Ziua Logo
  Nr. 4297 de miercuri, 30 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Povesti de dincolo de mormant
O noua expozitie care are loc la Londra, intitulata "Ramasite - Oasele ingropate ale Londrei", prezinta povestile unor oseminte de mult uitate care insa pot spune, celor care stiu sa le asculte istoria vietii lor. Daca pentru unii acestea sunt niste simple oase, pentru oamenii de stiinta, "cititorii de oase", un simplu schelet "vorbeste" cu adevarat: despre un fumator inrait, despre un barbat caruia i-a placut viata cu toate abuzurile ei, sau despre o femeie insarcinata.
Prostituata. Nume: necunoscut. Varsta: 18-25 de ani. Micul schelet al femeii - descoperit in cimitirul Cross Bones din Southwark, (loc cunoscut ca lacas de inmormantare pentru cersetori si prostituate) - ilustreaza viata foarte grea a tinerei. Faptul ca a avut o copilarie dura este "scris" pe schelet, pe dantura incompleta si pe smaltul dintilor existenti: ori a fost subnutrita, ori a fost bolnava in copilarie. De asemenea, fata a suferit de boli specifice saracilor din Londra, sifilis si rahitism.
Imigranta. Nume: Milborough Maxwell. Varsta: 68 de ani
Aceste boli, cumulate cu informatia ca a fost inmormantata in cimitirul prostituatelor, conduc la ideea ca ea a fost fortata sa se prostitueze.
Copil. Nume - necunoscut. Varsta: aproximativ noua luni. Victima a variolei. Aceasta boala era atat de des intalnita in secolul al XVIII-lea, incat cronicarul Samuel Pepys a descris-o ca fiind "la fel de comuna ca mancatul sau injuratul". Se pare ca bebelusul a cazut victima epidemiei care a ucis 10% din populatia Londrei. Cazul de fata se pare ca a fost foarte grav, pentru ca a afectat oasele, acestea fiind deformate.
Petrecaretul. Nume: William Wood. Varsta: 84 de ani. Acest batran avea o excrescenta osoasa pe coloana, cauzata de o forma de artrita. Aceasta afectiune se intalneste de obicei la barbatii care au o dieta bogata in proteine, obezi si diabetici. Dupa oase se poate trage concluzia ca barbatul era supraponderal, daca nu chiar obez. Cand a murit, deja nu isi mai putea satisface gusturile gurmande, pentru ca isi pierduse toti dintii. A murit, conform registrelor, in 1842, din cauze naturale.
Prostituata. Nume: necunoscut. Varsta: 18-25 de ani
Fumatorul de pipa. Nume: necunoscut. Varsta: 36-45. Acest barbat avea o portiune lipsa in dantura, in locul unde obisnuia sa-si tina pipa in fiecare zi, fiind un fumator inrait. In secolul al XVI-lea, fumatul era popular in randul britanicilor. De asemenea, dupa aspectul scheletului, acesta suferea si de guta.
Imigranta. Nume: Milborough Maxwell. Varsta: 68 de ani. A trait la jumatatea secolului al XVIII-lea si a fost inmormantata intr-un cimitir din Chelsea. Cu toate acestea, analizele chimice efectuate pe ramasitele femeii, si care pot revela informatii despre dieta persoanei respective, au indicat faptul ca Milborough si-a petrecut copilaria cel mai probabil in Indiile de Vest.
Expozitia, care va fi deschisa pana pe data de 28 septembrie, urmareste sa dezvaluie londonezilor si lumii intregi amanunte fascinante despre cei care au trait acum cateva secol, oamenii de stiinta reusind sa citeasca indicii, de cele mai multe ori microsco�pice, care sa aduca o raza de lumina asupra vietii celor care au trait cu sute de ani in urma.
Fumatorul de pipa. Nume: necunoscut. Varsta: 36-45
Doi dintre oamenii de stiinta care citesc in oase
Mona BICA 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Cenzurooo, sa te ia dracuuu !   de HERUT
De ce nu i-o fi lasand sa se odihneasca in pace?   de dadi
   de HERUT
A r h i v a
  Mega-necropola dacica in Ucraina    3 comentarii
  Eve - primul avion turistic spatial    3 comentarii
  Amy Winehouse internata de urgenta    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Comandamentul unitatii anti-KGB (3504 afisari)
 O realitate: Biserica de mase (2176 afisari)
 Miracol pentru cancer (2116 afisari)
 De la Est vine ploaia (1917 afisari)
 CSAT umbla cu kalasnikovul indoit (1839 afisari)
 Porcul cu cap de maimuta, cea mai fotografiata creatura din China  (5301 afisari)
 Su-27, locul patru in topul celor mai bune avioane militare ale secolului XX (2133 afisari)
 Dana Nalbaru saruta tandru patru femei, dar si sase barbati (VIDEO) (1806 afisari)
 Ce-si face femeia cu muschii ei.... (1712 afisari)
 Scad preturile apartamentelor din Capitala! (1639 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00939 sec.