Ziua Logo
  Nr. 4287 de vineri, 18 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Conditionarile PCM
-- Daca UDMR refuza alianta cu civicii maghiari, acestia iau in calcul colaborarea cu partidele romanesti.
Liderul PCM Szasz Jeno (foto) a declarat, intr-un interviu acordat ZIUA, ca solutia rationala in privinta participarii la alegerile parlamentare este o coalitie electorala cu UDMR. El a aratat ca, daca Uniunea nu va accepta aceasta varianta, reprezentantii PCM ar putea candida in zona secuimii ca independenti. Szasz Jeno a luat in calcul si o negociere cu alte partide romanesti sau reprezentante ale altor minoritati, pentru a contracara UDMR. Cele doua formatiuni maghiare negociaza in prezent o colaborare pentru scrutinul din toamna. UDMR a propus participarea PCM la alegeri sub umbrela Uniunii, in cadrul unei "coalitii interne", varianta refuzata pana in prezent de radicalii maghiari.
Negocierile cu UDMR sunt momentan in impas. Daca nu veti convinge Uniunea sa accepte varianta aliantei electorale clasice, care este alternativa pentru PCM?
Alta cale nu prea exista, nici pentru UDMR, nici pentru PCM, decat alianta electorala. Din aceasta perspectiva eu am speranta si convingerea ca Uniunea va accepta propunerea noastra. O varianta mai rationala, nici politic vorbind, nici matematic, nu prea exista. Pragul alternativ pe care ar trebui sa-l atingem (n.r. - sase colegii de deputati, trei de senatori) e usor de realizat. Separat, nici UDMR, si nici PCM nu au siguranta ca pot realiza acest prag in Tinutul Secuiesc.
In cazul alegerilor locale, statistica UDMR este una falsa, datorita faptului ca noi in afara secuimii - Harghita, Covasna si Mures - nu prea am participat masiv la alegeri. Am avut in total 3300 de candidati la consilieri locali, UDMR a avut peste zece mii. Ei au reusit 2000 de mandate castigate, noi am avut 500. Uniunea nu prea este obisnuita cu democratia, pentru ei este un lucru strain, aceasta lectie de democratie este greu de invatat.
Daca nu va intelegeti cu UDMR, veti candida singuri?
Noi nu vrem sa ajungem in aceasta situatie nedorita. Alternative sunt mai multe: fie sa participam singuri la alegeri, dar atunci atingerea pragului alternativ ar fi un risc major. O varianta este sa avem candidati independenti, si atunci probabil vom reusi sa castigam cateva circumscriptii si sa ajungem in Parlament, dar nu mai intra UDMR. Sau, daca vorbim de coalitii politice, acestea se pot face si cu alte partide, si cu alte organizatii minoritare, in functie de zona.
Ati inceput discutii cu alte formatiuni?
Oficial nu.
Sunteti dezavantajati de impartirea colegiilor uninominale de care se ocupa si UDMR?
Nu au cum sa ne micsoreze sansele. In Harghita vom avea cinci circumscriptii uninominale de deputati si doua de senatori, in Covasna patru deputati si doi senatori. Si oricum am desena aceste circumscriptii, pragul alternativ este usor de realizat. Pentru aceste doua judete nu exista alta solutie.
Interviu realizat de Raluca PAPADOPOL 
A r h i v a
  Iliescu pensionat de uninominal    9 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Mariajul lui Bush zgaltaie lumea (4712 afisari)
 Oprescu la razboi (2587 afisari)
 Divortata la zece ani (2030 afisari)
 Cu banii inainte (944 afisari)
 Iertarea lui Corneanu (900 afisari)
 "Unchesul" de 65 de ani a facut sex, contra cost, cu doua surori de 12 si 14 ani (2605 afisari)
 Crocodil doborat de o un leopard de doua ori... mai firav (FOTO) (2400 afisari)
  Rusia va ceda teritorii Chinei (1993 afisari)
 Sarcina de serviciu pentru o secretara din Sibiu : Masaj erotic pentru sefi (1932 afisari)
 Reactia unui proxenet, alungat de Politie: "Vino mandro pe faleza / Sa vezi cum ne-o luam in freza" (1846 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00848 sec.