Ziua Logo
  Nr. 4297 de miercuri, 30 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Zizou, transferat in Orasul Papilor; Ostermeier, in direct la ARTE
Zidane mai tare ca Hamlet
Zinedine Zidane intr-un meci obisnuit de Primera Division al lui Real Madrid si "Hamlet" in montarea lui Thomas Ostermeier, la Festivalul de la Avignon. Ce au in comun? Doi artisti vizuali si o televiziune culturala au pus la bataie tot ce-aveau in materie de tehnologie ca sa transforme aceste doua momente in memorie vizuala.
"Zidane. Un portret de secol XXI" e un proiect artistic semnat de Douglas Gordon si Philippe Parreno, prezentat, in 2006, la Festivalul de Film de la Cannes. Gordon, scotian si unul dintre cei mai cunoscuti (a se citi: scumpi) artisti vizuali ai momentului, a avut parte, in timpul editiei de acum a Festivalului (de teatru) de la Avignon, de o intreaga, mare expozitie la Colectiile Lambert, un muzeu de arta contemporana prezentand lucrari aflate in posesia galeristului Yvon Lambert (care, ca veni vorba, il reprezinta si pe romanul Mircea Cantor). "Zidane...", e adevarat, n-a facut parte dintre video-urile expuse (printre care "24 Hours Psycho", o descompunere cadru dupa cadru a faimosului film hitchcockian, pe incet-inainte, pana la a dura o zi si-o noapte), dar a facut vanzari masive la libraria muzeului�
Ca sa filmeze, in maxim de detaliu, viata pe gazon, secunda cu secunda, a lui Zizou, Gordon si Parreno au instalat pe stadionul galacticilor 17 camere de filmat, dintre care doua erau "high definition" cu zoom modificat, produse de Panavision si folosite, pana acum, doar de NASA, cu gentilete date cu imprumut de Departamentul american al Apararii; ca sa-i familiarizeze pe operatori cu ideea proiectului, i-au dus la Muzeul Prado, la o retrospectiva de portrete spaniole. Ca sa transmita in direct una dintre reprezentatiile cu "Hamlet" al lui Thomas Ostermeier, din Curtea de Onoare a Palatului Papilor din Avignon, canalul franco-german ARTE a adus noua camere, dintre care cinci frontale, si a facut doua repetitii - a inregistrat, de proba, doua spectacole, printre altele, si in eventualitatea ca va ploua, asa cum s-a intamplat la "Infernul" facut de artistul invitat al festivalului, Romeo Castellucci. Montarea era una dintre cele mai asteptate in festival, de aici si efortul ARTE, care a adus inclusiv o camera ghidata de la distanta, miscandu-se de-a latul scenei, si o macara, penduland la inaltime. Arta e insa mereu inselatoare, iar spectacolul lui Ostermeier n-a fost nici pe departe atat de implinit pe cat se astepta, ceva lipsea in aceasta istorie despre un print cu adevarat nebun, care confunda chipuri si darama totul in jur.
In "Zidane...", povestea unei legende a fotbalului, cea adevarata, a lungilor minute scurse doar cu privirea pe minge, in schimburile de replici cu arbitrii si coechipierii, in masuratul la picior al gazonului. In "Hamlet" pe ARTE, stradania umana de a conserva efemerul unui moment teatral, imaginea unei trairi unice. Ce e oare mai degraba trecator, un meci de fotbal sau un spectacol de teatru?
Iar daca tot a fost vorba despre Avignon, in sectiunea "off" a festivalului, care nu, totusi, competitiva, spectacolul lui Radu Afrim, "Mansarde a Paris/Les Detours Cioran", a obtinut un premiu acordat de presa si organizatori, numit "Coup de coeur de la presse", inmanat producatorului (KulturFabrik din Luxemburg) pe 24 iunie.
"Exodul" lui Beniamin Fundoianu (Benjamin Fondane) a fost prezentat, in premiera mondiala, la sectiunea "off" a Festivalului de teatru de la Avignon. Realizat cu sprijinul ICR Paris, spectacolul regizat de Yves Sauton are ca punct de plecare adaptarea dramatica a scriitorului Olivier Salazar-Ferrer. Pribeagul Fundoianu, nascut la Iasi (1898), emigrat la Paris in 1923 si mort la Auschwitz (1944), a inceput sa scrie "Exodul" prin 1934, plecand de la Psalmul 137, La apa Vavilonului, si l-a rescris pana in 1944.
(cu sprijinul Serviciului Cultural al Ambasadei Frantei la Bucuresti)
Iulia POPOVICI 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
peste 50 ani   de Dan Petre
A r h i v a
  Vine iarna?    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Comandamentul unitatii anti-KGB (3504 afisari)
 O realitate: Biserica de mase (2176 afisari)
 Miracol pentru cancer (2116 afisari)
 De la Est vine ploaia (1917 afisari)
 CSAT umbla cu kalasnikovul indoit (1839 afisari)
 Porcul cu cap de maimuta, cea mai fotografiata creatura din China  (5301 afisari)
 Su-27, locul patru in topul celor mai bune avioane militare ale secolului XX (2133 afisari)
 Dana Nalbaru saruta tandru patru femei, dar si sase barbati (VIDEO) (1806 afisari)
 Ce-si face femeia cu muschii ei.... (1712 afisari)
 Scad preturile apartamentelor din Capitala! (1639 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00733 sec.