Ziua Logo
  Nr. 4294 de sambata, 26 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Sanatate cu bani de acasa
-- Bolnavii pot primi contravaloarea medicamentelor cumparate pe durata spitalizarii * Teoretic, legea exista, practic nu se poate aplica
Bolnavii internati in spital care au fost trimisi de unii medici la farmacii sa-si cumpere medicamente, seringi, tifon sau alte materiale sanitare sau cei care au fost trimisi sa-si faca investigatii paraclinice la alte unitati, insa cu toate acestea, ar fi fost indreptatiti sa le primeasca fara contributie personala, vor putea cere rambursarea tuturor cheltuielilor, in conditiile impuse de contractul cadru. Prevederea a fost inclusa intr-o lege publicata recent in Monitorul Oficial.
In opinia presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, aceste cheltuieli, la care au fost supusi inutil bolnavii trebuie platite de spitalul in care bolnavul era internat. "CNAS plateste spitalului tariful pe caz rezolvat, adica toti banii cheltuiti pentru fiecare bolnav pana la externare. Daca bolnavul nu primeste medicamente, dar eu, CNAS, am decontat cazul rezolvat, atunci spitalul ar trebui sa deconteze banii cheltuiti de pacienti", a explicat, pentru Mediafax, seful CNAS. Acesta a adaugat insa ca decontarea cheltuielilor facute de bolnavi nu este usor de realizat. Pentru ca deconturile realizate de Casa sunt facute la nivelul pretului de referinta. Adica nu la nivelul la care bolnavul a cumparat respectivul medicament de la farmacie. Ministrul Eugen Nicolaescu este insa mai ferm: "Este o lege inaplicabila. Actul nu prevede modalitatea in care pot fi facute aceste deconturi. Este o lege care nu are legatura cu realitatea". Legea este initiativa deputatului Sorin Paveliu-PD-L, si a fost promulgata de Presedinte. Este publicata in Monitorul Oficial, deci teoretic ar trebui aplicata, insa deocamdata nu exista norme de aplicare.
Si tot referitor la medicamente, sub presiunea distribuitorilor si importatorilor de medicamente, Ministerul Sanatatii a anuntat ca a decis suspendarea ordinului de decontare a preturilor la medicamente pana la 30 septembrie, data pana la care vor fi mentinute preturile aferente stocurilor existente si vor fi utilizate aceleasi adaosuri la distribuitori si in farmacii, pana la epuizarea acestora. Ca urmare a celor stabilite, distribuitorii vor incepe aprovizionarea farmaciilor cu medicamentele incluse in programele nationale de sanatate.
Carmen POPESCU 
A r h i v a
  Meserie de aur    3 comentarii
  Guvernul acuzat ca saboteaza Litoralul    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Bilderberg alegerile sin SUA (2938 afisari)
 S-a spart gasca deontologilor (2842 afisari)
 Moartea Patriarhului (2194 afisari)
 Lobby pentru atacarea Iranului (2051 afisari)
 Careu de spagari cu Mitica-n coada (1912 afisari)
 Numar record de executii in Iran: 29 de criminali, violatori si traficanti de droguri au fost spanzurati (1915 afisari)
 Fosta nevasta a lui Stallone, Brigitte Neilsen, mai tanara cu 20 de ani, dupa o operatie maraton  (1792 afisari)
 Gigi Becali sfideaza procurorii: "Hai DNA, du-ma la puscarie!" (1768 afisari)
 Gafa incredibila: Gol de la peste 55 de metri in Cupa Intertoto (VIDEO) (1750 afisari)
 Razboiul nudistilor, la granita dintre Germania si Polonia (1696 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00877 sec.