordiale. Pentru NATO! Pentru UE! Uite unde ne-au adus acum: telefonul presedintelui Ucrainei, Viktor Iuscenko, suna in gol. Liderul de la Kiev e pe plaja, la Marea Neagra. A plecat nu inainte de a declara presei ca situatia din regiunile inundate "este sub control". De retinut, zonele din Ucraina afectate sunt tot de comunitati romanesti: din nordul Bucovinei, Tinutul Herta si Maramuresul istoric. Dar acum potopul curge tot mai la sud.
Vecina noastra succesoare a URSS, care a pus mana printr-o tradare pe Insula Serpilor si alte vechi teritorii romanesti - azi cu toate afectate de viitura -, a reusit sa stranga in ultimii ani de "prietenie" orange mai multe dosare voluminoase. Numai la Haga, documentele duse de Romania pentru a-si putea apara platoul continental din zona Insulei Serpilor numara cateva mii de pagini. Alte probleme la fel de grave sunt, din pacate, trecute mai mereu la "si altele" de catre statul roman. Minoritatea romanesca este de-a dreptul asuprita in Ucraina, fara posibilitate de a studia normal in limba natala si - cu directul concurs al unora perindati prin Guvernul Romaniei - lipsita pana si de bursele cuvenite in tara. Consiliul Europei asteapta inca o reactie din partea Romaniei. Si Romania nu mai vine. Mai mult, in conferinta comuna de presa de la vizita "accidentata" la Kiev a ministrului roman de Externe, Lazar Comanescu, omologul sau, Volodimir Ogrizko, cu o fata impe�netrabila, a sustinut fara jena ca "Ucraina respecta toate standardele si normele pentru asigurarea protectiei minoritatilor", respingand ca "simple speculatii" si "probleme inexistente" abuzurile antiromanesti. La fel a procedat si in ceea ce priveste agresiunea Deltei prin canalul Bastroe, o constructie prin care Ucraina incearca sa evite controlul NATO si UE asupra navelor sale. Si, cu toate asigurarile Kievului chiar si in fata Natiunilor Unite, redactorii Agentiei NewsIn au reusit sa afle ieri ca, de fapt, Ucraina continua lucrarile la botezatul canal Dunare-Marea Neagra. Apoi, pe langa datoriile uitate de circa un miliard de euro de la Krivoirog, in problema conflictului din Transnistria, Ucraina a subminat continuu orice prezenta si proiect de la Bucuresti, incurajand planurile de federalizare a Moldovei. Cu Raspublica Moldova stam pe aceleasi ace. Micul tar de la Chisinau a reusit sa prajeasca Romania, si pe-o parte si pe alta in ultimii ani. Santajul cu semnarea Tratatului "in limbile oficiale ale celor doua tari" a ajuns sa primeasca sprijin si de la anumite grupuri din SUA si din Germania, "neutra" ca intotdeanua in relatiile cu Marea Rusie si guberniile sale.
Falimentul statului roman este descoperit din nou, acum, intr-o situatie de criza. Nimeni nu este capabil sa ofere informatii exacte din Ucraina si Moldova. Armata tace, SIE nu stie nimic, SRI tocmai si-a desfiintat unitatea responsabila de acest spatiu. Cu Jeep-urile Tuareg si cohorta de jurnalisti prin valurile raurilor Dunarii nu se obtin informatii pentru salvarea sinistratilor, pentru apararea Romaniei.
 Afisari: 1917  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 19 Afiseaza toate comentariile  
Erata cel Scarpinicios.Nu prea stiu de ce am fii prigoniti.   de Budapestanul
Ghitzane cel scaprinicios   de Budapestanul
Ghitzan makanitor   de Budapestanul
Aber Hantzy   de Budapestanul
oamenii isi vor reveni,   de silviana
Dreapta noastra cea stangace - Victore sa ma ierti   de Ghita Bizonu'
Domnu Roncea   de roy
Ca sa vezi "don Victor- el editoriale"   de Budapestanul
Iote ai dracului domne ! Si zici ca ne-au dat cu bomba ceea ... ploioasa rusii astia , n'asa ?   de gili
neamurile.....   de timiseu
el, ea, ei, ele ploua   de vladimkir
Victoras   de Budapestanul
Da ... prostia de unde vine Victore ?!   de Ghita Bizonu'
lui Basescu...   de Brutus
"de la est vine ploia" ? ha ha ha - pai voi sunteti estul, voi va creati probleme cu nemiluita,   de ionion
Care SRI ?   de Valentin Costin
Krivoirog ...   de Liviu2002j
Arme strategice sau nu,   de Anca2008
Ploaia vine de la Cluj   de neamtu tiganu
A r h i v a
  Daca ei vor tacea, pietrele vor striga    2008-06-09
  Renasterea dreptei autentice    2008-05-12
  Sfarsitul Ucrainei si interesul national    2008-04-22
  Imblanzirea ursului, de la Ceausescu la Basescu    2008-04-05
  Momentul adevarului pentru Ucraina    2008-04-02
 Top afisari / comentarii 
 Comandamentul unitatii anti-KGB (3504 afisari)
 O realitate: Biserica de mase (2176 afisari)
 Miracol pentru cancer (2116 afisari)
 De la Est vine ploaia (1917 afisari)
 CSAT umbla cu kalasnikovul indoit (1839 afisari)
 Porcul cu cap de maimuta, cea mai fotografiata creatura din China  (5301 afisari)
 Su-27, locul patru in topul celor mai bune avioane militare ale secolului XX (2133 afisari)
 Dana Nalbaru saruta tandru patru femei, dar si sase barbati (VIDEO) (1806 afisari)
 Ce-si face femeia cu muschii ei.... (1712 afisari)
 Scad preturile apartamentelor din Capitala! (1639 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.11637 sec.