Stiu ca e vara si va da ghes inima catre mancaruri usoare si vinuri tinerele, asa ca de data aceasta avem din nou o reteta rapida, pe baza de cozi de creveti decorticate si congelate, astfel incat timpul total de preparare sa nu depaseasca 12 minute, oricat de impiedicati am fi prin bucatarie.
E nevoie de o mana zdravana de frunze de rucola (cele care seamana ca frunzele de papadie, sunt usor iuti si amarui), cat mai proaspete (se gasesc prin pietele mai bine aprovizionate sau prin supermarketurile mai de Doamne-ajuta! Mai trebuie si 300 de grame de cozi de creveti (evident!), doua linguri de unt (de preferinta nesarat), trei linguri de ulei de masline extravirgin (niciodata "olio di sansa", fiindca nu-i la fel de bun si nici la fel de sanatos), o jumatate de lamaie si o jumatate de catel de usturoi (nu mai mult, ca devine barbar!). Cateva frunze de busuioc proaspat ar fi un plus, dar nu sunt neaparat necesare, nu va agitati! Un pic de sare si... la treaba!
Intr-o tigaie se prajesc crevetii in ulei de masline, iar intre timp se topeste untul intr-o cratita, tigaie, ibric sau ce-aveti la indemana. Se pune si o lingura de ulei de masline laolalta cu untul, se stoarce putina zeama de lamaie si se pune si jumatatea de catel de usturoi zdrobita inauntru (daca aveti si frunze de busuioc, acum ar fi un moment bun sa le puneti si pe ele, ciopartite). Singura grija e sa nu se arda untul. Intr-o farfurie se presara din belsug frunzele de rucola, se pun deasupra crevetii (cand s-au prajit suficient), iar peste toate astea se toarna untul fierbinte, cu usturoi. Un praf de sare si toata treaba e gata... Frunzele de rucola se inmoaie de la untul fierbinte, dar raman racoritoare si pun un delicios contrapunct texturii grase a crevetilor, iar untul cu usturoi si lamaie devine si el racoritor si gustos, dar nu gras. Eu, unul, m-as putea linge pe degete, dar voua nu indraznesc decat sa va recomand niste paine neagra, nu foarte-foarte proaspata, pe care s-o inmuiati in zeama.