Ziua Logo
  Nr. 4288 de sambata, 19 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Bistro
Friptura de porc cu chimion, la cuptor
Austriecii ii spun "Kuemmelbraten" si acasa o mananca mai ales la sandwich, felii foarte subtiri ca foaia de hartie, pe o felie de paine neagra, de tara, mai mare decat palma, unsa cu untura ramasa de la friptura si cu bucati de castraveciori murati sau rondele de ceapa. La restaurant, Kuemmelbraten se serveste cu galuste de cartofi si un sos facut din untura ramasa de la friptura. Dar pe noi ne preocupa felul de baza acum. Sa vedem, deci, ce ne trebuie pentru o astfel de friptura cu chimion.
Avem nevoie de:
� 1,5 kg piept de porc cu sorici
� 1 lingurita de seminte de chimion
� 1 catel de usturoi
� 1 lingura de ulei de masline sau unt
� sare de mare, grunjoasa
� piper din rasnita
� o cana de apa
Intai crestam cu un cutit foarte ascutit soriciul, in cruce, cam la o distanta de 1 cm intre crestaturi (stil criss-cross). Trebuie sa fim insa atenti sa nu taiem pana in carne. Frecam apoi carnea bine-bine, pe toate partile, cu usturoiul strivit, sare grunjoasa si piper, si o punem, cu soriciul in jos, intr-o oala de tuci sau una cu fundul gros. Deasupra carnii punem 2-3 lingurite de unt sau o lingura de ulei de masline. Turnam apa calduta cam de un deget si punem oala in cuptor, la 200 grade Celsius, timp de 45-50 de minute. In caz ca apa scade, mai completam putin. Apoi intoarcem carnea cu soriciul in sus si presaram sare grunjoasa, piper si chimion si o mai punem in cuptor cam 30 - 40 de minute, pana ce soriciul devine crocant, frumos rumenit, iar carnea este moale. Carnea se face si mai frageda daca dupa primele 20 de minute reducem temperatura cam la 160 de grade Celsius, insa durata va creste corespunzator. Rezultatul, insa, va fi spectaculos, iar crusta crocanta si mai savuroasa!
Daca vreti un sos delicios, scoateti carnea si turnati peste untura ramasa un pahar de vin rosu. Dati in clocot si rascaiti bine, cu o lingura de lemn, resturile de untura si carne prinse pe fund. Reduceti focul si fierbeti pana cand vinul este redus la jumatate. Strecurati si... gata.
Un rosu viguros
O friptura cum este cea de porc, cu soriciul pe ea, cere insistent un vin rosu destul de puternic. Pentru saptamana aceasta, recomandarea este Merlot Prince Mircea 2004, de la Vanju Mare. Taninii acestuia sunt suficient de puternici pentru a echilibra gustul carnii grase, iar fructuozitatea lui se asorteaza aromei de chimion. Este un vin maturat 6 luni la butoaie mici de stejar, unde se imblanzeste si capata mici nuante vanilate, dupa care este invechit la sticla.
Cristian BOEREAN 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Globalizare culinara sau Talmes Balmes   de Anticomie
   de Olga Khan
Supa de Fructe   de Olga Khan
Supa de Chimion   de Olga Khan
Supa de Salata   de Olga Khan
Contratimp   de Anticomie
Mie nu-mi place chimionu' asta nici sa ma plici pa sorici ...   de cotrofelnitza
Terminati cu chestii d-astea   de neamtu tiganu
A r h i v a
  Mexicanii de pe Iancu Capitanu    3 comentarii
  Editii limitate de la Domeniile Tohani    
 Top afisari / comentarii 
 Fotografie unica in lume (2395 afisari)
 Presedintele Basescu respinge noua nationalizare (1608 afisari)
 Unul cate unul la DNA (1581 afisari)
 Ucraina "no problem" (1459 afisari)
 Biserica Rusa amenintata de schisma (1373 afisari)
 Oligarhii rusi cumpara riviera franceza si sperie localnicii cu pretentiile lor (3968 afisari)
 Iubita sexy a miliardarului Abramovici a primit cadou un restaurant de 3,5 milioane de euro (2767 afisari)
 Bucuresteni ramasi fara bani pe carduri pentru ca au intrat in banci (2446 afisari)
 Sammie Pennington are sani naturali de nota 10  (2219 afisari)
 Iranul a descoperit rezerve de petrol de 525 milioane de barili (1620 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00821 sec.