Ziua Logo
  Nr. 4288 de sambata, 19 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Operatia Bold
-- Arhitectul-sef al Capitalei a fost dat afara * Lui i se reproseaza emiterea unor avizecontroversate * Presedintele zice ca el s-a inteles destul de bine cu victima lui Oprescu
Bucurestiul a ramas fara arhitect-sef, dupa ce primarul Capitalei, Sorin Oprescu, l-a demis pe Adrian Bold. Functia pe care a detinut-o timp de 10 ani i-a permis sa dispuna de dezvoltarea urbanistica a orasului, fiindu-i imputate emiterea unor avize pentru constuirea unor cladiri in zone extrem de controversate. Plecarea din primarie a lui Bold a fost o operatiune destul de anevoioasa, acesta refuzand depunerea demisiei.
Sorin Oprescu l-a demis pe arhitectul-sef al Capitalei in urma analizei facute de o Comisie de disciplina asupra activitatii lui Adrian Bold. In acest fel, primarul general a tinut sa respecte intru totul dispozitiile legale in materie, pentru ca Bold sa nu aiba motiv de a contesta decizia de demitere. De altfel, acesta a incercat o manevra avocateasca pentru a impiedica activitatea Comisiei, dar fara succes. Autoritatile municipale precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca decizia privind demiterea lui Adrian Bold din functia de arhitect-sef al Capitalei intra in vigoare in data de 21 iulie.
Conform unor surse din cadrul Primariei, sesizarile pentru care Bold a fost chemat in fata Comisiei de disciplina a municipalitatii vizeaza prejudicierea institutiei cu circa 300.000 de dolari, faptul ca ar fi aprobat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) in baza sportiva Spartac din sectorul 3 al Capitalei, precum si faptul ca ar fi intarziat nemotivat la serviciu, informeaza Mediafax.
Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, ca in mandatul sau s-a inteles cu arhitectul Bucurestiului, Adrian Bold, "cand mai bine, cand mai rau", si ca, daca schimbarea acestuia din functie se face legal, este un lucru bun, pentru ca cine sta 12 ani in functie trebuie sa iasa din rutina. El a mai aratat ca Adrian Bold era functionar public si a avut dificultati in clarificarea relatiilor. "Daca schimbarea lui se face legal, este un lucru bun. Cine sta 12 ani, trebuie sa iasa din rutina functiei si sa se ocupe si de altceva, decat sa fie arhitectul sef al Bucurestiului", a mai spus Basescu.
Aflat, in mai, in plina campanie electorala pentru primaria generala al Bucurestiului, actualul edil sef al Capitalei, Sorin Oprescu, declara, in cadrul unei dezbateri organizate de Grupul pentru Dialog Social, ca, in cazul in care va deveni primar, ii va transmite arhitectului sef al Capitalei sa paraseasca functia pe care o detine din 1997.
Monopol arhitectural
Ziarul ZIUA dezvaluia, inca din decembrie 2006, mecanismul prin care Adrian Bold si sotia, Maria Bucur, au reusit sa monopolizeze intregul plan de urbanism al Capitalei. Cei doi actioneaza sub paravanul unor firme care ofera servicii de consultanta in domeniu si la care sotia lui Bold, Maria Bucur, este actionara majoritara. Societatile - in numar de cinci (OFFICE DESIGN SRL, TECHNO DESIGN, MASS ARHITECTURA SRL, URBANLINE SRL) - au ca obiect principal activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica legate de acestea, intocmind dosarele ce ajungeau, ulterior, spre avizare, pe masa arhitectului-sef al Capitalei. Sef al comisiei care aviza planurile urbanistice zonale si de detaliu din Bucuresti, Adrian Bold a fost asociat cu controversatul proiect Cathedral Plaza, amplasat in vecinatatea catedralei Sf. Iosif, precum si cu proiectul Esplanada din bulevadul Unirii, fiind acuzat de blocarea mai multor proiecte cum ar fi parcajele subterane, spatiile verzi, Catedrala Neamului, protejarea cursurilor de apa (salba de lacuri Colentina) sau reabilitarea monumentelor istorice.
Luminita MOROIANU 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Mai e un arhitect.   de Aladin
Pentru the...,   de LENIO
Precaut doctorul   de the
Da' comisia???   de NO
Pai daca nu a semnat la timp demisia   de Atamild
Schema similara   de nae girimea
Preotii si doctorii au capotat in functii de demnitari   de Mihnea Apostol
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Fotografie unica in lume (2395 afisari)
 Presedintele Basescu respinge noua nationalizare (1608 afisari)
 Unul cate unul la DNA (1581 afisari)
 Ucraina "no problem" (1459 afisari)
 Biserica Rusa amenintata de schisma (1373 afisari)
 Oligarhii rusi cumpara riviera franceza si sperie localnicii cu pretentiile lor (3968 afisari)
 Iubita sexy a miliardarului Abramovici a primit cadou un restaurant de 3,5 milioane de euro (2767 afisari)
 Bucuresteni ramasi fara bani pe carduri pentru ca au intrat in banci (2446 afisari)
 Sammie Pennington are sani naturali de nota 10  (2219 afisari)
 Iranul a descoperit rezerve de petrol de 525 milioane de barili (1620 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00682 sec.