Ziua Logo
  Nr. 4289 de luni, 21 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Scandalul amprentarii in Europa
Dan PAVEL 
Modul in care au reactionat autoritatile din Romania, partidele din Parlamentul Euro�pean, diferite segmente ale opiniei publice, presa din tarile europene, in scandalul amprentarii tiganilor din Italia, demonstreaza cat de contradictorii sunt acceptiile democratiei pe continentul nostru.
In mod ciudat, politicieni si partide din Romania care nu s-au remarcat niciodata in ultimele doua decenii prin interesul privind discriminarea romilor din tara noastra fac acum caz de discriminarea la care sunt supusi acestia in Italia. Pentru unii, doar fascismul celorlalti e condamnabil. Si mai ciudat, politicieni si partide din Romania, care apartin unor familii politice europene "democratice", pastreaza tacerea sau dau declaratii de forma, cand nu au incotro. Cei mai sinceri sunt membrii acelor "hate-speech groups" de pe Internet, care nu se feresc sa-si posteze indemnurile cele mai radicale, ba chiar urla "moarte tiganilor!" La adapostul anonimitatii, rasistii isi dau arama pe fata. Basescu tace. Dupa incidentul cu "tiganca imputita", nu l-ar crede nimeni daca si-ar declara indignarea. In mod cert, unii il sfatuiesc sa dea o declaratie publica in sensul de "political correctness".
Intre timp, atentionati de Parlamentul European, italienii au decis sa amprenteze pe toata lumea, numai ca pe teren s-a trecut la amprentarea pe fata a romilor si a altor "nomazi". Oricum va fi ea deghizata, initiativa ministrului italian de Interne, Roberto Maroni, dovedeste ca "democratia" italiana nu este cu nimic mai competenta decat "democratia" romaneasca in problemele minoritatilor. Guvernul Berlusconi se preface ca tine cont de recomandarile europenilor, dar continua cu actiunile discriminatorii. Daca vreun guvern din Romania ar fi procedat la fel, ne trezeam rapid dati afara din Uniunea Europeana. Inca o data, Europa occidentala se dovedeste o adepta a standardelor duble.
Lantul complicitatilor europene scoate la iveala faptul ca adesea interesele politicianiste sunt mai puternice decat valorile si principiile democratice. Unii spun ca Basescu si PD-L-ul lui tac din pricina ca depind de sprijinul italian din Partidul Popular European. S-a speculat asupra faptului ca insusi "comisarul"- sef Barroso depinde (si) de sprijinul lui Berlusconi pentru a obtine un nou mandat. Cu certitudine, in viitorul apropiat vom vedea o crestere substantiala a fondurilor europene destinate imbunatatirii vietii romilor din Romania si din alte tari europene. Si mai mult ca sigur ca situatia tiganilor din Romania si din alte tari tot nu se va imbunatati.
Cine a urmarit cu atentie ce s-a petrecut in anii din urma cu programele speciale de imbunatatire a situatiei romilor, isi da seama ca intreaga gandire "europeana " in materie de minoritati este pusa pe baze gresite. Dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, situatia tiganilor nu s-a imbunatatit. Beneficiind de oportunitatea libertatii de miscare, romii au plecat in numar masiv catre Spania, Germania, Franta, Italia, tarile nordice etc, iar din cand in cand mai sunt imbarcati in avioane si trimisi in "tarile de origine. "Chiar si asa, lor le este mult mai bine decat le-a fost in Romania. Insa chiar daca au ceva mai multi bani, problemele romilor au ramas aceleasi. Masurile de amprentare din Italia, pe care initiatorii spun ca le-au luat pentru controlarea infractionalitatii si criminalitatii, sunt o recunoastere indirecta a incapacitatii de a gasi solutii eficiente pentru rezolvarea problemelor tiganilor europeni.
Daca reprezentantii unor partide democratice sau ai diferitelor organizatii guvernamentale, supraguvernamentale ori nonguvernamentale din Europa se vor margini exclusiv la proteste cu privire la amprentare, tot nu se vor rezolva problemele tiganilor. Exista ceva si mai scandalos decat scandalul amprentarii din Italia: incapacitatea Europei democratice de a gasi solutii eficiente pentru ajutorarea unei natiuni care nu-si gaseste de cateva secole locul in Europa.
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Comportament de jungla pot avea si din ce-i care or veni la noi!   de LENIO
Cui ii e rusine,sa isi puna amprenta?Pt care motiv,daca autoritatile tarii in care locuiesc...   de vida clara
pai daca europa avansata e incapabila    de simiondan
Ce atat tura vura pt aprentare   de Rollo
Se presupune ca Dan Pavel ar fi intelectual si profesor de stiinte politice. In acest   de Ghita Bizonu'
Problema tiganilor se poate rezolva simplu, dar altfel   de alt_cititor
A r h i v a
  Cum il receptam pe domnul Emil Boc    8 comentarii
  Pentru PSD, istoria nu se repeta    2008-07-14
  Protectia coruptilor in democratie    2008-06-23
  "Locomotiva" Basescu trebuie sa intre-n revizie    2008-06-09
  Fascismul celorlalti e abominabil    2008-06-02
  Alianta pentru Timis - analiza unei constructii politice    2008-04-21
 Top afisari / comentarii 
 Incaierarea tartorilor (3466 afisari)
 Parlamentul Ungariei Mari (3368 afisari)
 Urmarit general arestat in direct la OTV (2162 afisari)
 De ce are nevoie Traian Basescu de Adrian Nastase (1992 afisari)
 Cum il receptam pe domnul Emil Boc (1344 afisari)
 Andreea Marin, "surprinsa" cu sanii la vedere, in vacanta la Monte Carlo (6453 afisari)
 UPDATE Un senator cu avere fabuloasa in afara tarii se afla in vizorul Agentiei Nationale de Integritate (3586 afisari)
 Un adolescent a obligat trei copii sa faca sex oral inspirat de filme porno (2664 afisari)
 Sean Connery catre fiul sau: Nu-ti las nici un banut din averea mea de 150 de milioane de dolari!  (1968 afisari)
 UPDATE: Italieni relaxati la plaja, langa cadavrele a doi copii romi (video) (1909 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.12396 sec.