Ziua Logo
  Nr. 4287 de vineri, 18 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Pachet PD-L pentru deblocarea Justitiei
Sistemul judiciar romanesc este in criza, iar principala cauza o constituie clasa politica, in special "Guvernul PNL-PSD", care a blocat reforma, a declarat ieri vicepresedintele PD-L, Valeriu Stoica (foto). El a subliniat ca acest fapt a fost constatat atat de Comisia Europeana, cat si de oficiali ai UE. Stoica a prezentat prioritatile PD-L pentru reformarea sistemului judiciar.
Liderul PD-L a aratat ca, desi nu trebuie minimalizata respon�sabilitatea magistratilor in aceasta criza, principala vina apartine clasei politice, si in special "majoritatii netransparente" care conduce in prezent Romania: Guvernul PNL-PSD. Pedelistul a apreciat ca alianta liberalo-pesedista a impiedicat trimiterea in judecata a unor reprezentanti importanti ai clasei politice suspectati de coruptie. El a atras atentia ca, pentru deblocarea situatiei, este absolut necesar ca oamenii politici sa nu mai intervina in nici un fel in sistemul judiciar. El a criticat si faptul ca bugetul instantelor de judecata nu este elaborat de Ministerul Justitiei. "Executivul si-a pastrat una dintre cele mai importante atribute. Prin stabilirea bugetului, Guvernul are posibilitatea sa exercite presiuni indirecte asupra actului de justitie", a acuzat pedelistul. El a propus infiintarea unui organism special, format din magistrati, care sa gestioneze bugetul. "Timp de 19 ani, oamenii politici au crezut si cred ca, orice ar face si oricat de mari ar fi fraudele, nu exista sanctiuni pentru ei. Daca nu se renunta la aceasta mentalitate, nu va fi posibil ca justitia sa isi faca datoria", a mai declarat vice�presedintele PD-L, adaugand ca reforma judiciara trebuie facuta de catre magistrati, iar oamenii politici trebuie sa se ocupe doar de masurile legislative.
"PD-L propune un pachet de masuri pe cinci capitole", a anuntat Stoica: pachetul privind combatarea coruptiei, cel privind stabilitatea si coerenta legislativa, capitolul referitor la politica de resurse umane, eficienta modului de administrare a justitiei si eficienta sistemului judiciar si a duratei proceselor. Stoica a mentionat ca definirea crizei sistemului judiciar poate fi facuta in cinci componente: coruptie, instabilitate legislativa, defectuoasa politica de resurse umane, managementul financiar al instantelor si organizarea sistemului judiciar. El a apreciat ca, in absenta unor masuri pentru organizarea unui sistem judiciar, criza va continua. Pedelistul a tinut sa arate ca este timpul ca actuala clasa politica sa aleaga intre a perpetua actualul sistem judiciar, fara forta si eficienta, si a promova un sistem care sa asigure independenta justitiei, iar pentru asta trebuie sa renunte la ambitia de a avea impunitate. "Pentru asta este nevoie de o masa critica a magistratilor onesti si competenti, pentru ca acestia au datoria sa isi faca curatenie in propria ograda", a mai spus Valeriu Stoica.
Raport european defavorabil
Romania va fi criticata pentru coruptia persistenta si deficientele din domeniul justitiei, in raportul Comisiei Europene ce urmeaza a fi publicat saptamana viitoare, dar pentru moment nu se vor adopta sanctiuni financiare, a declarat o sursa europeana, citata de Reuters si preluata de Mediafax. Executivul UE va adopta la 23 iulie trei rapoarte referitoare la problemele de justitie, infractionalitate si coruptie in Bulgaria si Romania si la gestionara fondurilor UE in ambele state. Rapoartele sunt tinute secrete, chiar si fata de Guvernele din Sofia si Bucuresti, dar o sursa europeana familiara cu continutul acestora a declarat ca CE remarca progrese in Romania, in pofida obstacolelor politice. In timp ce Bulgaria va fi privata de circa 500 de milioane de euro din fondurile de preaderare, deja suspendate din cauza dovezilor de frauda, Bruxelles-ul nu va recomanda, cel mai probabil sanctiuni financiare impotriva Romaniei, sustine sursa citata. "Ceea ce lipseste sunt procesele si condamnarile", a declarat sursa citata, afirmand ca partidele parlamentare au continuat sa blocheze demersurile de aducere in fata justitiei a "marilor pesti". (A.H.)
Raluca PAPADOPOL 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Pentru deblocarea justitiei, trebuie schimbati procurorii lui Macovei.   de Socrate
spopescu@ispb.ro   de Sanda Popescu
"Ceea ce lipseste sunt procesele si condamnarile", a declarat sursa citata   de Ghita Bizonu'
Fonfii, strambii si gusatii... sunt stapanii acestei natii..   de Roman Liber
Stoica   de Mona G.
oamenii sunt compromisi, nu justitia !   de avarfreson
Capul la CUTIE !   de LENIO
in mai mare masura,guvernul psd-pnl,   de silviana
Domnule Stoica,   de Gotcu
A r h i v a
  Cu banii inainte    8 comentarii
  Capitala sufocata    7 comentarii
  CFR a pierdut si Astoria Snagov    1 comentariu
  Tensiuni intre Italia si Romania    5 comentarii
  Cupa Mondiala spre Brazilia    
 Top afisari / comentarii 
 Mariajul lui Bush zgaltaie lumea (4712 afisari)
 Oprescu la razboi (2587 afisari)
 Divortata la zece ani (2030 afisari)
 Cu banii inainte (944 afisari)
 Iertarea lui Corneanu (900 afisari)
 "Unchesul" de 65 de ani a facut sex, contra cost, cu doua surori de 12 si 14 ani (2605 afisari)
 Crocodil doborat de o un leopard de doua ori... mai firav (FOTO) (2400 afisari)
  Rusia va ceda teritorii Chinei (1993 afisari)
 Sarcina de serviciu pentru o secretara din Sibiu : Masaj erotic pentru sefi (1932 afisari)
 Reactia unui proxenet, alungat de Politie: "Vino mandro pe faleza / Sa vezi cum ne-o luam in freza" (1846 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01121 sec.